10 χρόνια egg: Η ασπίδα και το ξίφος των ελληνικών startups

Το egg αποτελείται από δύο διακριτές και συμπληρωματικές πλατφόρμες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, με τις οποίες προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για χρηματοδότηση, καθοδήγηση, επιχειρηματική δικτύωση και εξωστρέφεια. Στον 10ο κύκλο, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη σύγχρονη δομή του, το egg αναβαθμίζει και εντατικοποιεί την καθοδήγηση των επιχειρηματικών ομάδων που θα ενταχθούν σε αυτό, επιδιώκοντας την επιτάχυνση υλοποίησης των σχεδίων τους.

Καθοριστικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους συμμετέχοντες είναι η υπαγωγή τους, αναλόγως του σταδίου ωριμότητας/ετοιμότητας του επιχειρηματικού τους σχεδίου, σε κατάλληλες ροές επιχειρηματικής επιτάχυνσης (business acceleration cohorts), εντός της πλατφόρμας egg Start-Up, με αντίστοιχα προσαρμοσμένα επιχειρηματικά ορόσημα (milestones) και συμβουλευτική παρακολούθηση στο πλαίσιο του Προγράμματος. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι πραγματικές τους ανάγκες και να επιδιώξουν συνέργειες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ως μέλη ενός αναπτυξιακού «οικοσυστήματος», ενισχύοντας τις πιθανότητες χρηματοδότησης.

Πλατφόρμα egg Start-Up

Η πλατφόρμα egg Start-Up απευθύνεται σε νέες επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς εταιρείες, με στόχο να τις υποστηρίξει στα πρώτα τους βήματα, ώστε να αναπτυχθούν και να διαθέσουν ταχύτερα το προϊόν ή την υπηρεσία τους στην αγορά.

Πλατφόρμα egg Scale-Up
Η πλατφόρμα egg Scale-Up απευθύνεται σε πιο ώριμες startup επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης, να στοχεύσουν στην κατάλληλη πελατειακή βάση, να επιταχύνουν την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους, και να εξασφαλίσουν επιχειρηματική επιτυχία και βιωσιμότητα.

Κάθε χρόνο υλοποιούνται επιχειρηματικές αποστολές, στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας στον κόσμο, ενώ η Eurobank παρέχει στις εταιρείες του egg τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευέλικτες χρηματοδοτικές λύσεις.

Επιπλέον στις δραστηριότητες επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης, η Eurobank και το egg – enter•grow•go αναπτύσσουν και υποστηρίζουν τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας (ΣΣΚ) στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους Τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού.

Ο συγκεκριμένος Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού, με φορέα-αρωγό την Eurobank και διαχειριστή το egg, έχει τη θεσμική υποστήριξη του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ, και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Στο εν λόγω Cluster συμμετέχουν ως μέλη 13 επιχειρήσεις, που έχουν αναπτύξει και παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις αξίας και τεχνολογικά προϊόντα αιχμής στους κλάδους του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Επιδίωξη του Cluster είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και η βέλτιστη αξιοποίηση ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου, τεχνολογιών διαδικτύου των πάντων, εφαρμογών κινητών έξυπνων συσκευών και άλλων εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, που θα παρέχουν μια νέα «βιωματική» διάσταση στον επισκέπτη.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Cluster κατέθεσαν συνεργατικά projects που εστιάζουν στους εξής τομείς:

Τα projects, τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων του Cluster και αποτελούν μέρος της στρατηγικής του, εξασφάλισαν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας. Από τις συνολικά 13 εταιρείες – μέλη του ΣΣΚ Τουρισμού & Πολιτισμού, οι 8 είναι καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν υποστηριχθεί ενεργά από το egg και συγκεκριμένα χρηματοδοτήθηκαν οι Greeking.me, Keeano, Mentor, Moptil, SaMMy, Simpleapps, TEKMON και Triparound.

Οι αριθμοί μιας δεκαετίας επιχειρηματικών υπερβάσεων για το egg

Γυναικεία επιχειρηματικότητα

Χρηματοδότηση startups

Τεχνογνωσία σε σημαντικούς κλάδους

 

Το αποτύπωμα του egg – enter•grow•go στην επιχειρηματικότητα ανά κλάδο δραστηριότητας στην Ελλάδα:

 

Αναγνώριση και επιβράβευση

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

 

Η Eurobank, ως επίσημος Υποστηρικτής του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, στηρίζει με συνολικές παροχές αξίας 50.000 ευρώ startups που συμμετέχουν στο Elevate Greece, συμβάλλοντας στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη χαρτογράφηση, υποστήριξη και ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας. Σε αυτό το πλαίσιο συνόδευσε με τη χορήγηση του ποσού των 20.000 ευρώ την απονομή του Βραβείου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας (απονεμήθηκε στην εταιρία SafeSize, για τη μεγαλύτερη βάση διαστάσεων παπουτσιών στον κόσμο, κέντρο R&D στην Αθήνα και συνεργασίες με πολλούς λιανέμπορους παπουτσιών στην Ευρώπη), στο πλαίσιο των δεύτερων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2022.

