Στις μετοχές που συνδέονται με τον χρυσό αλλά και την τεχνολογία αναζητούν καταφύγιο οι επενδυτές, λόγω των φόβων ύφεσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan.
Το trade αυτό, που ορίζεται ως «long duration», εκφράζεται με σύσταση overweight σε χρυσό, μετοχές ανάπτυξης (τεχνολογικών εταιρειών) και νομίσματα (short στο δολάριο), έγραψαν οι αναλυτές της τράπεζας Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου και Μίκα Ίνκινεν, προσθέτοντας πως η επενδυτική αυτή πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τα υψηλά επιτόκια λόγω της εξαιρετικά ανεστραμμένης καμπύλης απόδοσης στα ομόλογα.
«Η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση για χρυσό ως υποκατάστατο για χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια καθώς και ως αντιστάθμιση έναντι ενός “καταστροφικού σεναρίου”» έγραψαν.
Η JPMorgan σημειώνει ότι το θέμα του «long duration» φαίνεται να τυγχάνει της επιδοκιμασίας της αγοράς τους τελευταίους μήνες. Ένα τέτοιο trade φαίνεται «σχετικά ελκυστικό», καθώς θα είχε περιορισμένες απώλειες σε ένα σενάριο ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά πολλά κέρδη στο ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης.
Άλλα σημεία – κλειδιά
Πράγματι, το ποσοστό της τεχνολογίας στις παγκόσμιες μετοχές έχει αυξηθεί απότομα φέτος, πλησιάζοντας τα υψηλά του 2021, κάτι το οποίο υπονοεί ότι ο κόσμος στο σύνολό του είναι overweight στον τεχνολογικό κλάδο.
Επίσης, εξετάζοντας τα bearish στοιχήματα σε όλους τους τομείς των μετοχών στις ΗΠΑ, η τεχνολογία φαίνεται να συγκεντρώνει το μικρότερο ενδιαφέρον για τους short, κάτι που υποδηλώνει αύξηση της καθαρής έκθεσης από επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά τους θεσμικούς, συρρέουν στον χρυσό, αλλά και στο Bitcoin, μαγνήτη αποτελούν τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (ΙG). «Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλής ποιότητας εταιρικά ομόλογα έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια λήξης, 7-8 ετών, περίπου διπλάσια από τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης». Τέλος, στα νομίσματα, οι επενδυτές ποντάρουν στην πτώση του δολαρίου ΗΠΑ, «δεδομένης της ισχυρής αρνητικής συσχέτισης μεταξύ των αμερικανικών ομολόγων και της απόδοσης του δείκτη δολαρίου (DXY)».
Πηγή: fortunegreece.com