Είναι, πλέον, τόσο προβλέψιμο που μοιάζει με ταινία που παίζει σε loop: Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, μεγαλομέτοχος της Tesla και της SpaceX, κάνει ένα “αστείο” με ένα κρυπτονόμισμα, στο οποίο (τυχαία) έχει τοποθετήσεις. Η τιμή του κρυπτονομίσματος εκτοξεύεται. Λίγο αργότερα, ο Μασκ παγώνει τα χαμόγελα, ξεκαθαρίζοντας ότι “έκανε πλάκα”. Και η τιμή κατακρημνίζεται ξανά.
Αυτό θα ήταν πολύ αστείο, εάν δεν κατέστρεφε ζωές: Τις ζωές ανθρώπων που πιστεύουν στο πρόσκαιρο κλίμα ενθουσιασμού, επενδύουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στο κρυπτονόμισμα που όλοι λένε ότι θα φτάσει την αξία του “στο φεγγάρι” και τελικά καταλήγουν απεγνωσμένοι, να διαπιστώνουν ότι τα έχασαν όλα.
Κάτι τέτοιο κάνει και τώρα ο Μασκ. Ο επιχειρηματίας άλλαξε για λίγο το λογότυπου του Twitter, αντικαθιστώντας το με αυτό του dogecoin. Του meme coin με σήμα τον σκύλο Shiba Inu που δημιουργήθηκε ως φάρσα και έχει ληφθεί στα.. σοβαρά από τους retail επενδυτές λόγω της, μεταξύ αστείου και σοβαρού, υποστήριξης του Μασκ. Με την τελευταία κίνηση, αυτή της αντικατάστασης του ιστορικού μπλε πουλιού του Twitter με τον Shiba Inu, το dogecoin ανέβασε την αξία του κατά τουλάχιστον 30%, άνω του 0,10 δολ. Για πόσο;
“Μόνιμα”, θα μπορούσε να απαντήσει κανείς, εάν δεν υπήρχε το… κακό προηγούμενο. Το οποίο είναι πολύ κακό. Τόσο κακό, που αναλυτές, αλλά και άλλοι δισεκατομμυριούχοι “παίκτες” του οικοσυστήματος, τον έχουν κατηγορήσει ανοιχτά ότι χειραγωγεί την τιμή των κρυπτονομισμάτων. Όχι τυχαία άλλωστε, μόλις λίγες μέρες πριν, ο δισεκατομμυριούχος ζητούσε (μέσω των δικηγόρων του, φυσικά) από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν να απορρίψει την εις βάρος του αγωγή από retail επενδυτές. Αγωγή που τον κατηγορεί ότι είναι ο εγκέφαλος και διοικητής ενός συστήματος τύπου “πυραμίδας” για τη χειραγώγηση των τιμών του Bitcoin. Το σκεπτικό της υπερασπιστικής γραμμής είναι αυτό που φαντάζεται κανείς: Τα tweets του Μασκ είναι “αβλαβή” και έχουν στόχο να κάνει “πλάκα” ο δισεκατομμυριούχος.
Και αφού τουίταρε ότι το “ξε-ερωτεύτηκε” (πανικοβάλλοντας κάποιους μικροεπενδυτές), επανήλθε αργότερα, λέγοντας ότι έχει λάβει εγγυήσεις από miners για τη χρήση ενέργειας και δικαιολογώντας έτσι την απόφασή του να επιστρέψει η Tesla στις συναλλαγές με crypto. Απόφαση που οδήγησε σε “έκρηξη” της τιμής του βασικού κρυπτονομίσματος ξανά, κατά 9,5% σε 24 μόνο ώρες, στα 39.240 δολάρια από τα 34.880, συνεχίζοντας ανοδικά ως λίγο πάνω από τα 40.000 δολάρια.
