Σε αποπληρωμή δανείων 5,3 δισ. ευρώ (5,8 δισ. δολ.) που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, προχωρά η Ελλάδα τον επόμενο μήνα πριν από το χρονοδιάγραμμα, και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση το 2024, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη 28/11 στο Reuters.
Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.
«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αναφέρεται σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.
Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία «junk».
Πέρυσι, εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και ελπίζει να συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024.
«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.
Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με διάρκεια έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.
Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω υψηλότερων από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, ισχυρής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων.