Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων γύρω από την καινοτομία και την τεχνολογία βρέθηκε τις τελευταίες μέρες η Αθήνα, καθώς η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια για Startups στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, στις 30 και 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής το 25ο Global Startup Workshop, το οποίο διοργανώθηκε από το διεθνούς φήμης Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μερικούς από τους πιο επιτυχημένους Startuppers του κόσμου, να παρακολουθήσουν πάρα πολύ χρήσιμα workshops, αλλά και να μάθουν τις τελευταίες τάσεις στον κόσμο της τεχνολογίας.
Μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές του συνεδρίου ήταν χωρίς αμφιβολία ο διαγωνισμός Startup Pitch. Οι 8 φιναλίστ παρουσίασαν την εταιρεία τους στη σκηνή ενώπιον της κριτικής επιτροπής, με στόχο να κερδίσουν μοναδικά έπαθλα. Το πρώτο βραβείο, περιλάμβανε 5.000 δολάρια, ένα ταξίδι στη Βοστώνη, έτσι ώστε η εταιρεία να μπορέσει να έρθει σε επαφή με την κοινότητα του ΜΙΤ, αλλά και πρόσβαση σε εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το δεύτερο βραβείο περιλάμβανε 3.000 δολάρια και πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, ενώ το τρίτο βραβείο, το οποίο ήταν το βραβείο του κοινού περιλάμβανε 1.500 δολάρια. Επίσης, οι εταιρείες θα προκριθούν για να μπουν στο επόμενο πρόγραμμα Επιτάχυνσης του MITEF Greece τον Οκτώβριο του 2023.
Οι 8 φιναλίστ Startups ήταν οι εξής:
1. Along Route
Η Along Route ιδρύθηκε το 2021 και επιδιώκει να φέρει την επανάσταση στο τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η πρόγνωση καιρού θαλασσών για τη Ναυτιλία μέσω της χρήσης πρωτοποριακών AI μοντέλων. Χάρη στα δεδομένα της εταιρείας, οι λειτουργίες δρομολόγησης των πλοίων με βάση τις καιρικές συνθήκες γίνονται 130% πιο αποτελεσματικές, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση των εκπομπών ρύπων ενός πλοίου.
2. SPIN Analytics
Η SPIN Analytics είναι μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά με Έλληνες ιδρυτές, η οποία αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, προσφέρει μία πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαχείρισης μοντέλων πιστωτικού κινδύνου για τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
3.RatePunk
H RatePunk είναι μία πλατφόρμα η οποία ενημερώνει τους χρήστες της για τα φθηνότερα καταλύματα της αγοράς. Ειδικότερα, το σύστημα της πλατφόρμας σκανάρει τα δεδομένα από τα sites των μεγαλύτερων εταιρειών online κρατήσεων, και δείχνει στους χρήστες της πλατφόρμας το ποια είναι τα φθηνότερα δωμάτια που μπορούν να κλείσουν.
4. ResQ Biotech
Η ResQ Biotech IKE ιδρύθηκε από τον Γιώργο Σκρέτα και την Αθηνά Οικονομίδου ως εταιρεία-τεχνοβλαστός (spin- off) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) το καλοκαίρι του 2019 με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Biotech. Με την καινοτόμο τεχνολογία-πλατφόρμα που έχει αναπτύξει, στοχεύει στην ανακάλυψη δυνητικών φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από προβληματική αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών (νόσος του Alzheimer, πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, καρκίνος, συστημική αμυλοείδωση, κ.λπ.).
Η βιοτεχνολογική αυτή προσέγγιση χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα βακτήρια E. coli για τη σύνθεση δισεκατομμυρίων διαφορετικών κυκλικών ολιγοπεπτιδίων, μιας αναδυόμενης κατηγορίας θεραπευτικών μορίων, και ταυτόχρονα ξεχωρίζει αυτά που αναστέλλουν την προβληματική αναδίπλωση και συσσωμάτωση των πρωτεϊνών στόχων.
