Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Outlook. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, με την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το φράγμα του 10% την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, η ανεργία προβλέπεται στο 10,8% φέτος και στο 9,3% του χρόνου.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ το 2024.
Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία
Το World Economic Outlook του ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει momentum, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών ρηγμάτων που μεγαλώνουν.
Έτσι, το Ταμείο περιμένει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 από 3% που αναμένεται για φέτος. Οι προβλέψεις για το 2024 έχουν υποβαθμιστεί από τα 3% που περίμενε το ΔΝΤ τον Ιούλιο.
«Βλέπουμε μια παγκόσμια οικονομία που κουτσαίνει», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas σε δημοσιογράφους, εν όψει της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα στο Μαρακές του Μαρόκου.
Πάντως, ο οικονομολόγος επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία επιδεικνύει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, καθώς η μάχη έναντι του πληθωρισμού συνεχίζεται.
Καθώς οι τιμές μειώνονται χωρίς να προκληθεί μεγάλη αύξηση της ανεργίας, το σενάριο τα λεγόμενης «ομαλής προσγείωσης», όπου ο πληθωρισμός μειώνεται χωρίς να προκληθεί ύφεση, κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με τον Gourinchas.
Το ΔΝΤ βλέπει τον παγκόσμιο πληθωρισμό να μειώνεται από 8,7% το 2022 σε 6,9% φέτος και 5,8% το 2024.
Υψηλότερα οι προβλέψεις για ΗΠΑ
To ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος στο 2,1% (δηλαδή όσο ήταν η ανάπτυξη και το 2022) και στο 1,5% για το 2024 (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 1%).
Οι ΗΠΑ, που εξάγουν ενέργεια, δεν έχουν πληγεί τόσο όσο οι ευρωπαϊκές οικονομίες από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί καταναλωτές ήταν πιο πρόθυμοι σε σχέση με άλλους να ξοδέψουν τις οικονομίες που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Υποβαθμίσεις για την Ευρωζώνη και την Κίνα
Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στο 0,7% φέτος και στο 1,2% το 2024. Ειδικότερα, περιμένει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος πριν ανακάμψει σε ανάπτυξη 0,9% το επόμενο έτος (οι προβλέψεις για το 2024 είναι κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες σε σχέση με τον Ιούλιο).
Το ΔΝΤ αποδίδει τη δυσμενέστερη πρόβλεψη για τη Γερμανία στη χαμηλότερη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας, η οποία οδηγεί και σε αδύναμη βιομηχανική παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το έτος θα κλείσει με ύφεση 0,4%, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 5% φέτος και 4,2% το 2024. Πρόκειται για υποβαθμίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου.