Ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελβετία σταμάτησε να επιβραδύνεται τον Αύγουστο, προσφέροντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια τελική εικόνα των εγχώριων πιέσεων πριν από την τριμηνιαία απόφασή τους σχετικά με την αύξηση ή μη του κόστους δανεισμού.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ελβετική στατιστική υπηρεσία. Αυτό υπολείπεται της μέσης εκτίμησης σε έρευνα του Bloomberg, η οποία προέβλεπε πτώση.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, επιβραδύνθηκε στο 1,5 από 1,7%.
Τα ποσοστά του πληθωρισμού παραμένουν τα χαμηλότερα σε σχέση με όλες τις προηγμένες οικονομίες, αναδεικνύοντας το πώς τα σύνορα της Ελβετίας την έχουν προστατεύσει από τις συμφορές του πληθωρισμού σε άλλες χώρες. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη την Πέμπτη έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών παρέμεινε πάνω από το 5%, συμπεριλαμβανομένων των αξιοσημείωτα υψηλότερων μετρήσεων στη γειτονική Γερμανία και στην Αυστρία.
Ο γενικός δείκτης πληθωρισμού βρίσκεται τώρα κάτω από το ανώτατο όριο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας εδώ και τρεις μήνες. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εκτιμήσουν στις 21 Σεπτεμβρίου αν βλέπουν την ανάγκη για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων για την περαιτέρω τιθάσευση αυτών των πιέσεων.
Τον Ιούνιο, ο κεντρικός τραπεζίτης Τόμας Τζόρνταν δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» αναμένει ότι θα χρειαστεί περισσότερη σύσφιγξη. Οι προοπτικές έχουν χαλαρώσει από τότε, και οι οικονομολόγοι προβλέπουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός του στόχου μέχρι το 2025, παρόλο που αναμένονται αυξήσεις στα ενοίκια και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.