5. Digital Bites
H Digital Bites, η οποία ιδρύθηκε το 2021, βοηθά τις εταιρείες του χώρου των τροφίμων να τεστάρουν με μεγάλη ακρίβεια την πιθανότητα επιτυχίας του λανσαρίσματος ενός νέου προϊόντος ή των αλλαγών σε υφιστάμενα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικά σήματα και θερμότητα πάνω στη γλώσσα του χρήστη, ξεγελώντας έτσι τους γευστικούς κάλυκές του, ώστε να πιστεύει ότι γεύεται ένα πραγματικό τρόφιμο. Με αυτό τον τρόπο, η Startup εισάγει τρισδιάστατα μοντέλα των υπό έρευνα προϊόντων σε εικονικά περιβάλλοντα που προσομοιάζουν με ιδιαίτερη ακρίβεια την πραγματικότητα, στα οποία μετρά την αντίδραση των καταναλωτών σε αυτά.
6.Orbito Travel
Η Orbito Travel φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο online ταξιδιωτικό πρακτορείο αποκλειστικά για ταξιδιώτες με κινητικά προβλήματα. Ειδικότερα, η εταιρεία προσφέρει μία ολιστική λύση στη διαδικασία σχεδιασμού και ολοκλήρωσης ενός ταξιδιού, βάσει εξατομικευμένων αναγκών και προτιμήσεων του κάθε ταξιδιώτη, μέσα από μία διαδικτυακή συναλλαγή.
Η πλατφόρμα επιτρέπει σε ταξιδιώτες με κινητικά προβλήματα να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του ταξιδιού τους, τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί σε έξι ενότητες και είναι πλήρως εναρμονισμένα στις εξειδικευμένες τους κινητικές ανάγκες. Κάθε επιλογή είναι επαληθευμένη από την ομάδα της οrbitotravel, γεγονός που εγγυάται ότι η διαδικασία σχεδιασμού του ταξιδιού τους θα είναι ομαλή και ασφαλής.
7. Kryptonio
H Kryptonio έχει δημιουργήσει ένα πορτοφόλι, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε, χωρίς τεχνικές γνώσεις, να έχει κατοχή και να διαχειρίζεται τα κρυπτονομίσματά του, με απλό τρόπο και δίχως καμία ανησυχία για την ασφάλειά τους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το Multi-Party Computation (MPC), ένα προηγμένο πρωτόκολλο κρυπτογραφίας και αντί να δημιουργεί ένα «ιδιωτικό κλειδί» ή κωδικό ανάκτησης (seed phrase), λειτουργεί με πολλαπλά μυστικά σε διαφορετικές συσκευές, οι οποίες δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται η μία την άλλη και χρησιμοποιούνται για την έγκριση των συναλλαγών. Το μυστικό στο κινητό τού χρήστη κωδικοποιείται με τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου του και αποθηκεύεται στο προσωπικό του cloud.
8. Mood
Η Mood είναι μια Startup που έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχεδιάζουν τις νυχτερινές τους εξόδους με βάση τη διάθεσή τους. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή, η οποία βοηθάει τους χρήστες της να επιλέξουν το μαγαζί το οποίο τους ταιριάζει, δίνοντας τους την ευκαιρία να ακούσουν σε πραγματικό χρόνο το τι είδους μουσική παίζει. Την ίδια ώρα, τα μουσικά δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία από τα μαγαζιά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, αλλάζοντας τελείως τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διανομή δικαιωμάτων για τα κομμάτια, εξασφαλίζοντας έτσι πολλαπλά οφέλη για τις δισκογραφικές εταιρείες και τους δημιουργούς. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες της βιομηχανίας να λάβουν καλύτερες αποφάσεις.
Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η ResQ Biotech, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η SPIN Analytics, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε η Mood.
Πηγή: startupper.gr