Agrotech: Η νέα εποχή του αγροτικού τομέα είναι εδώ

Η αγροτική παραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και μπορεί τα μυστικά της γεωργίας να έρχονται, σε πολλές περιπτώσεις, από τα βάθη των αιώνων, πλέον όμως οι εποχές αλλάζουν. Μαζί με αυτές αλλάζει τόσο ο τρόπος με τον οποίο οι αγρότες δραστηριοποιούνται όσα και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους. Η γεωργική τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό «όπλο» στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, ενώ στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους καλλιέργειας. Περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις όπως η βελτίωση των αγροτικών μηχανημάτων, η δημιουργία καινούργιων αλλά και η χρήση της τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της γεωργικής τεχνολογίας δεν επηρεάζει μόνο τα ατομικά εισοδήματα αλλά και την οικονομία μιας χώρας. Εκείνες που θεωρούνται οικονομικά ισχυρές συνήθως επενδύουν στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς αντιλαμβάνονται τη σημασία της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της αύξησης της παραγωγής. Στον αντίποδα, οι χώρες που δεν επενδύουν στη γεωργική τεχνολογία βρίσκονται τελικά να υστερούν σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα αναλύσουμε τα οφέλη αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από την τεχνολογική εξέλιξη του αγροτικού κλάδου, όπως π.χ. το αυξημένο κόστος αγοράς του νέου εξοπλισμού. Ακόμα, θα δούμε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και έχουν αλλάξει την καθημερινότητα του αγρότη, επιτρέποντας στην πατρίδα μας να μπει οριστικά σε μια νέα εποχή.

Τεχνητή νοημοσύνη στη γεωργία: Μια παγκόσμια αγορά 790 εκατ. δολαρίων

Ραγδαία ήταν η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στη γεωργία την τελευταία τριετία, η οποία υπολογίζεται ότι έφτασε κοντά στα 790 εκατ. δολάρια, πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 20%. Την ίδια στιγμή, η χρήση των drones στο χωράφι εκτιμάται ότι αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη λύση για τη γεωργία του μέλλοντος.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός συστήματος τροφίμων περισσότερο βιώσιμου και αποτελεσματικού, ενώ ταυτόχρονα η χρήση των ανεπτυγμένων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της γεωργίας ακριβείας, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους.

Αξίζει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η γεωργία αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων, η οποία μάλιστα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2050 θα χρειάζονται 60% περισσότερα τρόφιμα προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια επισιτιστική ανάγκη. Με τα σημερινά δεδομένα, στη γεωργία απασχολούνται περίπου 1,3 δισ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 19% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στη «σκοτεινή» πλευρά του νομίσματος, 800 εκατ. άνθρωποι στο γεωργικό τομέα ζουν κάτω από το παγκόσμιο όριο της φτώχειας, ενώ 2 δισ. άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές υποσιτισμού.

Εστιάζοντας στη χώρα μας, θα δούμε ότι η γεωργία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς άξονες της οικονομίας μας, αφού αντιπροσωπεύει το 4,8 % του ΑΕΠ της Ελλάδας και το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών, ενώ το 11% της καλλιεργήσιμης έκτασης είναι βιολογικό (9ο στην Ε.Ε.).

Σε αντίθεση με άλλα κράτη της Ε.Ε., η εγχώρια παραγωγικότητα της γης έχει υποχωρήσει, ενώ η προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο είναι επίσης σχετικά χαμηλή. Σε όρους μεταποίησης, η βιομηχανία αποτελείται κυρίως από μικρού έως μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζονται από το περιορισμένο κεφάλαιο και την ανεπάρκεια στις υποδομές, στοιχεία που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία οικονομίας κλίμακος.

Για την ελληνική αγροτική παραγωγή, στόχος είναι η δημιουργία της σωστής ισορροπίας μεταξύ των παραδοσιακών πρακτικών και των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μακροπρόθεσμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για όσους προχωρήσουν σε αυτές άμεσα.

