Ο κόσμος θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 12 τρισ. δολάρια έως το 2050 μέσω της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπολογίζει τώρα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανατρέποντας την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η πράσινη μετάβαση είναι μία δαπανηρή υπόθεση.
Ασφαλώς, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί αυτή την περίοδο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η στροφή στην πράσινη ενέργεια είναι πλέον οικονομικά συμφέρουσα και εξαιτίας της μείωσης του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Ακόμα κι εάν κάποιος είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να συμφωνεί με αυτό που υποστηρίζουμε», είπε στο BBC News ο καθηγητής Doyne Farmer του Institute for New Economic Thinking στο Oxford Martin School. «Το κεντρικό μας συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια γιατί θα μας εξοικονομήσει χρήματα», εξήγησε.
Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται στην εξέταση ιστορικών δεδομένων για τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων, αλλά και σε μοντέλα, που προβλέπουν τις πιθανές μεταβολές τους στο μέλλον.
Εξετάζοντας τις ιστορικές τιμές των ορυκτών καυσίμων για διάστημα 100 ετών, έως το 2020, η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν συνεκτιμηθούν ο πληθωρισμός και η αστάθεια της αγοράς, το κόστος δεν έχει αλλάξει πολύ.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, επομένως τα ιστορικά δεδομένα είναι λιγότερα. Αλλά σε αυτό το διάστημα, οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας να μειωθεί ταχύτατα, με ρυθμό που πλησιάζει το 10% ετησίως.
Εφαρμόζοντας μοντέλα που χρησιμοποιούν δεδομένα για τις τεράστιες επενδύσεις και οικονομίες κλίμακας που έχουν κάνει άλλες, παρόμοιες τεχνολογίες φθηνότερε, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να πέφτει.
«Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι το scaling-up των πράσινων τεχνολογιών θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος τους και όσο πιο γρήγορα προχωράμε, τόσο περισσότερα θα εξοικονομούμε», σημειώνει ο δρ Rupert Way, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξς την έκθεση από το Smith School of Enterprise and the Environment.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη η φθηνότερη επιλογή για νέα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μένει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης της ενέργειας αλλά και την διασφάλιση της ισορροπίας στα δίκτυα όταν οι αλλαγές του καιρού οδηγούν σε μείωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στη Βρετανία, για παράδειγμα, ο τότε υπουργός Οικονομικών Philip Hammond είχε εκτιμήσει το 2019 ότι το κόστος για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 θα ξεπερνούσε το 1 τρισ. λίρες. Αυτή η έκθεση αναφέρει ότι το κόστος έχει υπερεκτιμηθεί και έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για την υλοποίηση επενδύσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ότι η προσπάθεια συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου θα φέρει απώλειες του ΑΕΠ, ήταν πολύ απαισιόδοξες. Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιθανότατα θα έχει καθαρό οικονομικό όφελος, καταλήγει.
Πηγή: moneyreview.gr