ACS: Η άγνωστη περιπέτεια μίας επένδυσης 50 εκατομμυρίων ευρώ

Μία περιπετειώδη διαδρομή ακολούθησε με πολλά διαφορετικά στάδια, πριν φτάσει στην ολοκλήρωσή του και την έναρξη λειτουργίας, το νέο κέντρο διαλογής της γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών, ACS. Πρόκειται για μία επένδυση το συνολικό ύψος της οποίας ανήλθε στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι συζητήσεις της διοίκησης του ομίλου Quest για την κατασκευή της συγκεκριμένης εγκατάστασης, είχαν ξεκινήσει ήδη πριν την δεκαετή οικονομική κρίση. Συζητήσεις που διεκόπησαν αίφνης το 2010 εν μέσω των συνεπειών που έφερε η περίοδος της κρίσης για τη χώρα μας. Μάλιστα, ο όμιλος Quest αναζητούσε το ενδεχόμενο μίσθωσης, πριν καταλήξει τελικά να αποκτήσει τις παλιές εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην λεωφόρο Πέτρου Ράλλη και να τις μετατρέψει σε ένα σύγχρονο και αυτοματοποιημένο κέντρο διαλογής με συνολική δομημένη επιφάνεια 36.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η επαναφορά των συζητήσεων και το “μπλόκο” των capital controls

Οι συζητήσεις για τη συγκεκριμένη επένδυση που είχαν παγώσει το 2010 αναθερμάνθηκαν το 2014, ήταν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ήταν πλέον ορατά. Το 2015 ο όμιλος απέκτησε το οικόπεδο των 27 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Πέτρου Ράλλη το 2015. Η τιμή για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε τότε στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι είχαν προηγηθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, σκέψεις για τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε εμπορικό κέντρο, κάτι που δεν ευνοήθηκε από τις εξελίξεις της οικονομικής κρίσης.

Η έλευση των capital controls το 2015, ήρθε ωστόσο να θέσει εκ νέου σε αναμονή το project δημιουργίας του νέου κέντρου διαλογής της ACS. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 2 χρόνια και στο τέλος του 2017 το επιχειρηματικό σχέδιο της ACS να ανασυρθεί εκ νέου από τα συρτάρια της διοίκησης της εταιρείας με προοπτική την υλοποίησή του. Για τον σχεδιασμό του φιλόδοξου εγχειρήματος απαιτήθηκε περίπου ενάμισι έτος, σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο κατασκευαστικό project τόσο από πλευράς κτιριακών υποδομών όσο και από πλευράς μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο εντοπισμός αρχαίων στο υπέδαφος

Εντούτοις, η περιπέτεια της επένδυσης συνεχίστηκε. Το 2019 η κατασκευή “προσέκρουσε” στην εύρεση αρχαίων στο υπέδαφος κατά την διενέργεια των εκσκαφικών εργασιών. Μάλιστα, χρειάστηκε να εγκατασταθεί πολυάριθμο κλιμάκιο αρχαιολόγων εντός του οικοπέδου, για να ερευνήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Από την πλευρά της η ACS ζήτησε στη συνέχεια άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να δημιουργήσει χώρο έκθεσης κάποιων από τα συγκεκριμένα ευρήματα εντός των εγκαταστάσεών της, σε εμφανές σημείο, η οποία ωστόσο δεν έχει προς το παρόν εγκριθεί.

Ένας χρόνος καθυστέρηση και επιπλέον κόστος 2 εκατομμύρια ευρώ λόγω… αρχαίων

Να σημειωθεί ότι ο εντοπισμός των αρχαίων καθυστέρησε τις κατασκευαστικές εργασίες για περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ επιβάρυνε και το κόστος κατασκευής κατά τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο κέντρο διαλογής διαθέτει 90 ράμπες φόρτωσης, οι οποίες εξυπηρετούν πλέον το μεταφορικό έργο της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η ACS πραγματοποιεί 38 εκατομμύρια αποστολές ετησίως και 16 εκατομμύρια αποστολές post το χρόνο. Καλύπτει κατά μέσο όρο το 20% των αναγκών της εταιρείας ταχυμεταφορών αυτή τη στιγμή, ενώ δημιουργήθηκε για να εκπληρώσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για τα επόμενα έως και 15 χρόνια, υποστηρίζοντας το πλάνο και την ανάπτυξή της.

Capital.gr
Exit mobile version