Σε πτωτικό έδαφος βρίσκεται το ευρώ, καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά προς τα ασφαλή «καταφύγια» του δολαρίου και του ιαπωνικού γεν, μετά την ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, η οποία επαναφέρει την αβεβαιότητα στη Μέσα Ανατολή.
Το επενδυτικό κλίμα είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστο και γι’ αυτόν τον λόγο οι traders συρρέουν συστηματικά στα παραδοσιακά «καταφύγια», ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Αυτό καθιστά αρκετά ευάλωτο το ευρώ και τα υπόλοιπα νομίσματα, τα οποία εύλογα βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ενδεικτικά, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί κατά 0,51% και διαμορφώνεται στο 1,0531 δολάριο/ευρώ, επανερχόμενο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 10μήνου.
Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ τελεί εδώ και εβδομάδες υπό κλοιό έντονων πιέσεων, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τον τερματισμό της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και τη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (4% επιτόκιο καταθέσεων, 4,5 βασικό επιτόκιο).
Σε ακριβώς αντίθετη ρότα βρίσκεται το δολάριο, το οποίο πέραν της ιδιότητας του ασφαλούς «καταφυγίου», λαμβάνει ώθηση κι από την προοπτική της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, δεδομένης της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας, η οποία επιτρέπει στη Federal Reserve να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού.
Γι’ αυτόν τον λόγο, βλέπουμε τη Δευτέρα τον δείκτη δολαρίου του Bloomberg να φθάνει έως το 106,47.
Ανοδικά, όπως προαναφέρθηκε, κινείται και το ιαπωνικό γεν -επίσης «καταφύγιο» επενδυτών σε περιόδους μεταβλητότητας- το οποίο ενισχύεται στα 149,09 γεν/δολάριο.
Από την πλευρά του, το ισραηλινό σέκελ χάνει 2,5% και οπισθοχωρεί στα 3,9325 ανά δολάριο. Νωρίτερα, η βουτιά είχε ξεπεράσει το 3%, οδηγώντας το νόμισμα στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 8ετίας.
Το «μάζεμα» των απωλειών επήλθε, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να πουλήσει αποθέματα ξένου συναλλάγματος, αξίας έως 30 δισ. δολαρίων.