Στο κλείσιμο του πολύ κερδοφόρου trade, όπως αποδείχθηκε, των long θέσεων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών 10ετών προχώρησε η Société Générale – το οποίο είχε ανοίξει και συστήσει στους επενδυτές τον Νοέμβριο του 2022 -, εν αναμονή μίας νέας ευκαιρίας εισόδου.
Όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση, το συγκεκριμένο trade έχει σημειώσει πολύ καλές αποδόσεις, ειδικά τον Δεκέμβριο αλλά το τελευταίο διάστημα έχει παραμείνει στάσιμο. Σήμερα το spread μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι σε αρνητικά επίπεδα, στις -3 μονάδες βάσεις, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών να έχουν “περάσει” σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών, με ώθηση και από την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch τον Ιανουάριο.
Κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας το spread μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων αναμένεται να παρουσιάσει διακυμάνσεις μεταξύ των -5 μ.β και των +30 μ.β έως την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch τον Απρίλιο (21/4). Για αυτό τον λόγο η SocGen επιλέγει να μην παραμείνει σε αυτό το trade το οποίο εκτιμά πως θα έχει αρκετή μεταβλητότητα και να περιμένει τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδας.
Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, όταν και άνοιξε το trade η SocGen, το spread ήταν στις +45 μ.β και κινούνταν στις 40-60 μ.β από τα τέλη του καλοκαιριού. Όπως είχε τονίσει, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και η βελτιωμένη ρευστότητα της αγοράς θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα και την υπεραποδοσή τους έναντι των ιταλικών, κλείνοντας την ψαλίδα, κάτι που έγινε.
Η κίνηση της SocGen ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν παραμένει θετική για την ελληνική οικονομία ή τα ελληνικά ομόλογα, ή ότι το κλείσιμο του trade είναι αποτέλεσμα κάποιας αρνητικής εξέλιξης. Απλά ήδη το συγκεκριμένο στοίχημα απέδωσε τα κέρδη που ανέμενε η γαλλική τράπεζα καθώς το spread “γύρισε” στα αρνητικά.
Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει, η Ελλάδα είναι ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, δεν θα επηρεαστεί από την ποσοτική σύσφιγξη της ΕΚΤ (QT), ενώ η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεών της θα συνεχιστεί το 2023. Οι οικονομολόγοι της SocGen έχουν προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ έως το 2026 και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027.
Όπως εξήγησε στο Capital.gr o ο Άνταμ Κουρπιέλ, επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων της γαλλικής τράπεζας, ο πρώτος οίκος που αναμένεται να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα είναι η S&P και αν και η αξιολόγηση του Απριλίου δεν αποκλείεται να αποτελέσει θετική έκπληξη ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι η αναβάθμιση στο IG να έλθει τον Οκτώβριο. Με βάση τα όσα συνέβησαν μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα το 2017 από τον πρώτο οίκο, η SocGen αναμένει ανάλογο ράλι στα ελληνικά ομόλογα.
Γενικότερα η Société εκτιμά πως το επόμενο διάστημα η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης θα σημειώσει αρκετή μεταβλητότητα καθώς οι αγορές πλέον τιμολογούν υψηλότερα επιτόκια από την ΕΚΤ η οποία αναμένεται να είναι πιο επιθετική στο εξής από την Fed.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ύψους 125 μ.β, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,75%. “Με μια σφιχτή αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός θα παραμείνει το επίκεντρο των κεντρικών τραπεζών. Ο χρονισμός του σημείου καμπής για τον πληθωρισμό ή μιας στροφής στης πολιτικής παραμένει δύσκολος. Η περίπτωση των υψηλότερων τελικών επιτοκίων είναι πιο ξεκάθαρη για την ΕΚΤ από τη Fed. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι τα αμερικάνικα ομόλογα θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα”, όπως σημειώνει.
Έτσι, η SocGen αναμένει πως τα spreads της ευρωζώνης θα σημειώσουνε αρκετές διακυμάνσεις το επόμενο διάστημα. Η επιθετική ΕΚΤ, το κύμα εκδόσεων ομολόγων από τις κυβέρνησες και οι αποπληρωμές των TLTROs που αποδεσμεύουν μεγάλα ποσά collateral ομολόγων, αποτελούν παράγοντες που θα ασκήσουν πιέσεις στην αγορά. Ωστόσο αυτές δεν θα είναι έντονες. “Βραχυπρόθεσμα, η καθαρή προσφορά ομολόγων μπορεί να τεθεί στο επίκεντρο καθώς ξεκινά και το QT, αλλά οι μέρες της γενικευμένης και μαζικής διεύρυνσης των spreads έχουν περάσει”, όπως τονίζει. Η βελτιωμένη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών μπορεί τελικά να ωθήσει προς τα κάτω τα spread κατά τη διάρκεια του έτους, κάτι που η SocGen πιστεύει ότι θα συμβεί μόνο μετά το α’ τρίμηνο του 2023.
Πηγή: capital.gr της Ελευθερίας Κούρταλη