Ενα βαρύ φορολογικό φορτίο καλούνται να σηκώσουν τo δεύτερο εξάμηνο του έτους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καθώς θα καταβάλουν στην Εφορία περισσότερα από 6 δισ. ευρώ. Λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και του υψηλού πληθωρισμού οι συνολικές εισπράξεις από φόρους προβλέπεται ότι τους τελευταίους έξι μήνες της χρονιάς θα εκτιναχθούν πολύ πάνω από τα 32,361 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο Κρατικός Προυπολογισμός.
Ηδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα έφτασαν μία ανάσα από τα 23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής, οφείλεται στην καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ. Μόνο τον Μάιο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου ενώ ανάλογη θα είναι και η εικόνα του Ιουνίου συμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι φόροι έως τον Δεκέμβριο και ο μήνας «πρωταθλητής»
«Πρωταθλητής» μήνας στο μέτωπο των εισπράξεων αναδεικνύεται φέτος ο Ιούλιος, οπότε και θα πρέπει στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν έσοδα ύψους περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεταξύ άλλων την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις το 2023 θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, ως εξής:
- Ιούλιος: 6,361 δισ. ευρώ
- Αύγουστος: 5,073 δισ. ευρώ
- Σεπτέμβριος: 5,333 δισ. ευρώ
- Οκτώβριος: 5,073 δισ. ευρώ
- Νοέμβριος: 4,964 δισ. ευρώ
- Δεκέμβριος: 5,557 δισ. ευρώ
Ο καταμερισμός των φόρων
Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, τα βασικά μεγέθη αναμένεται να διαμορφωθούν συνολικά ως εξής:
- Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν σε 32,5 δισ., αυξημένοι κατά 972 εκατ. ή 3,1% έναντι του 2022. Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 22,2 δισ., αυξημένα κατά 789 εκατ. έναντι του 2022 και οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,1 δισ. και είναι αυξημένοι κατά 41 εκατ. έναντι του 2022.
- Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 17,7 δισ., αυξημένος κατά 916 εκατ. ή 5,4% έναντι του 2022. Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,3 δισ., αυξημένος κατά 167 εκατ. έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 695 εκατ. έναντι του 2022 και να διαμορφωθεί στα 5,09 δισ. ευρώ.
- Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να ανέλθουν σε 2,3 δισ., χωρίς απόκλιση έναντι του 2022.
Στο τραπέζι η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με τους εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού,αλλά και εκπροσώπων της αγοράς, θα κριθει εάν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για αναβάθμιση -διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ή θα οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε νέα παράταση.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο λόγω τεχνικών προβλημάτων που καταγράφονται θα διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει καθυστέρηση στον υφιστάμενο σχεδιασμό και μετατεθεί η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS για λίγους μήνες αργότερα. Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με την υποχρεωτική χρήση ειδικών φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης.
Πηγή: Imerisia.gr