Κληρώνει σήμερα για νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch παρόλα αυτά ακόμη και εάν ο οίκος προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση ο Fitch θα την κατατάσσει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η χώρα έχει έρθει πιο κοντά στο πολυπόθητο όριο της επενδυτικής βαθμίδας μετά και από την τελευταία αναβάθμιση από τον οίκο DBRS. Στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να βρεθεί στο όριο του investment grade μέσα στο 2023. Οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει τη χώρα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό.
Η χώρα μας απώλεσε την επενδυτική βαθμίδα το 2010 και για την ιστορία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα αφού υποβαθμίστηκε 10 φορές, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε 18 φορές και επί Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα είχε συνεχόμενη πορεία αναβάθμισης και συγκεκριμένα αναβαθμίστηκε 11 φορές μέχρι σήμερα.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, με τη Moody’s να έχει δώσει τη χειρότερη βαθμολογία στην Ελλάδα ανάμεσα σε όλους του οίκους αξιολόγησης.
Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 10η Μαρτίου 2023, οπότε η DBRS θα ανακοινώσει την προγραμματισμένη αξιολόγηση, με τον οίκο να έχει κατατάξει τη χώρα μία βαθμίδα πριν από την επενδυτική και την επενδυτική βαθμίδα να είναι πιο κοντά από ποτέ.Η αξιολόγηση αυτή θα αποτελέσει και το πραγματικό crash test για το ελληνικό αξιόχρεο. Σειρά παιρνει στις 21 Απριλίου, η Standard and Poor’s που θα ανακοινώσει την προγραμματισμένη αξιολόγησή της, έτσι πριν τις εκλογές υπάρχει περίπτωση το ελληνικό αξιόχρεο να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα.Παρόλα αυτά το ενδεχόμενο αυτό είναι μικρό καθώς οι οικοί αξιολόγησης «παραμονεύουν» για τις εθνικές έτσι το πιθανότερο είναι το πρώτο εξάμηνο να κλείσει το α’ εξάμηνο με τους δύο οίκους που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα να κρατούν στάση αναμονής.Στις 8 και 20 Σεπτεμβρίου είναι οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για τους δύο οίκους να δώσουν να διαπιστευτήρια τους στο ελληνικό αξιόχρεο .
Η γνώμη της ΤτΕ
Η ΤτΕ στην ενδιάμεση έκθεση της για την νομισματική πολιτική θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμιδας. Πρώτον, την υλοποίηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων βάσει του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και δεύτερον, την διατήρηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και σταθερότητας εν μέσω μάλιστα της αυστηροποίησης των νομισματικών συνθηκών και της επιδείνωσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης έχει στεέλει προς τα πολιτικά κόμματα, ότι για να επιτευχθούν οι βασικοί αυτοί στόχοι, στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία.
Πηγή: moneyreview.gr