Σε ό,τι αφορά το dogecoin,το κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2013 ως αστείο, για να σατιρίσει τα κρυπτονομίσματα, ο Μασκ το μετέτρεψε σε… ιερό δισκοπότηρο των retail επενδυτών, με μια σειρά από tweets. Παίρνοντας με το μέρος του τους μικροεπενδυτές των φόρουμ του Reddit, αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα με τον σκύλο Shiba Inu ως “μασκότ κρυπτονόμισμα του λαού” και στη συνέχεια, βλέποντας την άνοδό του (άνω του 6000% στο 2021), απολάμβανε αυτό που δημιούργησε: «Έχω γίνει meme, καταστροφέας των shorts», έλεγε.
Tο 2019,ήταν η σειρά ενός άλλου crypto για να “φουσκώσει και ξεφουσκώσει” μέσω tweets του Μασκ. Τότε, μια μέρα έγραψε απλά τη λέξη Ethereum, προκαλώντας ράλλυ στο κρυπτονόμισμα, μέχρι να τουιτάρει ξανά δύο γράμματα που το σταμάτησαν: «JK». Tα αρχικά του Just Kidding, δηλαδή “ απλά αστειεύομαι” . Πολλοί ήταν αυτοί τότε που σχολίαζαν ότι ήταν μέρος της πλάκας που κάνει ο δισεκατομμυριούχος στη SEC και, κατ επέκταση σε ολόκληρη τη Wall Street. Kαι το ξανάκανε, με το dogecoin, το οποίο στήριζε λυσσασμένα, μέχρι να εμφανιστεί στο SNL και να πει ότι «το dogecoin είναι μια βαβούρα» προκαλώντας selloff.
Τότε, άλλωστε, θα απογοήτευε (και πάλι μέσω του κοινωνικού δικτύου)τους crypto-fans αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει ούτε ένα κρυπτονόμισμα του Shiba Inu, που δημιουργήθηκε προς τιμή του… σκύλου του και πως έχει «από περιέργεια» κάποιες τοποθετήσεις σε Bitcoin, Ethereum και Doge.
Όλο αυτό το “παιχνίδι”, έχει εξοργίσει ακόμα και κάποιους στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, φέρνοντας τον Μασκ στο επίκεντρο βαριάς κριτικής σχετικά με τα ποστ του στα κοινωνικά δίκτυα για τα ψηφιακά νομίσματα. Σχολιάζοντας tweet του Musk για το bitcoin, ο CEO της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη, Τσάνπενγκ Ζάο, με ένα tweet του, έγραψε: “Τα tweets που βλάπτουν την οικονομική κατάσταση των άλλων ανθρώπων, δεν είναι αστεία, είναι ανεύθυνα”…
Λίγο αργότερα, μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της Νότιας Αφρικής, η CEO της εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών Sygnia, Μάγκντα Βιέρζυκα, κατηγόρησε ανοιχτά τον Μασκ ότι χειραγωγεί την τιμή των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι οι Αρχές θα έπρεπε να έχουν επέμβει, ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι χειραγωγεί τις τιμές των crypto. Συγκεκριμένα, λέει ότι η δραστηριότητα του Musk στα social media, πρόσφατα για την τιμή του bitcoin, θα έπρεπε να τον έχει κάνει αντικείμενο έρευνας της SEC, εάν το BTC θα ήταν μια “παραδοσιακή” εταιρεία.
Σύμφωνα με τη CEO της Sygnia, ο Μασκ εν γνώσει του “φούσκωσε” την τιμή του BTC γράφοντας tweets που περιείχαν την επένδυση ύψους 1,5 δισεκατ. δολαρίων της Tesla στο κρυπτονόμισμα και στη συνέχεια “πούλησε ένα μεγάλο μέρος της έκθεσής του όταν (σ.σ. η τιμή του BTC) βρισκόταν στο peak”. Ουσιαστικά κατηγορεί τον Μασκ για τις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το bitcoin καθώς και το reverse της θέσης της Tesla στο να δέχεται το crypto ως μέσο πληρωμής, λέγοντας ότι αυτά -μαζί με τη ρευστοποίηση μέρους της επένδυσης- συνιστούν χειραγώγηση της τιμής του.
Πηγή: newmoney.gr