Ορισμένοι από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές του πλανήτη στοιχηματίζουν πως η δυναμική του αμερικανικού δολαρίου ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της.
Μετά από τα προβλήματα που προκάλεσε πέρυσι το «greenback», από την φτωχοποίηση εκατομμυρίων σε αναπτυσσόμενες αγορές μέχρι την επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως, η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος φαίνεται πως εισέρχεται σε ένα πολυετές σπιράλ μείωσής της.
Πλήθος αναλυτών και επενδυτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζουν πως η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος μειώνεται αισθητά παρά την αύξηση των επιτοκίων της Fed. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως οι ισοτιμίες των περισσοτέρων άλλων νομισμάτων θα καταγράψουν παράλληλη άνοδο τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζές τους προχωρούν κι αυτές σε ανάλογη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
Αν και τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα προμηνύουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed, πολλοί επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δεδομένης της αναμενόμενης μείωσης της ισοτιμίας του δολαρίου.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
«Έχουμε ξεπεράσει, πια, το ζενίθ του δολαρίου το οποίο αναμένεται πως θα απωλέσει μέρος της δομικής του σταθερότητας», τόνισε το στέλεχος της K2 Asset Management, Τζορτζ Μπούμπουρας, προσθέτοντας πως «ναι μεν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται ανθεκτικότερος του αναμενόμενου και αναμένονται μακροπρόθεσμες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το γεγονός πως οι υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου έχουν αρχίσει να πλησιάζουν την αμερικανική».
Η μείωση αυτή της ισοτιμίας του κυρίαρχου δολαρίου θα έχει σημαντικές, αλλά θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος των εισαγωγών των αναπτυσσόμενων αγορών θα μειωθεί, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε παράλληλη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού. Παράλληλα, θα αυξήσει τις τιμές του χρυσού και πολλών επισφαλών περιουσιακών στοιχείων (assets) όπως μετοχές και κρυπτονομίσματα, λόγω της γενικότερης βελτίωσης του επενδυτικού συναισθήματος.
Αυτό, με τη σειρά του, θα αντισταθμίσει μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε στις αγορές το 2022 όταν το ισχυρό δολάριο είχε επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ χώρες όπως η Γκάνα βρέθηκαν αντιμέτωπες με χρεοκοπία λόγω του αυξημένου χρέους της και του υψηλού κόστους διαβίωσης το οποίο οφειλόταν στις καλπάζουσες τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου.
Τη στρατηγική της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της Fed φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και της Αυστραλίας, ενώ στην Ιαπωνία, η Bank of Japan φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την υπερβολικά χαλαρή στρατηγική της.
Τα δεδομένα των swaps υποδεικνύουν πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αγγίξουν το ανώτατο όριό τους τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωσή τους το 2024 εάν υπάρξουν μακροοικονομικά δεδομένα τα οποία δικαιολογούν τέτοια κίνηση.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αυτές φαίνονται ξεκάθαρα και στη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου, με τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot Index να έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 8% από το ράλι του περασμένου Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραφεί εκ νέου στις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
«Πιστεύουμε πως το δολάριο έχει επιτύχει το ανώτατό του όριο, ενώ αναμένουμε τη δημιουργία ενός πολυετούς σπιράλ καθόδου», υπογράμμισε το στέλεχος της BNP Paribas SA, Σιντάρτ Μαθούρ, προσθέτοντας πως «αναμένουμε πως η ισοτιμία του δολαρίου θα ατονήσει το β’ εξάμηνο του 2023».
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Fed θα προχωρήσει με περιορισμένες αυξήσεις των επιτοκίων της, ποντάροντας σε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η άποψη αυτή, όμως, είναι διαμετρικά αντίστροφη με αυτή των μελών της FOMC, πολλά εκ των οποίων υπογραμμίζουν πως ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικά υψηλός και θα χρειαστεί περαιτέρω επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του πληθωριστικού στόχου του 2%.
