Επενδυτική άνοιξη, που θα καλύψει το επενδυτικό κενό που έχει υπάρξει στην ελληνική οικονομία κατά την προηγούμενη 10ετή κρίση, προβλέπει η διοίκηση της Eurobank τα προσεχή χρόνια, διακρίνοντας πέντε τομείς – πυλώνες που θα στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και θα πρωταγωνιστήσουν στη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Οι τομείς αυτοί θα προσελκύσουν επενδύσεις 32 δισ. ευρώ έως το 2025 κινητοποιώντας χρηματοδοτήσεις ύψους 24 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία τους κύριους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας. «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις» δήλωσε χθες σε ειδική παρουσίαση της στρατηγικής χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας ο CEO της Eurobank, προβλέποντας ότι το 2023 οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης συμβάλλοντας στην σύγκλιση της Ελληνικής οικονομίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, που δέχονται αυξημένες πιέσεις λόγω του ενεργειακού κόστους και την άνοδο του πληθωρισμού.
Οι εκτιμήσεις βασίζονται στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και στις υψηλές ξένες επενδύσεις που υπήρξαν το 2022, χρονιά που αποτελεί έτος καμπής για την αντιστροφή της αποβιομηχάνισης και την κάλυψη του παραγωγικού κενού που δημιουργήθηκε κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση στην χώρα μας.
Οι πυλώνες της ανάπτυξης
Οι βασικοί πυλώνες που σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank «θα τραβήξουν το κάρο της ανάπτυξης», τα προσεχή χρόνια είναι:
- οι υποδομές, το real estate και οι αστικές αναπλάσεις, που θα χρειαστούν χρηματοδοτήσεις 5,5 δισ. ευρώ και θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
- η ενέργεια, η πράσινη μετάβαση και η απανθρακοποίηση που θα απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις 7 δισ. ευρώ με στόχο όχι μόνο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας αλλά και την δυνατότητα ανάδειξής της σε εξαγωγική περιφερειακή δύναμη
- οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή αναβάθμιση που θα απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ και θα αναδείξουν την χώρα μας σε κόμβο καινοτομίας, συνεισφέροντας επίσης στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
- ο τουρισμός μέσω αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων και την δημιουργία δομών ευεξίας που θα απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις 4,5 δισ. ευρώ και
- η βιομηχανία και η αναβάθμισης του παραγωγικού ιστού που θα απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ.
Το επενδυτικό κενό
Ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου, κ. Τάσος Αναστασάτος, ανέλυσε τα βασικά ευρήματα ειδικής μελέτης με θέμα Το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας | 5 Πυλώνες, Μεγάλα Επενδυτικά Έργα και η Συνεισφορά τους στο ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι :
- Η συνολική αύξηση των επενδύσεων επαρκεί για να καλυφθεί σχεδόν η απώλεια 94 δισ. ευρώ κεφαλαιακού αποθέματος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 12ετίας.
- Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί.
- Η κλαδική τους διάρθρωση έχει αρχίσει να αλλάζει προς όφελος δραστηριοτήτων υψηλότερης γνώσης και προστιθέμενης αξίας.
- Το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2021 (5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ), το οποίο θα ξεπεραστεί το 2022. Τα έτη 2021, 2022 και 2023, η αύξηση των επενδύσεων διαμορφώθηκε ή αναμένεται να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του 8%.
- Για να φτάσει το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης απαιτείται μέση ετήσια πραγματική αύξηση των επενδύσεων παγίων κατά σχεδόν 8% έως το 2031.
- Τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ που εξετάζει η μελέτη μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 55,4 δισ. ευρώ στη δεκαετία και 95,9 δισ. ευρώ στην εικοσαετία, ενώ στα ίδια τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά- μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόμενοι.
Τα σχέδια της Eurobank
Εξειδικεύοντας τα σχέδια της Eurobank που φιλοδοξεί σύμφωνα με την διοίκηση να αποτελέσει την «Τράπεζα της ανάπτυξης», ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, σημείωσε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμές, στο τμήμα των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Τράπεζας, που αφορά τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, προσεγγίζει την περίοδο 2020-2022 τα 5 δισ. ευρώ με το 50% του ποσού αυτού να αφορά το 2020. Για την επόμενη τριετία προβλέπεται επιπλέον καθαρή πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που ανεβάζει το ρυθμό αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στο 86% για την περίοδο 2020-2025 ή 15% σε ετήσια βάση.
Στόχος των επενδύσεων που δρομολογούνται είναι η ολιστική προσέγγιση, να συνδυάζουν δηλαδή ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, αφού όπως δήλωσε ο κ. Βασιλείου δεν έχει νόημα να χρηματοδοτούμε ΑΠΕ αν δεν φτιάξουμε τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις ή να χρηματοδοτούμε αεροδρόμια εάν δεν φτιάξουμε παράλληλα οδικά δίκτυα για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των επισκεπτών. Οι επενδύσεις αυτές σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Αντρέα Αθανασόπουλο θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, συμπαρασύροντας στην μεγέθυνση και των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν επίσης βασικό πυλώνα της χρηματοδοτικής στόχευσης της Τράπεζας με δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ .
Η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι οι τυχόν επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων θα αρχίσουν να αποτυπώνονται περί τα τέλη του 2023, αλλά όπως σημείωσε αυτές δεν θα επηρεάσουν την επενδυτική προοπτική της χώρας, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει δάνεια με σταθερό και ανταγωνιστικό επιτόκιο για όλη την διάρκεια της επένδυσης, αντισταθμίζοντας τις όποιες επιπτώσεις που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας θα είναι μικρότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Βασιλείου τα spreads των δανείων έχουν μειωθεί την προηγούμενη 3ετία κατά 1% και αναμένεται να αποκλιμακωθούν κατά 0,3%-0,5% την επόμενη 3ετία.
Απαριθμώντας τομείς και μεγάλα έργα που η Eurobank πρωτοστατεί ή συμμετέχει μαζί με τις άλλες τράπεζες στην χρηματοδότησή τους ο κ. Βασιλείου ανέφερε μεταξύ άλλων χρηματοδοτικό πλάνο ύψους 1,1 δισ. ευρώ του Αερολιμένα Αθηνών, των περιφερειακών αεροδρομίων ύψους 960 εκατ. ευρώ, τα οδικά δίκτυα (έχουν ήδη υλοποιηθεί 1.312 χιλιόμετρα και τα επόμενα 4 χρόνια θα συγχρηματοδοτηθούν επιπλέον 2.561 χιλιόμετρα) , ενώ στις νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται έργα όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών από την Hellenic Open Fiber ύψους 350 εκατ. ευρώ, έργα ultra fast broadbank μέσω ΣΔΙΤ, νέα έργα ΑΠΕ ισχύος 6 GW την επόμενη τριετία, μεταξύ των οποίων έργο ΑΠΕ ισχύος 327 MW από την Τέρνα Ενεργειακή και η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την ΕΛΖΕΤ ύψους 200 εκατ. ευρώ, βιομηχανική επένδυση στον κλάδο των μπαταριών από την Technoform ύψους 76 εκατ. ευρώ κ.α.
Πηγή: moneyreview.gr