Τεχνητή νοημοσύνη   Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών

Πλέον στη μάχη για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής έχουν προστεθεί «όπλα» όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το blockchain και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες. Λύσεις που εφαρμόζονται και στο σύνολο της αλυσίδας αξίας, για την αντιμετώπιση σειράς προκλήσεων όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η ακρίβεια πρόβλεψης, η μείωση της σπατάλης και η διαχείριση του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η χρήση συστημάτων γεωργίας ακριβείας, ρομποτικής και drones αυξάνει την παραγωγή και βελτιστοποιεί τη χρήση των πόρων, ενώ, στον αντίποδα, μειώνει τη σπατάλη και εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων.

Ας δούμε μερικές βασικές τεχνολογίες που σηματοδοτούν την ουσιαστική είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – ΑΙ) στη γεωργία, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση «Μετασχηματίζοντας τη γεωργία μέσω ψηφιακών τεχνολογιών» που συντάσσει και δημοσιεύει η Deloitte, σε συνεργασία με την SCiO, εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης στη γεωργία και γενικότερα σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας:

Ρομποτική/drones: Οι εξελίξεις στην πλοήγηση και την αναγνώριση, καθώς και η μείωση του κόστους επέτρεψαν τη χρήση των ρομπότ για σχετικά πολύπλοκες εργασίες, όπως ο ψεκασμός και το ξεχορτάριασμα, η συγκομιδή φρούτων και καρπών με κέλυφος και η παρακολούθηση των καλλιεργειών. Τα ρομπότ γίνονται φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, διευκολύνοντας έτσι την εισαγωγή τους σε ένα ευρύ φάσμα γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η χρήση drones που αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη λύση έως το 2023.

Αισθητήρες: Η κάλυψη και η πολυπλοκότητα των αισθητήρων για γεωργικές εφαρμογές αυξάνονται συνεχώς, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους του εξοπλισμού, της εγκατάστασης και της συντήρησης. Παράγοντες όπως τα επίπεδα υγρασίας, το φως του ήλιου, η ταχύτητα του ανέμου και άλλα μετριούνται ήδη συστηματικά.

Cloud computing: Η μείωση του κόστους πρόσβασης σε ισχυρά data centers επέτρεψε στους παραγωγούς να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων χωρίς την ανάγκη κατασκευής και συντήρησης ακριβών mainframes. Αυτές οι δυνατότητες ενισχύονται περαιτέρω μέσω της συνδεσιμότητας.

Blockchain: Η εκτεταμένη χρήση του παγκόσμιου ιστού, σε συνδυασμό με την απαραίτητη υποδομή και τις δυνατότητες κρυπτογράφησης, επιτρέπουν την καταγραφή και την ανταλλαγή πληροφοριών με ασφάλεια και διαφάνεια, με πλεονεκτήματα για την αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν μια εκτεταμένη συλλογή δεδομένων, τα οποία –μέσω γεωργίας ακριβείας– επιτρέπουν στους αγρότες να μεγιστοποιούν τις αποδόσεις με ελάχιστους πόρους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση της νέας τεχνολογίας

Εκτός από τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν και ορισμένα ρίσκα που αφορούν τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στις αγροτικές περιοχές και τα οποία μάλιστα δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να συσχετίσει αρχικά με την αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, οι ορατοί κίνδυνοι σχετίζονται με ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή υποδομή και τη συνδεσιμότητά στις αγροτικές περιοχές. Εξάλλου, είναι γνωστό πως μέχρι και σήμερα, οι αγροτικές περιοχές «υποφέρουν» από μικρότερη κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και βραδύτερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο από εκείνων των αστικών κέντρων. Σε ό,τι αφορά τους κρυφούς κινδύνους, αυτοί σχετίζονται με την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και ορισμένους τύπους αποκλεισμού, αφού η χρήση και οι δεξιότητες στις ψηφιακές τεχνολογίες παραμένουν σχετικά χαμηλές στις αγροτικές περιοχές. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, από τους συνολικά 709.500 αγρότες, μόλις το 5,2% είναι κάτω των 35 ετών. Ακόμα, ένας άλλος κίνδυνος είναι το υψηλό κόστος που πολλές φορές απαιτείται για να «ακολουθήσει» ένας αγρότης τις εξελίξεις της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα αρκετοί να μένουν πίσω αναγκαστικά.