Σύμφωνα με τον Chief Investment Officer (CIO) της Morgan Stanley Investment Management, Έρικ Στάιν, «μεγάλο μέρος της σύσφιξης της Fed δεν έχει επηρεάσει ακόμα την ευρύτερη οικονομία. Τα μέλη της μπορεί, μεν, να υποστηρίζουν πως θα μειώσουν τον πληθωρισμό στο 2%, αλλά στην πραγματικότητα πιστεύω πως θα επιτύχουν μόλις το 3%. Δεν πιστεύω πως θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους στο 6% για την επίτευξη του αρχικού πληθωριστικού τους στόχου».
Γεν, ευρώ και αναπτυσσόμενες αγορές
Αυτό σημαίνει πως οι ισοτιμίες των νομισμάτων οι οποίες είχαν μειωθεί λόγω της ισχύος του δολαρίου θα αυξηθούν. Η ισοτιμία του γεν έχει ήδη καταγράψει άνοδο της τάξης του 12% έναντι του greenback μετά από χαμηλό τριών δεκαετιών τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν περαιτέρω αύξησή της κατά 9% μέχρι το τέλος του έτους.
Η ισοτιμία του ευρώ έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 11% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά Σεπτεμβρίου, ενώ ο δείκτης Bloomberg JPMorgan Asia Dollar Index έχει καταγράψει συνολική άνοδο της τάξης του 5% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου.
«Πολλοί από τους παράγοντες οι οποίοι έδωσαν ώθηση στο δολάριο έχουν πια εξαλειφθεί», τόνισε το στέλεχος της State Street Global Markets, Ντουάιφορ Έβανς, προσθέτοντας πως «οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του γκρουπ των G-10 αυξάνουν τα επιτόκιά τους, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας θα αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση, περιορίζοντας παράλληλα και τις επενδύσεις σε safe havens (ασφαλή καταφύγια) όπως το δολάριο».
Ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμφερείς κινήσεις βασιζόμενοι στις εκτιμήσεις αυτές. Η abrdn άλλαξε την επενδυτική της τοποθέτηση από «long» σε «neutral» στα τέλη του 2022, ενώ η Jupiter Asset Management προχωρά σε σορτάρισμα (shorting) του δολαρίου.
Η K2 Asset Management, από την πλευρά της, έχει περιορίσει την έκθεσή της στο δολάριο, ενώ υποστηρίζει πως τα καναδικά και αυστραλιανά δολάρια θα βγουν κερδισμένα το 2023. Παράλληλα, οι bearish (απαισιόδοξες) επενδύσεις των hedge funds εναντίον του δολαρίου έχουν αυξηθεί σε υψηλό δυόμιση ετών, ενώ η JPMorgan Asset Management προβλέπει αύξηση της ισοτιμίας των γεν και ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Τα εναλλακτικά σενάρια
Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν πως η μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου θα χαρακτηριστεί από μεταβλητότητα, δεδομένης της πιθανότητας δημιουργίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων, φαινόμενα τα οποία συνεχίζουν και υποστηρίζουν το αφήγημα των safe havens.
«Το δολάριο μπορεί, μεν, να έχει επιτύχει το ανώτατο όριό του, αλλά δεν αναμένουμε δραματική και άμεση αποδυνάμωσή του», τόνισε ο αναλυτής της PineBridge Investments, Ομάρ Σλιμ.
Άλλοι, όπως το στέλεχος της RBC Capital Markets, Έλσα Λιγνός, υποστηρίζουν πως «το δολάριο θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του 2023. Παραμένει το νόμισμα με τις καλύτερες αποδόσεις στο γκρουπ των G-10 ενώ έχει και καλύτερες αποδόσεις από πολλά νομίσματα αναπτυσσόμενων οικονομιών».
Όσο για την αναλυτή της Deutsche Bank AG, Στέφανι Χόλτσε-Τζεν, «το δολάριο έχει επιτύχει το ζενίθ του αλλά η ισοτιμία του θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από το ρόλο του ως safe haven».
Πηγή: newmoney.gr