Χαμηλότερα αναμένεται να κινηθεί η αναπτυξιακή δυναμική το 2021 στην Ευρωζώνη, όπως εκτιμά η UBS, εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας που «σαρώνει» τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επιφέροντας την επέκταση των περιοριστικών μέτρων.
Έτσι, ο ελβετικός οίκος «διορθώνει» την προηγούμενη εκτίμησή του, που έκανε λόγο για ανάκαμψη 5% για εφέτος στο 4,3%, με ισχυρότερη δυναμική μετά τα μέσα του έτους, υποστηριζόμενη από υψηλά επίπεδα καταθέσεων, την ισχυρή ζήτηση και το υποστηρικτικό πλαίσιο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Για το 2022, η εκτίμηση του Dean Turner οικονομολόγου της UBS, παραμένει αμετάβλητη για ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5,3%. Η ανεργία θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο φέτος, στο 8,6%, προτού υποχωρήσει το 2022 στο 8,1%, ενώ τα ελλείμματα θα παραμείνουν κατ’ ελάχιστον μέχρι και την επόμενη χρονιά.
Όπως επισημαίνει η άνοδος των κρουσμάτων, αλλά και τα δεδομένα από τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ «παγώνουν» σε μεγάλο τμήμα το σχεδιασμό των κυβερνήσεων για άρση των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον η αργή ταχύτητα της ΕΕ σε ό,τι αφορά την προμήθεια εμβολίων, αλλά και των χωρών ως συνέπεια της πρώτης, στα εμβολιαστικά προγράμματα, δημιουργούν ερωτηματικά στους επενδυτές για το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η Γηραιά Ήπειρος.
Σύμφωνα με τον Turner, ο αριθμός των εμβολιασμών κατά το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν απογοητευτικός φτάνοντας στα 110 εκατομμύρια. Η κατάσταση, ωστόσο, αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά στο β΄ τρίμηνο, με την παράδοση 300 εκατ. δόσεων εμβολίων. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δυνατόν να «ανοίξει ο δρόμος» για τον μαζικό εμβολιασμό μέχρι το καλοκαίρι. Από την άλλη, η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη του περασμένου έτους. Τα οικονομικά δεδομένα, συνολικά, συνεχίζουν να βελτιώνονται και είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά προσαρμόζονται.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η UBS εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά και την αύξηση του ρυθμό αγορών υπό το PEPP, θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο τον όγκο του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2022. Πέρα από αυτό, είναι πιθανό ότι το APP (Asset Purchase Programme) θα συνεχιστεί, διασφαλίζοντας την ομαλότητα και το ευνοϊκό πλαίσιο στις αγορές. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, αν και έχει πέσει η «ταχύτητα» ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης και τις εκταμιεύσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος, η αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας προσφέρουν χώρο στις κυβερνήσεις για δράση.
insider.gr