Άλλη μία GameStop: Πώς η Credit Suisse έγινε meme stock μέσα σε μία μέρα

«Η Credit Suisse κατά πάσα πιθανότητα θα χρεοκοπήσει».

Ήταν Σάββατο, 1η Οκτωβρίου και ο Jim Lewis, ο οποίος έχει λογαριασμό στο Twitter με όνομα Wall Street Silver, μοιράστηκε αυτή την εικασία με τους τουλάχιστον 300.000 followers του. «Οι αγορές λένε ότι έχει πτωχεύσει και ίσως καταρρέει. Πλησιάζει μία στιγμή αλά 2008

Ο κ. Lewis ήταν ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί αρχάριοι επενδυτές, που έκανε υποθέσεις για το μέλλον της ελβετικής τράπεζας. Βρισκόταν εν μέσω αναδιάρθρωσης και είχε καταστεί εύκολος στόχος μετά από δεκαετίες σκανδάλων, αποτυχημένων προσπαθειών για βελτίωση και αναστατώσεις στη διοίκηση.

Αρχικά φάνηκε πως δεν υπήρχε άμεσος αντίλογος για το tweet του κ. Lewis εκτός από μία ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Suisse, Ulrich Körner, προς τους υπαλλήλους, βεβαιώνοντάς τους ότι η τράπεζα ήταν οικονομικά υγιής.

Αυτή η ανάρτηση όμως, η οποία έχει τουλάχιστον 3.000 αναδημοσιεύσεις, βοήθησε στην πυροδότηση μίας σχετικής συζήτησης σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Reddit. Η φήμη ότι η Credit Suisse αντιμετώπιζε προβλήματα μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, εκπλήσσοντας τα τραπεζικά στελέχη και υποχρεώνοντάς τα να καλέσουν τους μετόχους, τους εμπορικούς τους εταίρους και τους αναλυτές, ώστε να τους διαβεβαιώσουν, προτού άνοιγαν ξανά οι αγορές στις 3 Οκτωβρίου, ότι όλα ήταν καλά.

Ο κ. Lewis δήλωσε πως το μόνο που είχε κοιτάξει πριν αναρτήσει το tweet ήταν η «χαμηλή τιμή της μετοχής της Credit Suisse και memes στο Reddit».

Ένα ιστορικό ίδρυμα είχε γίνει πια meme stock.

Την ίδια μέρα που ο κ. Lewis ανήρτησε το tweet, ο Hunter Kikut έγραψε στο Twitter: «Υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας της Credit Suisse. Θα γίνει σορτάρισμα τη Δευτέρα.»

Ο κ. Kikut, ένας 22χρονος στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι του τράβηξε την προσοχή μία ανάρτηση της Unusual Whales, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως υπηρεσία trading που «εμψυχώνει τους μικροεπενδυτές».

Μετά το άνοιγμα των αγορών στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. Kikut άρχισε να σορτάρει τη μετοχή της Credit Suise – ή να ποντάρει ότι η τιμή της θα πέσει. Εκείνο το πρωί, οι μετοχές της τράπεζας διολίσθησαν σχεδόν 6%, διαγράφοντας περίπου 600 εκατ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της και ρίχνοντας προσωρινά μία μετοχή, η οποία είχε χάσει τουλάχιστον το μισό της αξίας της από την αρχή του έτους. Όσο οι ανησυχίες διασπείρονταν για το ενδεχόμενο να έχει συμβεί κάτι, το κόστος της ασφάλισης του χρέους της Credit Suisse έναντι χρεοκοπίας αυξανόταν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μεμονωμένοι επενδυτές συνδέθηκαν μέσω των social media. Πέρυσι, συνεργάστηκαν για να ενισχύσουν τη μετοχή της GameStop, την εταιρεία video games, καθώς ήταν αποφασισμένοι να «νικήσουν» τα hedge funds που είχαν ποντάρει ότι οι μετοχές θα έπεφταν.

Ένα αυθόρμητο εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε για να ρίξει την Wall Street κατέστη μία καθιερωμένη παρουσία στην αγορά. Εκατομμύρια αρχάριοι επενδυτές ασχολούνται με το trading. Όπως δείχνει και το περιστατικό με την Credit Suisse, οι κινήσεις τους δείχνουν μία πηγή κινδύνου για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Credit Suisse ιδρύθηκε το 1856 στην Ελβετία και έχει δυσκολευτεί να διατηρήσει την εμβληματική της φήμη. Έχει διατηρήσει καταθέσεις από επιχειρηματίες που βρίσκονται σε λίστες κυρώσεων, από άτομα που έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξιωματούχους μυστικών πληροφοριών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, μία ανάρτηση του Alasdair Macleod στο Twitter έδειχνε την διολίσθηση της τιμής της μετοχής σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021. Το προφίλ του Macleod στο Twitter δείχνει ότι είναι αναλυτής στο Goldmoney, μία τεχνολογική πλατφόρμα που προσφέρει σε μικροεπενδυτές τον τρόπο να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν πολύτιμα μέταλλα. Μία μέρα μετά, ένα screenshot της ανάρτησής του εμφανίστηκε στο Reddit.

Ο κ. Macleod δήλωσε ότι είχε αποφασίσει πως η Credit Suisse ήταν σε κακή κατάσταση, αφότου είδε την τιμή της μετοχής σε σχέση με την «λογιστική της αξία», ή αφαιρώντας τις ζημίες από τα περιουσιακά στοιχεία. Οι περισσότεροι αναλυτές συνυπολογίζουν μία ευρύτερη γκάμα δεικτών.

«Οι τράπεζες βασίζονται στο κλίμα» (της αγοράς), δήλωσε ο Johann Scholtz, αναλυτής της Morningstar. «Εάν όλοι οι καταθέτες θέλουν πίσω τα χρήματά τους αύριο, τα χρήματα δεν είναι εκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα των τραπεζών. Αυτά τα πράγματα μπορεί να γίνουν ντόμινο».

Ο κ. Lewis αρνήθηκε να μιλήσει περισσότερο σχετικά με το γιατί είχε προβλέψει την κατάρρευση.

«Τα μαθηματικά και οι αποδείξεις είναι αρκετά εμφανή σε αυτό το σημείο», έγραψε. «Εάν διαφωνείτε, εσείς οφείλετε στην πραγματικότητα να αποδείξετε αυτή τη θέση»

Copyright:
2022 The New York Times

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version