Το 4ο διεθνές Συνέδριο Smart Maritime Network διεξάχθηκε στις 10 Μαΐου στο BLE pavillon στην Αθήνα, με τη συμμετοχή στελεχών ναυτιλιακών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας του κλάδου.
Αξιόλογοι κεντρικοί ομιλητές αλλά και συζητήσεις πάνελ με κεντρικό άξονα τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στον Ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας, αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα βιωσιμότητας, καινοτομίας, επενδύσεων, συμμόρφωσης με κανονισμούς, νέων εξελίξεων στις δορυφορικές επικοινωνίες και τυποποίησης δεδομένων.
Στο πλαίσιο τουvΣυνεδρίου, η Ammitec (Σύνδεσμος IT Managers της Ναυτιλίας) διοργάνωσε μία συζήτηση πάνελ με θέμα τον νέο ρόλο του ΙΤ στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού στη ναυτιλία.
Η συζήτηση είχε συντονιστή τον Στέλιο Σαμπάνη, Διευθυντή ΙΤ στην Gaslog και μέλος του ΔΣ της Ammitec, ενώ συμμετέχοντες ήταν διευθυντές πληροφορικής μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών:Δημήτρης Παυλίδης (Euronav), Ιωάννης Ρίζος (Millenia), Θεοφανώ Σωμαρίπα (Newport) και Θεμιστοκλής Σάρδης (Costamare), πρόεδρος της Ammitec.
Ειδικότερα:
- Η ναυτιλία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου τοπίου που έχει ως βασικό σημείο αναφοράς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η ανάγκη για αύξηση της αποδοτικότητας, μείωση των ρύπων, συμμόρφωση με διεθνείς κανονισμούς, οδηγούν τις ναυτιλιακές εταιρείες στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων με κεντρικό άξονα την τεχνολογία.
- Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΤ έχουν το πλεονέκτημα αλλά και την ευκαιρία να μπορούν να ηγηθούν αυτού του μετασχηματισμού, καθώς διαθέτουν την πολύπλευρη γνώση των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων για να σχεδιάσουν και να ορίσουν τη στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης.
- Ο IT Manager πρέπει πλέον να βρίσκεται κοντά στη διοίκηση, να παρέχει πολύτιμη πληροφόρηση μέσω της ανάλυσης των δεδομένων, να επιλέγει τα συστήματα που ταιριάζουν με την κουλτούρα της επιχείρησης και να βοηθάει στην επιτυχή εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση της επιχείρησης από την τεχνολογία δε θα την αφήνει εκτεθειμένη στους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων.
Επισημάνθηκε βέβαια η δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένων στελεχών ΙΤ, που να διαθέτουν γνώσεις στους τομείς Data Analytics, Cyber Security, Development, Artificial Intelligence & Machine learning. Παρ’ όλο που το ΙΤ είναι ο πρωταθλητής στην αγορά εργασίας και υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος τόσο για εργασία όσο και για επαγγελματική εξέλιξη, η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά δυστυχώς η προσφορά ακόμα μικρή.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ανάγκη απόκτησης νέων δεξιοτήτων που δεν έχουν τόσο να κάνουν με τεχνικά θέματα, αλλά με τα λεγόμενα “soft skills”, όπως οι διοικητικές ικανότητες, το project management, το budgeting και της ανάλυσης δεδομένων.
Έγινε εκτενής αναφορά στην περίοδο της πανδημίας και στο πώς η ψηφιακή ετοιμότητα και οι διαθέσιμες λύσεις τηλεεργασίας και cloud υποδομών βοήθησαν τη ναυτιλία να συνεχίσει απερίσπαστη να παρέχει υπηρεσίες με ασφάλεια, ώστε να μη διακοπούν οι μεταφορές αγαθών.
Οι συμμετέχοντες τέλος ανέδειξαν την ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε τεχνολογικούς ρόλους και επεσήμαναν το κενό που υπάρχει ακόμα, τόσο σε κατώτερα στελέχη όσο και σε ηγετικούς ρόλους.
Πηγή: newmoney.gr