Airbnb: «Ξεπουλάει» φέτος στην Ελλάδα – Διπλασιάστηκαν οι τιμές σε σχέση με το 2019

Εκτινάχθηκε η ζήτηση Airbnb στην ΕΕ - Στην πρώτη θέση η Ελλάδα με 5πλάσια αύξηση

«Απογειώθηκαν» οι κρατήσεις φέτος σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην κορυφή της «χρυσής επτάδας» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, που η ζήτηση έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και υπερβαίνει την προσφορά.

Συνολικά, η μεγάλη ζήτηση έφερε αύξηση στις τιμές κατά 19,1% σε ετήσια βάση και κατά 47,6% σε σχέση με το 2019, ενώ εκτοξεύτηκαν και τα έσοδα κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% από το 2019.

Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε δυναμικά τον Μάιο για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων (STR), με πάνω από 37 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, που αντιστοιχεί σε αύξηση 32,8% σε σύγκριση με το 2019 και 22,6% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία ανάλυση -για τον μήνα Μάιο- της εταιρείας AirDNA, με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.

Αύξηση 21% στις προκατήσεις στην Ελλάδα

Η ανάκαμψη του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά την πανδημία COVID-19 είχε διαφορετική εικόνα σε καθεμία από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ηνωμένο βασίλειο, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία).

Τη δυναμική της διατηρεί η Ελλάδα, η οποία είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των 20 χωρών, όπου η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προ κορονοϊού περίοδο (2019). Ειδικότερα στη χώρα μας η αύξηση της ζήτησης τον Μάιο ήταν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα η Γαλλία έχει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από την αύξηση της προσφοράς από το 2019.

Στην Ελλάδα για τους μήνες αιχμής, το διάστημα δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο, η αύξηση των προκρατήσεων διαμορφώνεται στο 21% σε σχέση με το 2022. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου η ζήτηση κυμαίνεται τώρα από 20-35% υψηλότερα από ό,τι το 2019, οι διαθέσιμες καταχωρίσεις εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα, οδηγώντας στην αύξηση της πληρότητας.

Στον αντίποδα η ζήτηση δεν έχει ακόμη ανακάμψει και βρίσκεται από τα προπανδημικά επίπεδα, στην Τσεχία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και τη, Κροατία, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» και της προσφοράς.

Στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Πολωνία, όπου η προσφορά ανέκαμψε στα επίπεδα του 2019 ταχύτερα από τη ζήτηση το 2022, παρατηρείται σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, οδηγώντας σε μειώσεις πληρότητας που κυμαίνονται από 10% έως 22% σε σύγκριση με το 2019.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν περισσότερο

Η ζήτηση αποτελεί την ώθηση για την ανάπτυξη του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη. Αλλά από πού προέρχεται;

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Airbnb, το 80% των ταξιδιών σε ευρωπαϊκούς προορισμούς το περασμένο έτος ήταν από Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα εγχώρια ταξίδια (κάτοικοι που ταξιδεύουν εντός της χώρας τους) αντιπροσώπευαν περίπου το 45% των ταξιδιών στην Ευρώπη και τα διασυνοριακά ταξίδια (Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) αντιπροσώπευαν άλλο ένα 35%. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 40% το καθένα το 2019 για τα ταξίδια βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη. Οι εγχώριοι ταξιδιώτες δίνουν προτεραιότητα στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές τοποθεσίες έναντι των μεγαλύτερων προορισμών στο εξωτερικό, όπως είδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο στην τελευταία επισκόπηση της αγοράς μας.

Το υπόλοιπο 20% των ταξιδιών πραγματοποιήθηκε από ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης, με τους ταξιδιώτες της Βόρειας Αμερικής να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών του εξωτερικού.

Τα διεθνή ταξίδια προς την Ευρώπη σημείωσαν μεγάλη πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ανακάμπτουν σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με επιτάχυνση της ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2022. Τα ταξίδια από τη Βόρεια Αμερική έχουν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, με το μερίδιό της στα ευρωπαϊκά ταξίδια να έχει αυξηθεί κατά 11% από το 2019 μέχρι σήμερα. Τα ταξίδια από την Ασία, την Ωκεανία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική δεν έχουν ανακάμψει σχεδόν εξίσου καλά. Οι Ασιάτες ταξιδιώτες αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό ξένων ταξιδιωτών στην Ευρώπη, αλλά το ποσοστό των ταξιδιών από Ασιάτες ταξιδιώτες είναι μειωμένο κατά 35% από το 2019.

Επί του παρόντος, το μερίδιο των ταξιδιών που πραγματοποιούνται από διεθνείς ταξιδιώτες στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες είναι παρόμοιο με το 2019. Στις περισσότερες χώρες (15 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες) παρατηρείται μικρή μείωση του ποσοστού των ταξιδιών που πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς ταξιδιώτες σε σύγκριση με το 2019. Η Φινλανδία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση, με το ποσοστό των ταξιδιών από αλλοδαπούς ταξιδιώτες να μειώνεται από 61,3% το 2019 σε 50,5% τους τελευταίους 12 μήνες. Η Ελλάδα είδε τη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιών από ξένους.

Η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, με πάνω από το 90% των ταξιδιών και στις πέντε χώρες να προέρχονται από ταξιδιώτες από άλλες χώρες.

Λίγες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες δέχονται κυρίως εγχώριους ταξιδιώτες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Φινλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εγχώριοι ταξιδιώτες από το εσωτερικό των χωρών αποτελούν το 50% ή και περισσότερο των ταξιδιών. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εγχώρια ταξίδια, και το 67% των διαμονών και στις δύο χώρες πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους πολίτες τους.

Πηγή: Pixabay

Ο ρυθμός ζήτησης συνεχίζει και το φθινόπωρο

Η ζήτηση για τους επόμενους έξι μήνες διατηρεί τη δυναμική της αύξησης. Από τις 11 Ιουνίου, υπήρχαν 23% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια στιγμή πέρυσι. Οι καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος παρουσιάζουν 16%, 17% και 23% αύξηση σε ετήσια βάση στον ρυθμό ζήτησης. Ωστόσο, η πιο σημαντική αύξηση παρατηρείται τους μήνες ώρας Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς οι επισκέπτες αναζητούν να ταξιδέψουν εκτός των πιο ζεστών, πολυσύχναστων και ακριβών μηνών. Το φθινόπωρο συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, με 56% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων για τον Σεπτέμβριο και 45% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων για τον Οκτώβριο σε σχέση με την ίδια στιγμή το 2022.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τους επόμενους έξι μήνες για τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Σουηδία κατέχουν τα πρωτεία με 48%, 42% και 34% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτές οι τρεις χώρες κατέχουν επίσης την πρώτη θέση όσον αφορά τον ρυθμό ζήτησης για το καλοκαίρι με 43%, 40% και 33% περισσότερες διανυκτερεύσεις ζήτησης στα βιβλία για τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Ολλανδία και η Δανία παρουσιάζουν τη χαμηλότερη αύξηση του ρυθμού ζήτησης για το καλοκαίρι με 13%, 12% και 9% περισσότερες διανυκτερεύσεις για Ιούνιο-Αύγουστο αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Τα δεδομένα του Μαΐου με μια ματιά

 

Πηγή: Imerisia.gr

Exit mobile version