Η άποψη της ομάδας του egg και όσων αναγνωρίζουν τη συμβολή του

Ρούλα Μπαχταλιά (διευθύντρια egg): Οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες μαζί με την έρευνα και την επιστήμη οδηγούν τις επιχειρήσεις προς έναν εκθετικό ψηφιακό  μετασχηματισμό και καθιερώνουν τη Βιομηχανία 4.0. Η ώσμωση της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας με την ώριμη επιχειρηματικότητα επιταχύνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού τοπίου που προάγει την καινοτομία, την αριστεία και την ανάπτυξη, το egg – enter•grow•go συμβάλλει ουσιαστικά στην επιχειρηματική εξέλιξη των καινοτόμων εταιρειών στη χώρα, κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες: την εξωστρέφεια, τη χρηματοδότηση και την επιχειρηματική δικτύωση. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του, το egg έχει υποστηρίξει περισσότερους από 1.000 νέους επιχειρηματίες, έχει συμβάλλει θεσμικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας και αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικής επιτάχυνσης καινοτόμων ιδεών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ευθύμης Γεωργακόπουλος (Operations Manager egg): Με τον όρο «καινοτομία», προσανατολιζόμαστε στην ανάπτυξη και εφαρμογή επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που βελτιώνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ή μετατρέπουν σε αποδοτικότερες τις διαδικασίες παραγωγής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, ως εργαλειοθήκη της καινοτομίας, εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη ή βελτίωση των εμπορικών οικοσυστημάτων που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό ιστό με προσανατολισμό στα παγκόσμια Megatrends. Με τη δεκαετή υποστήριξη του egg – enter•grow•go στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, βοηθάμε τις επιχειρήσεις μέσω εξατομικευμένων υπηρεσιών να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση και συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη της καινοτομίας που βοηθά στην εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην παγκόσμια αγορά.

Φωκίων Καραβίας (Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank): Το egg γεννήθηκε σε συνθήκες οικονομικού πολέμου. Ωστόσο, σε αυτές τις συνθήκες υπήρχαν συνάδελφοί μας που σωστά σκέφτηκαν πως η κρίση κάποια στιγμή θα ανήκει στο παρελθόν και η χώρα μας θα χρειαστεί επιχειρηματική ικμάδα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, που τότε φαινόταν απελπιστικά μακρινό. Εκείνο το μακρινό μέλλον είναι το σήμερα και αξίζει να σκεφθούμε, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, μια μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Η ελληνική κοινωνία, με καθυστέρηση δεκαετιών, ενστερνίστηκε την επιχειρηματικότητα ως μοχλό ανάπτυξης, προόδου και κοινωνικής ευημερίας. Η επιτυχημένη δεκαετής πορεία του egg αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για τη δυναμική της ελληνικής πρωτοπόρου επιχειρηματικότητας.

Σταύρος Ιωάννου (Αναπληρωτής CEO Eurobank – εκ των δημιουργών του egg): Το egg αποτελεί μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης της τράπεζας με την οποία στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα, στο οποίο η Eurobank έχει επενδύσει αρκετά εκατ. ευρώέχει δημιουργήσει μια «μαγιά» άνω των 160 νέων επιχειρήσεων, που επιβίωσαν, εξελίχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται πλέον ως εταιρείες με νομική μορφή. Και η Eurobank, ωστόσο, ωφελήθηκε μέσα από αυτό. Η τράπεζα ζυμώθηκε με την κουλτούρα των νέων επιχειρηματιών ενώ παράλληλα «κέρδισε τη φρεσκάδα και τη χρησιμότητα νέων καινοτόμων ιδεών». Η ψηφιακή οικονομία ωστόσο απαιτεί και ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις σχετιζόμενες επιχειρήσεις. Η Eurobank το προέβλεψε αυτό και δημιούργησε το Eurobank Digital Academy for Business, ένα κέντρο ψηφιακής γνώσης και δικτύωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βλέπουν τον μετασχηματισμό τους ως προτεραιότητα.

Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εγκαινίασε τις νέες κτιριακές του egg στο Μοσχάτο τον Σεπτέμβριο): Μέσα σε μια δεκαετία οικονομικών προκλήσεων για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις, το egg αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, λειτουργώντας ως ένα στέρεο έδαφος προκειμένου να κάνουν το πρώτο τους βήμα. Στα εγκαίνια του EGG Hub, βλέπουμε και το ίδιο το egg να μεγαλώνει και να προοδεύει, όπως ακριβώς έκαναν πολλές startups χάρη στη δική του συμβολή. Εύχομαι από καρδιάς οι νέες εγκαταστάσεις να φιλοξενήσουν ένα δυναμικό και εξωστρεφές οικοσύστημα καινοτομίας που μέσα από διεθνείς συνέργειες θα αναδείξει την επόμενη γενιά των ελληνικών startup επιχειρήσεων.

