Η καραντίνα ξεχαρβάλωσε ό,τι είχαν μπορέσει να συμμαζέψουν οι μικρομεσαίες μετά την πολυετή οικονομική κρίση κι αν δεν αλλάξει η ζοφερή εικόνα που αποτυπώνεται στην έκτακτη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, τότε θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Κομισιόν ότι επειδή η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να απορροφήσουν τέτοιου είδους κρίσεις, θα βυθιστεί σε ύφεση με διψήφια ποσοστά.
Στο οικονομικό επιτελείο μετράνε μέρα- μέρα στοιχεία και δείκτες από την αγορά και το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα- όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών- είναι ότι η εστίαση εξακολουθεί να τρεκλίζει μετά το άνοιγμα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η εικόνα από το λιανεμπόριο παραμένει αρνητική, με εξαίρεση συγκεκριμένους κλάδους, ενώ και οι εκτιμήσεις από τους φορείς του Τουρισμού για έσοδα 4-5 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών για 20 δισ, ενισχύουν τον προβληματισμό.
Πέρα από τις πιέσεις προς τις τράπεζες για επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ρευστότητας στην αγορά που ασφυκτιά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται πλάνο νέου γύρου παρεμβάσεων αν οι εξελίξεις δεν δικαιώσουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη μπαίνοντας στο δ’ 3μηνο. Εκτός της μείωσης προκαταβολής φόρου– η οποία αφορά, όμως, μόνο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις- ως “εργαλείο” άμεσης αποτελεσματικότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ακόμα γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία φαίνεται ότι αποτελεί ως τώρα το “σωσίβιο” για τις μικρές επιχειρήσεις με δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν πάνω από τα 37 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι επιτρέπει μια τέτοια παρέμβαση.
Αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Τα ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ είναι, άλλωστε, αποκαλυπτικά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι με τα έως τώρα δεδομένα, διαφαίνεται ο κίνδυνος 190.000 νέων ανέργων μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.
Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δυσμενή αυτή κατάσταση είναι τα εξής:
- 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.
- 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις.
- 1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.
- Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις
- 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
- Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καθώς αν και υπολογίζεται ότι 100.000 εργαζόμενοι θα υπαχθούν στο σχήμα επιδότησης, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος!