Η Kaspersky δημοσίευσε μια νέα έκθεση που αποκαλύπτει έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων σε μικρές επιχειρήσεις το 2022 μέχρι στιγμής. Οι ερευνητές συνέκριναν την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2022 με την ίδια περίοδο του 2021, διαπιστώνοντας αύξηση στον αριθμό των ανιχνεύσεων Trojan-PSW, των επιθέσεων μέσω διαδικτύου και των επιθέσεων στο πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας.
Το 2022, ο αριθμός των ανιχνεύσεων Trojan-PSW (Password Stealing Ware) αυξήθηκε παγκοσμίως κατά σχεδόν το ένα τέταρτο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 一 4.003.323 σε 3.029.903. Το Trojan-PSW είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που κλέβει κωδικούς πρόσβασης, μαζί με άλλες πληροφορίες λογαριασμού, το οποίο στη συνέχεια επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας και να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες.
Οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν από 32.500.000 παγκοσμίως κατά την αναλυόμενη περίοδο του 2021 σε σχεδόν 35.400.000 το 2022. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ιστοσελίδες με ανακατευθύνσεις σε exploits, ιστότοπους που περιέχουν exploits και άλλα κακόβουλα προγράμματα, κέντρα C&C botnet και άλλα.
Ο αριθμός των επιθέσεων στο πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας αυξήθηκε στις ΗΠΑ (ενώ μειώθηκε ελαφρώς σε παγκόσμιο επίπεδο), πηγαίνοντας από 47,5 εκατομμύρια επιθέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 51 εκατομμύρια την ίδια περίοδο του 2022. Με την ευρεία στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία, πολλές εταιρείες έχουν εισαγάγει το Remote Desktop Protocol (RDP), μια τεχνολογία που επιτρέπει τη σύνδεση υπολογιστών στο ίδιο εταιρικό δίκτυο και την πρόσβαση σε αυτούς από απόσταση, ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο σπίτι.
Με τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να χειρίζονται συνήθως πολλές ευθύνες ταυτόχρονα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι συχνά μια δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, αυτή η αδιαφορία για την ασφάλεια ΤΠ αξιοποιείται από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Η μελέτη της Kaspersky προσπάθησε να αξιολογήσει τις απειλές που αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για τους επιχειρηματίες.
Ολόκληρη η σχετική έκθεση της Kaspersky, εδώ.
Πηγή: startupper.gr