Παραδείγματα επιτυχημένων εταιριών του egg – enter•grow•go

CampsAround: Αποτελεί την πρώτη online πλατφόρμα κρατήσεων καταλυμάτων εναλλακτικού τύπου και camping στην Ελλάδα. Δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να συγκρίνει και να επιλέξει το κατάλυμα που του ταιριάζει μέσα από ένα μεγάλο εύρος καταλυμάτων, όπως camping, glamping, καταφύγια, αγροτουριστικές μονάδες κ.α. Ακόμα, του επιτρέπει να ολοκληρώσει την κράτησή του με ασφάλεια, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να προηγηθεί επικοινωνία με το κατάλυμα. Έτσι, και οι ιδιοκτήτες εξοικονομούν χρόνο στην διαχείριση των κρατήσεών τους. Στόχος είναι οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον των περιοχών που επισκέπτονται, να απολαύσουν την ηρεμία που τους προσφέρουν τα καταλύματα αυτά και να βιώσουν δημιουργικές και αξέχαστες εμπειρίες.

EasyBoat: Η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα σύγκρισης τιμών για ναύλωση σκαφών αναψυχής, η οποία ανήκει στον όμιλο easy του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία Sir Στέλιου Χατζηϊωάννου. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη διαδικτυακή ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών για ναύλωση σκάφους, οπουδήποτε στον κόσμο. Η εταιρεία easyBoat παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του πελάτη και του ιδιοκτήτη/διαχειριστή του σκάφους με σκοπό τη ναύλωσή του, μέσω μιας διαδικασίας πλήρους διαφάνειας, αμεσότητας και εμπιστοσύνης. Σήμερα, η πλατφόρμα easyBoat αριθμεί ήδη περίπου 15.000 σκάφη, τα οποία απευθύνονται σε όλους όσοι επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών, στηριζόμενα στην απλότητα, τις προσιτές τιμές και, φυσικά, την καινοτομία.

Finloup: Διευκολύνει την άμεση λήψη χρηματοδότησης στο σημείο πώλησης (POS) σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως επισκευές αυτοκινήτου μετά από ατύχημα ή παροχή υπηρεσιών υγείας. Μέσα από μια αμιγώς ψηφιακή διαδικασία, ο καταναλωτής μπορεί να «αγοράσει τώρα και να πληρώσει αργότερα», χρησιμοποιώντας ένα εξατομικευμένο πλάνο δόσεων που προσφέρεται από τους συμμετέχοντες παρόχους καταναλωτικής πίστης. Η finloup συνεργάζεται με ασφαλιστικές εταιρείες μέσω του εμπορικού τους δικτύου και διαθέτει την πλατφόρμα της στους καταναλωτές, ώστε να λαμβάνουν τη βέλτιστη χρηματοδότηση σύμφωνα με τις ανάγκες και το προφίλ τους.

Optin: H OptIn είναι μια πλατφόρμα που αυτοματοποιεί το σχεδιασμό προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων μετοχών σε εργαζομένους (Employee Share Options/ESO), τη διαχείριση μετοχών, και την προσωποποιημένη εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τα ESO. Όραμα της OptIn είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων για την παροχή κινήτρων στο ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά και η παροχή πόρων για την εξάσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

Owiwi: Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του gaming με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Η Owiwi κατασκευάζει serious games και η καινοτομία της είναι ότι φτιάχνει παιχνίδια για να χρησιμοποιηθούν από τις σύγχρονες επιχειρήσεις για την επιλογή και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Με απλά λόγια, ο υποψήφιος εργαζόμενος ή ο ήδη εργαζόμενος μιας εταιρείας καλείται να παίξει ένα online παιχνίδι στρατηγικής. Ενώ ο παίκτης παίζει και παίρνει αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι, αυτές καταγράφονται και αναλύονται. Στο τέλος, βγαίνει ένα πλήρες report για όλες τις δεξιότητες του ατόμου και το εργασιακό προφίλ του, το οποίο δείχνει αν το προφίλ αυτό ταιριάζει με κάποια συγκεκριμένη θέση μιας εταιρείας.

Εν κατακλείδι, το 2022 δεν ήταν εύκολη χρονιά ούτε για τις ελληνικές startups αλλά και ούτε για τις συστημικές τράπεζες. Η Eurobank έχει διανύσει μια πολύχρονη διαδρομή σε σημαντικές δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία ανανεώνεται αδιάκοπα με νέες πρωτοβουλίες, μέσω δε του egg – enter•grow•go συνεχίζει να στηρίζει ενεργά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα εδώ και μια επιτυχημένη δεκαετία. Το ερευνητικό κέντρο Corallia, σταθερός συνεργάτης του προγράμματος, επεκτείνει τις δράσεις που υλοποιεί στο πλαίσιο των οικοσυστημάτων καινοτομίας (clusters) που έχει αναπτύξει και των επιχειρηματικών προγραμμάτων και θερμοκοιτίδων που λειτουργεί για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Μέσω του egg, η Eurobank έδωσε στις ελληνικές startups την ασπίδα και το ξίφος που χρειάζονταν για τις επιχειρηματικές «μάχες» τους και η πρώτη δεκαετία του προγράμματος μόνο ως θριαμβευτικά επιτυχημένη υπό δύσκολες συνθήκες μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πηγή: startupper.gr

Exit mobile version