7 φινλανδικές εταιρίες δημιουργούν ένα οικοσύστημα δεδομένων για smart κτίρια

Η Nokia είναι μία από τις επτά φινλανδικές εταιρίες που σκοπεύουν να κάνουν χρήση των δεδομένων για αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των κτιρίων τους.

Το project “KEKO” θα βασίζεται σε μία smart πλατφόρμα που θα συλλέγει δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια θα αναλύει και θα εφαρμόζει αυτόματα για τη συντήρηση και το design των κτιρίων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την κυβερνητική οργάνωση Business Finland, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία διετία.

“Για το ΚΕΚΟ θα αναπτύξουμε μία ψηφιακή πλατφόρμα με τους καλύτερους παίκτες της φινλανδικής βιομηχανίας,” εξηγεί εκπρόσωπος της KONE, μίας από τις εταιρίες που εμπλέκονται στο project. “Θα χρησιμοποιούμε τα δεδομένα των smart κτιρίων για να καινοτομούμε βρίσκοντας νέες λύσεις που θα προβλέπουν τις ανάγκες των χρηστών τους, και για να κάνουμε το περιβάλλον τους πιο λειτουργικό και γρήγορο.”

Τεχνολογία, δομή και smart κτίρια

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές καινοτομίες να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των κτιρίων: Από smart τεχνολογίες φωτισμού που ανιχνεύουν την παρουσία ανθρώπων σε ένα δωμάτιο, μέχρι smart συστήματα θέρμανσης που ρυθμίζονται από απόσταση μέσω apps.

Το πρόγραμμα της Φινλανδίας είναι ένα από τα πολλά projects που αποσκοπούν στην αξιοποίηση smart τεχνολογίας για τη δημιουργία πιο βιώσιμων και αποδοτικών κτιρίων.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε ένα project μεταξύ 30 συνεργατών που εστιάζει στη μείωση καθυστερήσεων, εκπομπών και αποβλήτων των κτιρίων, και το οποίο έλαβε χρηματοδότηση ύψους 28 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου €17 εκατομμύρια) από την κυβέρνηση της χώρας.

Το project φέρει το όνομα Building 4.0 CRC και μεταξύ των στόχων του είναι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και της εξωτερικής παραγωγής για μείωση εξόδων έως και 30%, η μείωση κατασκευαστικών αποβλήτων κατά 80%, και η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%.

Exit mobile version