Μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρωσικού σιταριού αγόρασε η Αίγυπτος, επιτυγχάνοντας να διαπραγματευτεί σε χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ιδιωτική συμφωνία, δήλωσαν τέσσερις traders στο Reuters,
Ενας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού παγκοσμίως, η Αίγυπτος, από πέρυσι έχει στραφεί προς τις απευθείας αγορές αντί των διαγωνισμών, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία «διέκοψε» τη διαδικασία αγοράς.
Η Γενική Αρχή Προμηθειών Εμπορευμάτων (GASC) της Αιγύπτου αγόρασε περίπου 480.000 μετρικούς τόνους ρωσικού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris την Παρασκευή, σε τιμή περίπου 270 δολάρια ανά τόνο, δήλωσαν οι traders.
Οι ίδιοι ανέφεραν στο Reuters ότι η τιμή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κάτω από ένα ανεπίσημο κατώτατο όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση της Ρωσίας για τον έλεγχο των εγχώριων τιμών του σιταριού.
Τιμές δύο ταχυτήτων
Οι traders τονίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικές ελάχιστες τιμές για τις ιδιωτικές πωλήσεις και τις πωλήσεις μέσα από δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και διαφορετικές τιμές για τις πωλήσεις κάθε μηνός μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου και εκπτώσεις για τις χαμηλότερες πρωτεϊνικές ποιότητες σιταριού.
Σε έναν πρόσφατο διαγωνισμό, οι Ρώσοι προμηθευτές υπέβαλαν προσφορές με κατώτατη τιμή 270 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές. Ετσι, η GASC επέλεξε να αγοράσει ρουμανικό και γαλλικό σιτάρι αντί ρωσικού, καθώς ήταν φθηνότερα. Επιπλέον, η GASC αγόρασε ένα φορτίο βουλγαρικού σιταριού στα 270 δολάρια ανά τόνο.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «διέκοψε» τις εξαγωγές σιταριού της χώρας, η Αίγυπτος βασιζόταν κυρίως στο σχετικά φθηνό ρωσικό σιτάρι.
Πέρυσι, ο υπουργός προμηθειών της Αιγύπτου δήλωσε ότι η αγορά απευθείας από τους προμηθευτές τους επέτρεπε να διαπραγματεύονται καλύτερες τιμές σε περιόδους αβεβαιότητας.
Η βορειοαφρικανική χώρα υποφέρει από έλλειψη συναλλάγματος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε ευρύ σοκ στην οικονομία της, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναβάλλει τις πληρωμές για το σιτάρι.
Η κυβέρνηση είχε πρόσφατα υπογράψει δανειακή σύμβαση ύψους 500 εκατ. δολαρίων με το Γραφείο Εξαγωγών του Άμπου Ντάμπι (ADEX) για να αγοράσει εισαγόμενο σιτάρι από την αγροτική επιχείρηση Al Dahra με έδρα τα ΗΑΕ.