Μπορεί η Ελλάδα να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους πανευρωπαϊκά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις φέτος τον Αύγουστο με αύξηση κατά 18,7% έναντι του 2019, στην τρίτη θέση της κατάταξης των αγορών με τις περισσότερες κρατήσεις, ωστόσο, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, μαζί με βασικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο υπολείπονται ακόμη σε νούμερα σε σύγκριση με το 2019.
Από 24 συνολικά, βασικούς τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα που μετρά η εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων AirDNA για τον Αύγουστο όπου περιλαμβάνονται και οι φετινοί «πρωταθλητές» όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, 7 εμφανίζονται ακόμη στο μείον έναντι του 2019. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι οι δύο μεγάλοι προορισμοί στην Ελλάδα που δεν έχουν καταφέρει να «πιάσουν» φέτος τον Αύγουστο τα νούμερα του 2019 όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ από τους βασικούς προορισμούς στο μείον ακόμη είναι επίσης η Χαλκιδική, η Καλαμάτα, στο Ιόνιο η Κεφαλονιά και η Λευκάδα και στο Αιγαίο η Πάτμος.
Σημειωτέον ότι συνολικά η Ελλάδα, με βάση τα πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά στοιχεία από την AirDNA (έως και την 1η εβδομάδα του Αυγούστου) βρίσκεται στο ‘’peak’’ της σεζόν, στην 3η θέση σε ένα σύνολο 20 χωρών ανά την Ευρώπη με την υψηλότερη επίδοση έναντι του 2019 στις συνολικές κρατήσεις για το μήνα Αύγουστο.
Από τις 20 χώρες οι 7 έχουν ξεπεράσει τον Αύγουστο του 2019 και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με άνοδο κατά 24,8% σε σύγκριση με το 2019, ακολουθεί το Βέλγιο με άνοδο κατά 19,3%, τρίτη η Ελλάδα με διψήφιο ποσοστό ανόδου 18,7% και ακολουθούν Αυστρία, Γαλλία, Πολωνία, Ελβετία. Η AirDNA επισημαίνει ότι οι διανυκτερεύσεις συνολικά στην Ευρώπη φέτος τον Αύγουστο είναι στο +2,2% έναντι του 2019, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη δυναμική της σεζόν.
Οι χαμένοι
Στους χαμένους, με μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 17% έναντι του Αυγούστου του 2019 (με βάση τα στοιχεία έως το τέλος Ιουλίου) είναι καταρχάς η Θεσσαλονίκη, όπου οι καταχωρήσεις από ιδιοκτήτες είναι επίσης ελαφρώς μειωμένες κατά 3%, στις 2.203 και ακολουθεί η Αθήνα με μειωμένες διανυκτερεύσεις φέτος κατά 13% έναντι του Αυγούστου του 2019 και 8.392 καταχωρήσεις (-23% έναντι του Αυγούστου του 2019).
Μειωμένες σε ποσοστό 11% εμφανίζονται οι διανυκτερεύσεις φέτος στη Χαλκιδική όπως και οι καταχωρήσεις, σε επίπεδο προσφοράς από τους ιδιοκτήτες, φθάνοντας συνολικά τα 6.318 καταλύματα.
Στην Πελοπόννησο η περιοχή της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας έχει επίσης μειωμένες διανυκτερεύσεις φέτος τον Αύγουστο κατά 9% ενώ η Κεφαλονιά είναι ο προορισμός του Ιονίου που δεν έχει «πιάσει» ακόμη τα νούμερα ούτε σε επίσης προσφοράς ούτε σε επίπεδο ζήτησης: Είναι ενδεικτικό ότι η προσφορά εμφανίζεται μειωμένη φέτος τον Αύγουστο (με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων έως και το τέλος Ιουλίου) κατά 8% με συνολικά 3.183 καταχωρήσεις στο νησί και η ζήτηση κατά 6%.
Επίσης στο Ιόνιο, ένας προορισμός που κερδίζει πολλούς Ελληνες δεδομένου ότι είναι εύκολα προσβάσιμος οδικώς, η Λευκάδα εμφανίζει μειωμένα νούμερα κατά 8% τόσο σε επίπεδα προσφοράς όσο και ζήτησης, ενώ στο Αιγαίο, η Πάτμος ένα από τα σχετικά πιο ακριβά νησιά (η μέση τιμή ήταν φέτος τον Αύγουστο στα 316 ευρώ) με φανατικούς, ωστόσο επισκέπτες, βρίσκεται όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις στο -4%.
Πηγή: newmoney.gr