Ο όμιλος Evergrande, ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο, δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα που καθυστέρησαν σημαντικά να εκδοθούν.
Η εταιρεία ανέφερε ζημίες που αποδίδονται στους μετόχους ύψους 66 δις δολαρίων και 15 δις δολαρίων για το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, σύμφωνα με κατάθεση στο χρηματιστήριο τη Δευτέρα. Οι συνδυασμένες καθαρές ζημίες για τα δύο χρόνια ανήλθαν σε 81 δις δολάρια.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος δημοσιεύει αποτελέσματα από το 2021, όταν η κατάρρευσή του πυροδότησε τη χειρότερη κρίση ακινήτων στην ιστορία της Κίνας, η οποία συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία.
Για να αποφύγει τη διαγραφή, η Evergrande έπρεπε να αναφέρει τα αποτελέσματα το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου, εκτός από την εκπλήρωση άλλων απαιτήσεων που καθορίζονται από το χρηματιστήριο.
Η κατάθεση αποκάλυψε επίσης ότι τα συνολικά χρέη της Evergrande είχαν φτάσει τα 340 δις δολάρια μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Evergrande αποτιμήθηκαν σε μόλις 256 δις δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι αφερέγγυα.
Ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας μειώθηκε κατά 17% σε 102.910 μέχρι το τέλος του περασμένου έτους σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.
Η Evergrande υφίσταται σημαντική αναδιάρθρωση χρέους από τα τέλη του 2021, η οποία διατάχθηκε από την κυβέρνηση. Τον Μάρτιο, η εταιρεία παρουσίασε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κάνει ειρήνη με τους διεθνείς πιστωτές της. Ωστόσο, δήλωσε ότι χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 36 έως 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξαναρχίσει τις εργασίες και να παραδώσει έργα ακινήτων.
Πριν χτυπήσει η κρίση πριν από δύο χρόνια, είχε περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, συγκέντρωσε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κρίση ρευστότητας της εταιρείας επιδεινώθηκε εν μέσω κυβερνητικής καταστολής του υπερβολικού δανεισμού στον κλάδο των ακινήτων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να περιορίσουν τους κινδύνους χρέους στην οικονομία και να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων. Αλλά το πρόβλημα ρευστότητας της Evergrande σύντομα εξελίχθηκε σε κρίση που προκάλεσε υποβαθμίσεις πιστώσεων και χρεοκοπίες.
Καθώς η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης, η κυβέρνηση παρενέβη και διέταξε μια αναδιάρθρωση του χρέους με σκοπό να αποτρέψει την κατάρρευση και να αποφύγει περαιτέρω προβλήματα στην οικονομία και να μην προκληθεί κοινωνική αναταραχή.
Η οικονομική κατάσταση της Evergrande έχει προκαλέσει ανησυχία στους παγκόσμιους επενδυτές, καθώς η εταιρεία οφείλει δεκάδες δισεκατομμύρια σε δολάρια ΗΠΑ.