Αμερικανικοί όμιλοι τεχνολογίας εξαγοράζουν ελληνικές startups

Ενδιαφέρον για τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα αμερικανικοί κολοσσοί τεχνολογίας που απορροφούν ελληνικές startups κυρίως λόγω της τεχνολογίας αλλά και του ταλέντου που συνοδεύει την ολιγομελή ομάδας τους (acquihiring).

Κολοσσοί όπως οι Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise έχουν προχωρήσει σε μικρές εξαγορές ελληνικών startup εταιρειών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σχετική λίστα ενδέχεται να εισέλθει σύντομα και η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Intel, η οποία με τη σειρά της διερευνά το ενδεχόμενο να απορροφήσει την τεχνολογία αλλά και την ιδρυτική ομάδα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας Inaccel, δημιούργημα του Χριστόφορου Κάχρη, του Ηλία Κορομηλά και του Γιάννη Σταμέλου.

Οι σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. «Πρόκειται για συναλλαγές οι οποίες δεν αποδίδουν στους επενδυτές των ελληνικών startups εξωπραγματικά κέρδη, είναι μικρής αξίας συναλλαγές. Οι ομάδες όμως των ελληνικών startups έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν σε έναν πολυεθνικό όμιλο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να επεκταθούν», λέει στην «Κ» στέλεχος της αγοράς των επενδυτικών κεφαλαίων.

O ίδιος παρατηρεί ότι ως εργαζόμενοι πλέον των πολυεθνικών ομίλων, τα ιδρυτικά μέλη των startups αποκτούν περαιτέρω γνώσεις και εμπειρίες, κάτι που οδηγεί και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών. «Μέσα στις εταιρείες συλλαμβάνουν ιδέες για την επόμενη startup τους», λέει. «Ολοι αυτοί είναι γεννημένοι επιχειρηματίες και δεν είναι εύκολο να ενσωματωθούν σε μία εταιρική κουλτούρα για μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολιάζει. «Από τις εμπειρίες τους, θα θελήσουν να υλοποιήσουν και πάλι κάτι δικό τους. Αυτή τη νεοφυή επιχειρηματικότητα αποζητάμε».

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε η εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας Code BGP του Ξενοφώντα Δημητρόπουλου, του Βασιλείου Κοτρώνη και του Λευτέρη Μανασάκη. Η νεοφυής εταιρεία, spin off του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), αναπτύσσει λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP, με στόχο την ασφαλή λειτουργία του Διαδικτύου. Ιδρύθηκε το 2021 και δύο χρόνια μετά εξαγοράστηκε από την Cisco με σκοπό να ενσωματωθεί η τεχνολογία της στο λογισμικό της Thousandeyes της Cisco. Η ομάδα της Code BGP βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει πρόθεση αυτή να ενισχυθεί. «Στόχος είναι να δημιουργηθεί κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης της Cisco σε Ηράκλειο και Αθήνα», είχε αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημητρόπουλος πριν από περίπου δύο μήνες. Στο μεταξύ, ο κολοσσός ημιαγωγών Intel έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία της ελληνικής Inaccel. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», η ελληνική startup θα μπορούσε με το λογισμικό της να διευκολύνει τη χρήση των ειδικών επεξεργαστών –της νέας γενιάς επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης– της Intel στο cloud (cloud deployment).

Την εταιρεία τεχνολογίας Arrikto, που προσφέρει εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης σε επιχειρήσεις οργανισμούς, φαίνεται πως έχει απορροφήσει η αμερικανική Hewlett Packard Enterprise. Η συγκεκριμένη εξαγορά είχε στόχο κυρίως την απορρόφηση της ομάδας της Arrikto (acquihiring) του Κων/νου Βενετσανόπουλου και του Βαγγέλη Κούκη, με τη σχετική συναλλαγή να πραγματοποιείται σε περίοδο που η εταιρεία –όπως και πολλές άλλες άλλωστε– είχε ανάγκη για νέα ένεση κεφαλαίων. Ανάλογη εξέλιξη δείχνει να έχει και η ελληνική νεοφυής εταιρεία Mist.io του Χρήστου Ψάλτη και του Δημήτρη Μωραΐτη, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα ο αμερικανικός κολοσσός Dell. Η εταιρεία παρέχει λύσεις για τη διαχείριση του cloud (cloud management platform), με την ομάδα της να εργάζεται ήδη σε project της εταιρείας.

 

Moneyreview.gr

Exit mobile version