Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της επακόλουθης οικονομικής ύφεσης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Για τις ανάγκες της έρευνας 2020 State of Entrepreneurship, διάφορες γυναίκες ερωτήθηκαν πώς είναι να διοικείς μία επιχείρηση σε περίοδο Covid.
Οι απαντήσεις των 229 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα τονίζουν για ακόμη μία φορά τα αιώνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες. Προβλήματα που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας: Την εύρεση κεφαλαίου, τον συνδυασμό εργασίας και φροντίδας παιδιού και το υπερβολικό στρες.
Εύρεση κεφαλαίου
Μεταξύ των γυναικών επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 42% δηλώνει ότι η πανδημία μείωσε το εισόδημά τους τουλάχιστον κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι. Σε κάποιες βιομηχανίες, οι πωλήσεις έπεσαν τον Μάρτιο και άρχισαν να ανεβαίνουν πολύ δειλά μόνο τον Αύγουστο.
Εργασία και φροντίδα παιδιών
Σαν να μην έφτανε η πτώση των πωλήσεων και η απότομη μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία, ο Covid-19 προκάλεσε κρίση και στην φροντίδα των παιδιών. Το 51% των γυναικών επιχειρηματιών με παιδιά κάτω των 18 δηλώνουν ότι εκείνες είναι αυτές που αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο στην φροντίδα των παιδιών τους και στην παροχή βοήθειας για τα διαδικτυακά μαθήματά τους. Αν και το 17% των ανδρών επιχειρηματιών που ερωτήθηκαν αναφέρουν ότι οι ίδιοι φροντίζουν κυρίως τα παιδιά τους, μόνο το 10% των γυναικών αναφέρει ότι η φροντίδα ανήκει κυρίως στον σύζυγο ή στον σύντροφό τους.
Υπερβολικό στρες
Η υπερβολική πίεση που δημιουργείται από την ανάγκη διοίκησης μίας επιχείρησης κατά τη διάρκεια μίας παγκόσμιας κρίσης έχει ένα κόστος που δεν μετριέται με κανένα νόμισμα. Το 81% των γυναικών επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα κάνουν λόγο για πρόσφατα προβλήματα ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων άγχος, αϋπνία και εξάντληση.