Αναγκαία η δημιουργία συνεργασιών

Σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, οι επενδύσεις στην τεχνολογία επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στο πρώτο στάδιο της αλυσίδας αξίας, δηλαδή στην παραγωγή, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Αν και σε έναν βαθμό αυτό είναι λογικό, ταυτοχρόνως θεωρείται απαραίτητο να επεκταθεί η χρήση της τεχνολογίας στη διανομή, το λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση. Για τον σκοπό αυτό, παρατηρείται ήδη το φαινόμενο αρκετές εταιρείες να εφαρμόζουν τεχνολογίες logistics για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της διανομής τροφίμων. Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, παρέχοντας πλήρη εικόνα της αλυσίδας εφοδιασμού, ενώ προσφέρουν στους γεωργούς και τη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης της ζήτησης, ώστε με τον κατάλληλο προγραμματισμό να εξοικονομούν κόστη.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων, είναι ότι απαιτείται ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγαλύτερων εταιρειών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ρυθμιστικών οργάνων, καθώς και των εμπόρων λιανικής και των καταναλωτών.

Ακόμα, οι κυβερνήσεις οφείλουν να θεσπίσουν πολιτικές που επιτρέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων τεχνολογιών και να ενθαρρύνουν την καινοτομία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων. Αναγκαία θεωρείται επίσης η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που πρωτοπορούν, με την παροχή ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει ήδη στους γεωργούς επιχορηγήσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, στα σχέδιά της είναι και η δημιουργία νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης για να προωθήσει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τους γεωργούς.

Σε ό,τι αφορά τους γεωργούς, θα είναι προς όφελός τους η ταχεία υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες επιτρέπουν τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητα.

Επίσης, η ακαδημαϊκή κοινότητα, από το δικό της πλαίσιο ευθύνης, θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα, όπως και να πρωταγωνιστεί στην ενημέρωση και την εκπαίδευση της νέας γενιάς σχετικά με το οικοσύστημα, τον ρόλο των προηγμένων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι πάροχοι υπηρεσιών εστίασης θα πρέπει να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες για τη μείωση της σπατάλης κατά 25%-50%, τη βελτίωση της διαφάνειας και τη δυνατότητα επαλήθευσης της προέλευσης ενός προϊόντος και των χαρακτηριστικών του, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες ανάγκες των καταναλωτών.

Η μορφή του ελληνικού Agro-startup οικοσυστήματος

O αγροτικός τομέας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επιχειρηματιών, με τις Agro-startups να κατέχουν την πέμπτη υψηλότερη θέση ανάμεσα στους 21 κλάδους του Μητρώου Elevate με ποσοστό 7,05% – 47 σε σύνολο 667 καταγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων.

Η βασική πρωταγωνίστρια ως προς την παρουσία Agro-startups είναι η Αττική (46,81%), ενώ δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία (19,15%). Μερικές ακόμα παρατηρήσεις σχετικά με τη δραστηριοποίησή τους, είναι ότι παρατηρείται εξαιρετικά άνιση γεωγραφική κατανομή των Agro-startups, ενώ επικρατεί το Β2Β επιχειρηματικό μοντέλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρή παρουσία νέων τεχνολογιών καταγράφεται εξίσου στις Food-tech και στις Agri-tech, τις δύο μεγάλες κατηγορίες Agro-startups, με τις Agri-tech πάντως να υπερτερούν στο συνολικό δείγμα.

Οι τρεις Περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό Αgri-tech είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και η Θεσσαλία. Με εξαίρεση τη Θεσσαλία, στις άλλες οκτώ Περιφέρειες όπου υπάρχουν Agro-startups υπερισχύει η αυτοχρηματοδότηση ως τρόπος χρηματοδότησής τους.

Οι ελληνικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην τεχνολογική επανάσταση

Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για τεχνολογίες που ακόμα δεν έχουν ωριμάσει στο 100%, ήδη υπάρχουν εταιρείες στη χώρα μας που έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά και να σταθούν στο πλευρό του αγρότη.

Ας δούμε μερικές από αυτές:

Inagros: H Startup που δίνει τη λύση στον σημερινό αγρότη 

Το νούμερο ένα εργαλείο που πρέπει να διαθέτει σήμερα κάθε αγρότης και γεωπόνος ονομάζεται inagros και αποτελεί την ιδανική λύση για τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της γεωργικής παραγωγής.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία συσχετίζει γεωγραφικά όλα τα δεδομένα και τις παρατηρήσεις που έχουν συγκεντρωθεί από τον εκάστοτε γεωπόνο και χάρη στον συνδυασμό αισθητήρων και δορυφορικών δεδομένων, δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη γεωργική παραγωγή και τη συγκομιδή. Συν τοις άλλοις, συμβάλλει ενεργά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ενέργειας.

