Συνεχίζει να αναμένει αύξηση των spreads της ευρωζώνης για το υπόλοιπο του έτους η Capital Economics, λόγω της επιδείνωσης της όρεξης για ρίσκο, των υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής και της ασάφειας σχετικά με την προθυμία της ΕΚΤ να στηρίξει την αγορά ομολόγων της περιφέρειας.
Η Capital Economics θεωρεί ότι αρκετές εξελίξεις συνέβαλαν στην πρόσφατη αύξηση των spreads.
Πρώτον, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ευρωζώνης και την παγκόσμια οικονομία επανήλθαν στο προσκήνιο, γεγονός που “χτύπησε” τις τιμές των risk assets γενικότερα.
Δεύτερον, οι προσδοκίες για τα επιτόκια της ευρωζώνης έχουν ανακάμψει μετά από τα επιθετικά σχόλια αρκετών αξιωματούχων της ΕΚΤ.
Τρίτον, μέρος του ενθουσιασμού για το (πλέον εγκεκριμένο) εργαλείο καταπολέμησης του κατακερματισμού της ΕΚΤ, το TPI, έχει μάλλον ξεθωριάσει, καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ υπογράμμισαν ότι η Τράπεζα μπορεί να είναι απρόθυμη να το χρησιμοποιήσει.
Και τέταρτον, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές έχουν εγείρει ανησυχίες για κάποια δημοσιονομική οπισθοδρόμηση στη χώρα.
Πρώτον, πιστεύει ότι τα risk assets γενικά θα παραμείνουν υπό πίεση καθώς η οικονομική ανάπτυξη σε πολλές μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, απογοητεύει.
Επιπλέον, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε “επιθετική” διάθεση. Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για αρκετό χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Οι επενδυτές προεξοφλούν τώρα τη νομισματική σύσφιξη σε μια κλίμακα που είναι περίπου σύμφωνη με τις προβλέψεις του οίκου, επομένως είναι πιθανόν οι προσδοκίες για τα επιτόκια να μην αυξηθούν πολύ περισσότερο. Ωστόσο, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι, δεδομένων των δημοσιονομικών ευπαθειών των περιφερειακών χωρών, το σκηνικό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα συμβάλει στη διατήρηση της πίεσης στα κρατικά τους ομόλογα.
Επίσης, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να είναι διφορούμενη ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ενεργοποιούσε το TPI, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη συγκράτηση των spreads κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως αυτή η ασάφεια θα αναγκάσει τους επενδυτές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά της, ασκώντας μεγαλύτερη ανοδική πίεση στα spread.
Το αν η ιταλική πολιτική παραμείνει πηγή ανησυχίας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών και τη δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, τονίζει η Capital Economics. Αλλά εάν ο δεξιός συνασπισμός – ο οποίος αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις – κερδίσει, υπάρχει κίνδυνος ανοδικής πίεσης στα spread από τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική ή/και καθυστερήσεις στην έγκριση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες ώστε η Ιταλία να έχει πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η Capital Economics αναμένει ότι τα spreads της περιφέρειας θα αυξηθούν περαιτέρω από τώρα έως το τέλος του 2022.
Πηγή: capital.gr