Η οικονομική «κληρονομιά» που παρέλαβε από την προκάτοχό του ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη του προτεραιότητα. Παράλληλα όμως η ανάδειξη του Σούνακ, ο οποίος έχει εκφράσει σε διάφορες περιστάσεις στο παρελθόν ότι έχει θετική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα, έχει δώσει ελπίδες για αναβίωση της αγοράς σε ορισμένες επιχειρήσεις και επενδυτές του σχετικού τομέα.
«Το αίσθημα που επικρατεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες είναι η ανακούφιση. Υπάρχει μία αίσθηση ότι επιτέλους έχουμε κάποιον στο Νούμερο 10 (σ.σ. Ντάουνινγκ Στριτ), αφότου η αλαζονεία και η ανικανότητα της Λιζ Τρας και του Κουάζι Κουάρτενγκ οδήγησαν σχεδόν στην κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας», δήλωσε στο CNBC ο Christian Faes, συνιδρυτής της εταιρείας LendInvest. «Ο Ρίσι βλέπει την ευκαιρία και τις προοπτικές που έχουν τα κρυπτονομίσματα και θέλει για την Βρετανία να γίνει ηγετική δύναμη σε αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τι μπορεί να κάνει ο Σούνακ
Πριν την ανάδειξη του Σούνακ ως πρωθυπουργού, οι Βρετανοί δεν πίστευαν ότι η χώρα θα μπορούσε να ηγηθεί της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, πλέον ανοίγεται ο δρόμος για να λάβει μία σειρά μέτρων. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ενισχύσει την εποπτεία στην αγορά κρυπτονομισμάτων με αντίστοιχο τρόπο με τις ΗΠΑ.
Επίσης, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Αγγλίας να εξετάσει το σενάριο ενός ψηφιακού νομίσματος. Ήδη τον Απρίλιο του 2021, όταν ο Σούνακ διατελούσε υπουργός Οικονομικών στη χώρα, το υπουργείο του δημιούργησε ειδική ομάδα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας για τις δυνατότητες ενός ψηφιακού νομίσματος, του «Britcoin», το οποίο όμως θα είναι ελεγχόμενο και σταθερό στην αξία της λίρας.
Κατά κύριο λόγο όμως, οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων αναμένουν από τον Σούνακ να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα στην αγορά. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα είδος κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα, ενώ στην Ε.Ε. υπάρχουν κανόνες για τη διοίκηση του κλάδου.
Πηγή: moneyreview.gr