Επιλέγοντας τις υπηρεσίες του inagros, όσοι ασχολούνται με τη γη και την παραγωγή, θα επωφεληθούν ποικιλοτρόπως. Αρχικά θα παρατηρήσουν βελτίωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών, στη φύτευση, την επεξεργασία και τη συγκομιδή. Θα έχουν επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες που επιτρέπουν την ταχύτερη και ακριβέστερη λήψη πληροφοριών και αφορούν την ένταση του ηλιακού φωτός, την υγρασία του εδάφους και τη διαχείριση των αγορών. Επιπλέον, οι ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής και την ποιότητα, συμβάλλουν στην προσαρμογή και αύξηση των ιδιαιτεροτήτων τόσο των ίδιων προϊόντων όσο και των διατροφικών τους αξιών.

Το ιστορικό επίσης που διατηρεί η εφαρμογή, βοηθά στον σχεδιασμό και την πρόβλεψη των μελλοντικών αποδόσεων των καλλιεργειών, καθώς και της αξίας της γης. Οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν και από τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες διαχείρισης των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας, διότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Το inagros ιδρύθηκε το 2017 έπειτα από δύο χρόνια προετοιμασίας και από τότε έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Ενώ αρχικά αποτελούνταν μόνο από δύο άτομα, σήμερα διαθέτει εννέα στελέχη στο δυναμικό του και μάλιστα καταξιωμένους επιστήμονες μηχανικούς, γεωπόνους, προγραμματιστές, business experts και marketers. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μελέτη για την εγκατάσταση «έξυπνου» συστήματος διαχείρισης θερμοκηπίων, συμβατικών ή υδροπονικών, κάτι που θα έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην προστασία των καλλιεργειών.

E-Farmer – Μεταφέροντας τον αγρότη στη νέα εποχή

Ο e-farmer μεταφέρει τον αγρότη στη νέα ψηφιακή εποχή. Άμεσα και με ευκολία με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ξεδιπλώνονται μπροστά του τα βασικά τεχνικά και οικονομικά στοιχεία καθώς και οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της γεωργικής του εκμετάλλευσης.

Προσφέρεται η αποτύπωση αγροτεμαχίων τόσο σημειακά όσο και ανά τόπο με απολύτως συμβατό τρόπο. Πρόκειται για μια εύκολη στη χρήση της εφαρμογή που είναι σχεδιασμένη για γρήγορη και απλή καταχώριση και αναζήτηση δεδομένων.

Διαθέτει συγκριτικό ιστορικό οικονομικών και καλλιεργητικών στοιχείων σε βάθος χρόνου της επιλογής του, ενώ στα πλεονεκτήματά της είναι η άμεση ενημέρωση μέσω του μοναδιαίου συγκεντρωτικού υπολογισμού και της αποτύπωσης ποσοτήτων εφαρμοσμένων δραστικών ουσιών φυτοπροστασίας, λιπαντικών μονάδων θρέψης και ανθρακικού αποτυπώματος.

AgroΑpps – Στο πλευρό του αγρότη 

Η AgroApps ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα έμπειρων γεωπόνων, ειδικών στη τηλεπισκόπηση και την αριθμητική πρόγνωση καιρού, καθώς και ειδικών του χώρου της πληροφορικής με βαθιά κατανόηση των αναγκών του πρωτογενούς τομέα και το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες.

Αποστολή της είναι να φέρει την τεχνολογία κοντά στη γεωργία μέσα από την ανάπτυξη βιώσιμων ψηφιακών λύσεων για τον αγροτικό τομέα. Η υψηλή τεχνογνωσία σε συνδυασμό με τη διαρκή έρευνα έδωσε ξεχωριστή δυναμική στην AgroApps, η οποία σήμερα προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών

Με τη χρήση εξελιγμένων μαθηματικών μοντέλων και τεχνολογιών μηχανικής μάθησης, δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένών, και μοντέλων ανάπτυξης καλλιεργειών, η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει υψηλής ακρίβειας εξατομικευμένες υπηρεσίες σε αγρότες, γεωργικούς συμβούλους, εταιρείες γεωργικών ασφαλίσεων, καθώς επίσης και σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Η ομάδα της AgroΑpps έχει αναπτύξει ένα σύνολο λύσεων, οι οποίες βοηθούν τους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα να λάβουν αξιόπιστες αποφάσεις για τη διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες τους.

Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρονται είναι η διαχείριση υδάτινων πόρων και καλλιεργειών, όπως και υπηρεσίες τηλεπισκόπησης, κλίματος και καιρού. Στόχος της εταιρείας είναι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου αγροτικού τομέα, ο οποίος θα φέρει την αλλαγή στη σημερινή γεωργία.

Centaur Analytics – Μηδενίζοντας τις απώλειες στην αποθήκευση σιτηρών

Τα προϊόντα της Centaur που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα έρχονται να δώσουν λύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Κάτω από την ομπρέλα της πλατφόρμας Internet of Crops® περιλαμβάνονται προϊόντα που επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των σιτηρών στη φάση της μετασυλλεκτικής αποθήκευσης, της παρακολούθησης απεντομώσεων ακριβείας και της συνολικής καταγραφής της πορείας ενός προϊόντος από το χωράφι στο πιρούνι του καταναλωτή.

Οι λύσεις βασίζονται σε δύο άξονες: Πραγματικές μετρήσεις οι οποίες έρχονται από τους έξυπνους αισθητήρες που κατασκευάζουμε και άλλες πηγές, όπως μετεωρολογικοί σταθμοί, και μοντέλα και αλγορίθμους για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την παραγωγή προβλέψεων.

Έτσι δημιουργείται ένα «ψηφιακό δίδυμο» (digital twin) της κάθε αποθήκης ή σιλό. Με αυτό τον τρόπο αποκτάται πολύ λεπτομερή εικόνα της θερμοκρασίας και της υγρασίας του προϊόντος και εξάγονται συμπεράσματα για μία σειρά ποιοτικών μεγεθών όπως απώλεια ξηρής μάζας, ανάπτυξη μούχλας, φυτρωτική ικανότητα κ.ά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα προβλέψεων σχετικών με την πορεία του προϊόντος έως και 6 μήνες μπροστά.

Ο χρήστης με εύκολο και κατανοητό τρόπο είναι σε θέση να διατηρήσει το προϊόν του ασφαλές για μεγαλύτερο διάστημα, να λάβει έγκαιρες ειδοποιήσεις για τυχόν κινδύνους ή αλλοιώσεις και να πάρει αποφάσεις σχετικά με το πώς να διαχειριστεί το προϊόν του, αν δηλαδή είναι καλή στιγμή να το πουλήσει ή να το καταναλώσει ή αν χρειάζεται να κάνει κινήσεις προκειμένου να επιμηκύνει τον χρόνο ασφαλούς αποθήκευσης.

Επίσης, έχει πρόσβαση και μπορεί να μοιραστεί δεδομένα ιχνηλασιμότητας ώστε να καταστήσει το προϊόν του πιο ανταγωνιστικό και εγγυημένα ποιοτικό. Η εφαρμογή Internet of Crops® είναι προσβάσιμη από οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο (κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ, υπολογιστή), είναι σχεδιασμένη με γνώμονα την ευχρηστία (ειδικά για φορητές συσκευές), ενώ βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια με βάση τα όσα μας διδάσκει η καθημερινή επαφή μας με χρήστες σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως.

Με βάση προηγούμενες μελέτες αλλά και όσες έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό της εταιρείας από οργανισμούς όπως το Iowa State University των ΗΠΑ, το ελάχιστο όφελος που αποκομίζουν οι χρήστες που υιοθετούν προηγμένες λύσεις διαχείρισης σιτηρών ξεπερνά το 5%.

