Η αγορά τιτλοποιήσεων θα γίνει ένα πολύ πιο ουσιαστικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα το 2021, με τη βοήθεια και του προγράμματος Ηρακλής, εκτιμά η JP Morgan.
«Η έγκριση του Ηρακλή συμπίπτει με τα πολύ φιλόδοξα, συνεχιζόμενα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι τράπεζες (…) καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο δείκτη NPL στην Ε.Ε./Ευρωζώνη, στο 29% με βάση τα στοιχεία της EBA (υπερδεκαπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε./Ευρωζώνης) και στο ακόμα υψηλότερο 35% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος», εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan.
Επιπλέον, η διαθεσιμότητα του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων αναμένεται να δώσει στις τράπεζες τον τρόπο να αντισταθμίσουν προληπτικά τα 8-10 δισ. ευρώ των νέων NPLs που αναμένεται να προκύψουν μέσα στο 2021, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ήδη, μέσω των πωλήσεων χαρτοφυλακίων και των τιτλοποιήσεων, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια από το υψηλό των 120 δισ. ευρώ του τρίτου τριμήνου του 2015 (πάνω από το 49% του συνόλου), σχεδόν κατά 50%, στα 63,4 δισ. ευρώ. Η JP Morgan μιλά για μία αρκετά σταθερή επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού μείωσης, που έφερε το δείκτη των κόκκινων δανείων στο 35%.
Ανά κατηγορία, τα NPLs μειώθηκαν σε απόλυτη βάση περισσότερο στα επιχειρηματικά δάνεια (μειώθηκαν σχεδόν κατά 40 δισ. ευρώ ή 54%, με αποτέλεσμα ο δείκτης NPL στην κατηγορία αυτή να διαμορφώνεται στο 32% και να είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια). Από την άλλη, ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων ήταν πολύ πιο αργός στα στεγαστικά, τα οποία έπεσαν από τα 31 δισ. ευρώ στα 22,1 δισ. ευρώ, με το σημερινό δείκτη NPLs σε αυτή την κατηγορία να διαμορφώνεται στο 39%.
Συνεπώς, τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν σήμερα το 35% των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, από 25% που ήταν το 2015.
Με τις συναλλαγές που σχεδιάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής για το 2021, η JP Morgan επισημαίνει ότι η Eurobank θα γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE μετά την κρίση, η Τράπεζα Πειραιώς θα μειώσει τις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις σχεδόν κατά 85% με τελικό στόχο δείκτη χαμηλότερο του 3% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Alpha Bank αναμένεται να ρίξει τα NPE κατά 62% και η Εθνική από το 29,3% σε επίπεδα χαμηλότερα του 15%.
moneyreview.gr