Ώθηση 2,4 τρισ. δολαρίων έδωσε στην κεφαλαιοποίηση των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας η επενδυτική μανία για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας venture capital, Accel. Μέσα σε έναν χρόνο, οι μετοχές μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft, η Alphabet (μητρική της Google), της Amazon και της Nvidia, κατέγραψαν κέρδη 36% κατά μέσον όρο.
Ο δείκτης Euroscape της Accel, που περιλαμβάνει και εταιρείες στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (cloud) και του λογισμικού ως υπηρεσίας (software as a service, SaaS), ενισχύθηκε κατά 29% σε ετησιοποιημένη βάση. Αντιθέτως πέρυσι, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών cloud και SaaS είχε συρρικνωθεί κατά 1,6 τρισ. δολάρια, καθώς ο επενδυτικός κόσμος απέφευγε τις τεχνολογικές μετοχές λόγω ανησυχιών από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ανά τον κόσμο. Παρότι η τάση αυτή συνεχίζεται, εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ταχύτερη ανάκαμψη από τη φούσκα του dotcom
Μέσα σε 18 μήνες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ανέκαμψε κατά 80% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του, καταγράφοντας ταχύτερη ανάκαμψη από τον απόηχο της φούσκας του dotcom τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με την Accel για να φτάσει στο ρεκόρ, ο Nasdaq χρειάστηκε περίπου 14 χρόνια.
Επίσης, οι δείκτες ρευστότητας έχουν επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας, όπως και η χρηματοδότηση εταιρειών cloud και SaaS στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. «Είμαστε σε μία πολύ διαφορετική περίοδο από το 2000», δήλωσε στο CNBC ο Philippe Botteri της Accel.
Χρυσή χρονιά για το ΑΙ
Πίσω από την ανάκαμψη βρίσκονται τα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), όπως το ChatGPT της εταιρείας OpenAI, το Bard της Google και το Claude της Anthropic, τα οποία οι επενδυτές «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό τον τελευταίο χρόνο.
Πρώτη χώρα σε ύψος συμφωνιών στον τομέα του ΑΙ ήταν οι ΗΠΑ, με τη μεγαλύτερη να αφορά την OpenAI -10 δισ. δολάρια-, την οποία ακολουθεί η Inflection με 1,3 δισ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, τρεις από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην τεχνητή νοημοσύνη αφορούσαν γαλλικές εταιρείες – τη Hugging Face (235 εκατ. δολάρια), την Poolside (126 εκατ. δολάρια) και τη Mistral AI (113 εκατ. δολάρια).
Ο αριθμός των unicorns, των εταιρειών τεχνολογίας με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, επανήλθε στα επίπεδα προ πανδημίας, με την τεχνητή νοημοσύνη να αποκτά πλέον μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Στην Ευρώπη και το Ισραήλ, το 40% των νέων unicorns δραστηριοποιείται στην παραγωγική ΑΙ, ενώ στις ΗΠΑ το 80%.
Έμφαση στην κερδοφορία
Εκτός της ώθησης από την τεχνητή νοημοσύνη, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην εύρεση χρηματοδότησης και τις αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την επέκταση έναντι της βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας. Ωστόσο, οι επενδυτές αποφεύγουν τις ευκαιρίες ταχείας ανάπτυξης λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού.
Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης των εταιρειών που παρακολουθεί η Accel έχει επιβραδυνθεί από 68% το πρώτο τρίμηνο του 2021 στο 23% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Μειώθηκαν οι συμφωνίες των Big Tech
Οι εποπτικές αρχές διεθνώς έχουν αρχίσει να «σφίγγουν τα λουριά» στις εταιρείες τεχνολογίας, φοβούμενες ότι έχουν διογκωθεί υπερβολικά. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των επιχειρηματικών συμφωνιών από τις λεγόμενες Big Tech συρρικνώθηκε σημαντικά: καταγράφηκαν μόλις 10 συναλλαγές φέτος, σύμφωνα με την Accel.
Πρόκειται για κατακόρυφη πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, το 2021, η ομάδα FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) έκλεισε 27 επιχειρηματικές συμφωνίες και το 2022 έκλεισε 26.