Απασχόληση: Ποιοι άνεργοι βρίσκουν δουλειά – Οι επιχειρήσεις που τους προσλαμβάνουν

Η ακτινογραφία των επιχειρήσεων, αλλά και των ανέργων που συμμετείχαν και εντάχθηκαν στα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης τα τελευταία τρία χρόνια περιλαμβάνεται σε έρευνα της υπηρεσίας, η οποία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να σχεδιασθούν τα επόμενα προγράμματα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως στα προγράμματα εντάχθηκαν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο, χονδρικό και λιανικό.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν προσλαμβάνοντας γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους, νέους και άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, κυρίως στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Αναλυτικά, ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται στις 47.816. Από αυτές, το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι 69% ή 32.940, συμμετείχαν με έναν μόνο ωφελούμενο, ο μέγιστος αριθμός είναι 42 ωφελούμενοι σε μία επιχείρηση, με το 93% των επιχειρήσεων να συμμετέχει με 1 έως 3 ωφελούμενους.

Η κατανομή των ωφελούμενων βάσει μεγέθους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα νέα προγράμματα των τελευταίων 3,5 ετών δείχνει σαφώς ότι κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως εννέα άτομα είναι αυτές που αιτούνται τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Το ποσοστό προσλήψεων σε αυτές ανέρχεται στο 90%. Ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις (10 έως 49 απασχολούμενοι) με πολύ χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 7%.

Οι δραστηριότητες που ασκούν οι επιχειρήσεις στις οποίες εντάχθηκαν είναι: Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο 33% κι ακολουθούν οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 15%.

Το 56% των ωφελούμενων από τα προγράμματα κατοικούν εκτός περιφερειών Αττικής (23%) και Κεντρικής Μακεδονίας (21%).

Γυναίκες και ηλικιακή ομάδα 30-54

Το μεγαλύτερο ποσοστό ωφελούμενων ( 59%) αφορά γυναίκες, ενώ ως προς τις ηλικιακές ομάδες, πρώτη κατατάσσεται η ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών με ποσοστό 44% επί του συνόλου. Ακολουθούν η ηλικιακή ομάδα των νέων έως 29 ετών (40%) και η ομάδα ατόμων 55 ετών και άνω με ποσοστό 16%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ωφελούμενων αφορά σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (40%) και ακολουθούν οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 33%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 48% των ωφελούμενων ήταν εκτός αγοράς εργασίας έως και έξι μήνες, το 21% μεγαλύτερη από 24 μήνες, το 20% από 12 έως 23 μήνες και 11% από 7 έως 12 μήνες. Το 59% ήταν μη μακροχρόνια άνεργοι.

Η μέση διάρκεια ανεργίας των ωφελούμενων είναι 16 πλήρεις μήνες.

Πηγή: ot.gr

Exit mobile version