Την “ανηφόρα” θα πάρουν οι μισθοί σε όλο το φάσμα της οικονομίας φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας και οι οποίες αποτυπώνονται στη νομισματική έκθεσή της για το 2021-22.
Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προβλέπει πως το σύνολο των αμοιβών της εξαρτημένης εργασίας (δηλαδή των μισθωτών) θα αυξηθεί φέτος κατά 5,8% έναντι 1,7% πέρσι. Επίσης, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό θα αυξηθούν κατά 2,4% φέτος έναντι 1,4% πέρσι. Όσον αφορά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας θα αυξηθεί κατά 2%.
Πηγή: ΤτΕ, έκθεση νομισματικής πολιτικής 2021-22
Πιο αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει πως “το 2021 η οριακή άνοδος του αριθμού των μισθωτών και η συγκρατημένη αύξηση των κατά κεφαλήν αμοιβών τους οδήγησαν σε αύξηση του συνόλου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, ενώ εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη της παραγωγικότητας και σημαντική η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Έτσι, όπως επισημάνθηκε στην Έκθεση του Διοικητή για το 2021, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν προς την επιθυμητή κατεύθυνση”.
Παρακάτω, από την ΤτΕ επισημαίνεται πως “για το τρέχον έτος τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον τους πρώτους μήνες συνεχιζόταν η συγκρατημένη αύξηση των αμοιβών της εργασίας.
Ειδικότερα στον επιχειρηματικό τομέα υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν οι κατώτατοι μισθοί κατά 2% και από την 1η Μαΐου κατά 7,5%, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να έχει πλέον διαμορφωθεί στα 713 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 31,85 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 υπογράφηκαν 78 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες αφορούσαν 66.285 μισθωτούς.
Από αυτές τις συμβάσεις, οι 33 προέβλεπαν αυξήσεις μισθών, ενώ οι υπόλοιπες τούς διατηρούσαν σταθερούς ή αφορούσαν μη μισθολογικά ζητήματα”.
Αύξηση, όμως, σημειώνεται και στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη νομισματική έκθεση της ΤτΕ, “στον τομέα της γενικής κυβέρνησης (σ.σ. Δημόσιο) οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού αυξήθηκαν κατά 1,6% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου εφέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Στον επιχειρηματικό τομέα, η δεύτερη αύξηση των κατώτατων αποδοχών από τον Μάιο και οι εξελίξεις του πληθωρισμού είναι πιθανόν να συντελέσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών τους τελευταίους οκτώ μήνες του έτους από ό,τι τους πρώτους τρεις ή τέσσερις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι κατά κεφαλήν αμοιβές των μισθωτών θα αυξηθούν το 2022 σαφώς περισσότερο από ό,τι το 2021, όχι όμως υπερβολικά, η παραγωγικότητα θα εμφανίσει μικρή αύξηση (μετά τη μεγάλη περυσινή ανάκαμψη) και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα παρουσιάσει αύξηση, η οποία όμως θα αντισταθμίσει μόνο ένα μέρος της μείωσης του 2021’’.
Πηγή: capital.gr