Αυτή την κρίση των κρυπτονομισμάτων την προκάλεσε ο ίδιος ο κλάδος στον εαυτό του

Representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Το τελευταίο …κατηγορητήριο για τα crypto εμφανίστηκε την Πέμπτη από τη Wall Street Journal, της οποίας η έρευνα για τον κορυφαίο δανειστή κρυπτονομισμάτων Celsius Network θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμεύσει ως το βασικότερο τεκμήριο του Κογκρέσου για αυστηρότερη ρύθμιση.

του Jacob Carpenter

Εάν και όταν η Ουάσινγκτον έρθει έχοντας στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα, ο κλάδος δεν θα πρέπει να κατηγορήσει κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό του.

Το τελευταίο …κατηγορητήριο για τα crypto εμφανίστηκε την Πέμπτη από τη Wall Street Journal, της οποίας η έρευνα για τον κορυφαίο δανειστή κρυπτονομισμάτων Celsius Network θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμεύσει ως το βασικότερο τεκμήριο του Κογκρέσου για αυστηρότερη ρύθμιση.

Η Journal ανέφερε ότι η Celsius, η οποία επί του παρόντος ακροβατεί στα όρια της πτώχευσης μετά το πάγωμα όλων των αναλήψεων νωρίτερα αυτό το μήνα, δημιούργησε έναν εξαιρετικά μοχλευμένο ισολογισμό που την έκανε ευάλωτη σε μια πτώση των κρυπτονομισμάτων. Το πιο ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο: Η Celsius είχε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ίδια κεφάλαια το περασμένο καλοκαίρι, μια κατανομή που ήταν υπερδιπλάσια της μέσης αναλογίας 9:1 των μεγαλύτερων τραπεζών στη Βόρεια Αμερική.

Η προσέγγιση αυτή βοήθησε τη Celsius να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, παρέχοντας τεράστιες αποδόσεις σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές που επισκίαζαν την αγορά μετοχών. Αλλά η Celsius υπερεκτιμήθηκε. Η εταιρεία απαιτούσε σχετικά λίγες εξασφαλίσεις, δανείστηκε χρήματα χρησιμοποιώντας αυτές τις εξασφαλίσεις, και επένδυσε σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Όταν οι αξίες των κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν αυτή την άνοιξη και οι επενδυτές έσπευσαν στη Celsius, ο δανειστής δεν μπόρεσε να ακολουθήσει.

Συνοπτικά, η Celsius υποσχέθηκε μη ρεαλιστικές αποδόσεις στους δανειολήπτες, είχε πολύ λίγα ρευστά χρήματα σε αποθεματικό, και συμμετείχε σε επικίνδυνες επενδύσεις με περιουσιακά στοιχεία των πελατών – μια τριάδα που θα έκανε τις κεραίες κάθε ρυθμιστικής αρχής να …τεντωθούν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Celsius δεν διέθετε ένα εφεδρικό σύστημα παρόμοιο με μια κεντρική τράπεζα, έτοιμο να προσφέρει δάνεια ή άλλη στήριξη για να κρατήσει τα ζωτικά ιδρύματα στην …επιφάνεια. Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman, ο αναδυόμενος «προστάτης» των προβληματικών εταιρειών blockchain, βρήκε την Celsius πολύ κατεστραμμένη για να την επιδιορθώσει, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Πέμπτης από το The Block.

Αν και η πιθανή κατάρρευση της Celsius παρουσιάζει κάποιες διαφορές με άλλες πρόσφατες κρίσεις κρυπτονομισμάτων, δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς.

Η Three Arrows Capital, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds κρυπτονομισμάτων, καταρρέει λόγω προβλημάτων ρευστότητας που επιδεινώθηκαν από ένα υψηλό προφίλ κινδύνου. Ο σημαντικός crypto δανειστής BlockFi βρίσκεται «στα σκοινιά», σε μεγάλο βαθμό λόγω της έκθεσής του στην Three Arrows. Τα tokens TerraUSD και Luna κατέρρευσαν στα τέλη του περασμένου μήνα, εξαφανίζοντας 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και μαζί τους και την πίστη στα αλγοριθμικά stablecoins.

Αν τα προσθέσετε όλα αυτά, θα έχετε έναν κλάδο ώριμο για κυβερνητική παρέμβαση.

Αυτή η αντίδραση σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει ορισμένους ηγέτες του κινήματος κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο χειμώνας του crypto που ανατέλλει θα προκαλέσει φυσιολογικά μια διόρθωση της αγοράς.

«Καλωσορίζω αυτή την ύφεση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Kris Marszalek, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Crypto.com, σύμφωνα με το CoinDesk. «Αυτή είναι η στιγμή για να δείξουμε πώς οι πραγματικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων μπορούν να συνεχίσουν να χτίζουν και να είναι το σταθερό χέρι, η καθησυχαστική φωνή, κατά τη διάρκεια ασταθών περιόδων και απλώς να προσφέρουν πραγματική αξία».

Όμως, ο επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων Nic Carter, σε μια ωμή συνέντευξη που δημοσίευσε την Τετάρτη το Forbes, δήλωσε ότι η ιστορία δεν είναι με το μέρος του κλάδου. Ο Carter, ιδρυτικός εταίρος της Castle Island Ventures, προέβλεψε ότι η ρυθμιστική αντίδραση θα είναι «σκληρή, επιθετική και δικαιολογημένη», παρόμοια με άλλες χρηματοπιστωτικές καταρρεύσεις.

«Ίσως αυτό να μην είναι το αποτέλεσμα που θέλαμε ως κλάδος. Αλλά μαντέψτε τι, είναι το αποτέλεσμα που πήραμε επειδή δεν ήμασταν σε θέση να αυτορυθμιστούμε, δεν ήμασταν σε θέση να αυτοελεγχθούμε, δεν υπήρξαν αυτορρυθμιστικοί οργανισμοί που να αναδύθηκαν», δήλωσε ο Carter. «Ακόμη και τα πιο γνωστά μέλη του κλάδου αποδείχθηκαν εντελώς καταστροφικά όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων. Αυτό είναι λοιπόν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα εδώ».

Η καλύτερη ελπίδα του κλάδου για την αποφυγή υπερβολικά επαχθών ρυθμίσεων μπορεί να στηρίζεται στην αδράνεια της Ουάσινγκτον.

Το Κογκρέσο φαίνεται απίθανο να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία για το crypto φέτος, ακόμη και μετά την εισαγωγή διακομματικής νομοθεσίας από γερουσιαστές νωρίτερα αυτό τον μήνα. Εντωμεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Εμπορίου Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης παραμένουν βυθισμένες σε διαμάχες και νομικές εκκρεμότητες, όπως ανέφεραν οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, φάνηκε την Πέμπτη να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για νέους, σαρωτικούς κανόνες κρυπτονομισμάτων με επίκεντρο τον καταναλωτή.

Οι εγχώριες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να δώσουν στη βιομηχανία crypto χρόνο για να βάλει τάξη στα του οίκου της. Αν δεν μπορέσει, ετοιμαστείτε να δείτε τους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να το κάνουν τελικά γι’ αυτήν.

Πηγή: fortunegreece.com

Exit mobile version