Ήδη, τη συγκεκριμένη λύση εμπιστεύονται εταιρείες όπως Μύλοι Λούλη, Eurimac, Μύλοι Ασωπού, Μύλοι Κεπενού και άλλοι. Επίσης, στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη λύση έχουν εμπιστευτεί εταιρείες όπως Cargill, AB InBev, Riviana Foods, κ.ά. Τέλος, ανάμεσα στους χρήστες συγκαταλέγονται και οργανισμοί όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα καθώς και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Wikifarmer – Πουλώντας χωρίς μεσάζοντες

Μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές Startups στον αγροτικό τομέα είναι η Wikifarmer. Πρόκειται για ένα «οικοσύστημα» περιεχομένου και αγροτικών προϊόντων που στηρίζει τους αγρότες, προσφέροντας υπηρεσίες πληροφόρησης και επιμόρφωσης, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από την κορυφαία VC εταιρεία Point 9, ενώ έχει κερδίσει τον τίτλο της «Wikipedia του αγροτικού τομέα» και ανοίγει τώρα ένα νέο κεφάλαιο πλήρως ψηφιοποιημένων συναλλαγών, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Το Wikifarmer έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα περιεχομένου και αγροτικών προϊόντων, που προωθεί τη βιώσιμη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης στη βιομηχανία τροφίμων. Μέσω της πλατφόρμας, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν χωρίς μεσάζοντες σε διαφορετικούς αγοραστές, να πετύχουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές.

Η πλατφόρμα έχει τώρα περίπου 1 εκατ. επισκέπτες μηνιαίως, ενώ έχει βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος κατά έως και 30%, και τους αγρότες να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες.

Επόμενα βήματά της θα είναι η πανευρωπαϊκή επέκταση και η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, που θα προσφέρουν λύσεις στο αγροτικό εμπόριο και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 

AGENSO – Η «έξυπνη» Startup που προσφέρει ICT και ΙοΤ λύσεις

Η AGENSO, αποτελεί μια καινοτόμο μικρομεσαία startup με αντικείμενο δραστηριότητας τη δημιουργία ICT και ΙοΤ λύσεων, οι οποίες σχετίζονται με την έξυπνη γεωργία, το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση νερού και τις έξυπνες πόλεις.

Αναπτύσσει λογισμικά εργαλεία, ΙοΤ συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και μετρήσεων, καθώς και συστήματα υποστήριξης λήψεως αποφάσεων. Οι λύσεις αυτές επιτρέπουν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, την διαχείριση αποβλήτων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

Η AGENSO συμπεριλαμβάνεται στις 5 πιο υποσχόμενες startups ολοκληρωμένων γεωργικών λύσεων παγκοσμίως από το StartUs Insights, κυρίως για τα συστήματα διαχείρισης νερού που έχει αναπτύξει, όπως το «ardeusi.gr», ένα καινοτόμο σύστημα αυτοματοποιημένης άρδευσης ακριβείας.

Απαραίτητες για την Ελλάδα οι αγροτικές Startups

Η βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αλλά δεν κράτησε πολύ, αφού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η χώρα είχε μπει σε τροχιά αποβιομηχάνισης. Σήμερα, τουρισμός και η ναυτιλία κρατούν τα «σκήπτρα», ο αγροτικός τομέας όμως έχει τη δική του σημαντική αξία. Άλλωστε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat για το 2021, ο πρωτογενής τομέας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2%, ως ποσοστό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (Gross Value Added), ενώ σε εθνικό επίπεδο ήταν 4,8 %.

Με το παγκόσμιο περιβάλλον να κρίνεται ασταθές και την επισιτιστική κρίση να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η ελληνική γεωργία οφείλει να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο παραδοσιακούς περιορισμούς. Από τη μία πλευρά, την πολύ μικρή κλίμακα των περισσότερων μονάδων παραγωγής και από την άλλη τις χαμηλές τεχνολογικές γνώσεις της πλειονότητας των παραγωγών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια «τεχνολογική επανάσταση» στον αγροτικό τομέα της χώρας, με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχει το μικρό αλλά εξωστρεφές οικοσύστημα των Agro-startups (νεοφυών αγροτικών επιχειρήσεων).

Αυτό, από το 2010 και μετά, παρέχει εύχρηστες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν νέα καινοτόμα προϊόντα και ταυτόχρονα βελτιώνουν την παραγωγική διαδικασία, καθώς μειώνουν το κόστος ανά μονάδα προϊόντος και αυξάνουν την ποσότητα παραγωγής. Πλέον, οι αγροτικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα οι νεοφυείς αγροτικές επιχειρήσεις πετυχαίνουν υψηλές αποδόσεις, ακόμα και εκείνες των μικρών παραγωγών, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις από τους χρήστες.

Πηγή: startupper.gr

Exit mobile version