Τα drones έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητα και τη ζωή μας εν γένει.
Παρ’ όλο που δεν αποτελούν νέα ανακάλυψη, αλλά μια τεχνολογία που ωρίμασε απότομα, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές, η συνεχής εξέλιξη και η επέκτασή τους σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας σηματοδοτούν την έλευση μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης.
Τα «Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών», όπως καλούνται επίσημα στη χώρα μας, έχει αποδειχθεί πως δεν αποτελούν πρόσκαιρη μόδα ούτε ένα πρωτοποριακό γκάτζετ για τους λάτρεις της φωτογραφίας, αλλά σηματωρό ανάπτυξης σε μία ευρεία γκάμα τομέων. Πέρα από τη διευκόλυνση που προσφέρουν, συνιστούν παράλληλα μια τεράστια βιομηχανία, καθώς εκτιμάται πως το εν δυνάμει όφελος από τη χρήση τους τα επόμενα χρόνια θα υπερβεί τα 120 δισ. δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερο από 100.000 θέσεις εργασίας.
Η πρωτοπόρος Amazon
Πριν από περίπου μία δεκαετία ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, εξήγγειλε τη χρήση drones στη μεταφορά των προϊόντων της, λανσάροντας παράλληλα το κατάλληλο για τη χρήση αυτή εργαλείο. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί το αρχικό σχέδιο.
Στο όχι και τόσο μακρινό 2016, η Amazon πέτυχε την πρώτη παράδοση προϊόντος με drone Prime Air στο Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα stick για την τηλεόραση και μία τσάντα… ποπ κορν είχαν προσγειωθεί απευθείας στον κήπο του παραλήπτη.
Η εποχή της αυτόνομης εναέριας παράδοσης ήταν ήδη γεγονός και διέθετε όλα τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να εξελιχθεί σε βιώσιμη επιχείρηση για όσους ήθελαν να έχουν έτοιμα στην πόρτα τους αντικείμενα βάρους μικρότερου των 2,6 κιλών και φυσικά διέθεταν κήπους αρκετών τετραγωνικών.
Η εν λόγω πτήση ήταν πλήρως αυτόνομη, χωρίς την εμπλοκή πιλότου στη διαδικασία και δίχως καμία άλλη απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο Τζεφ Μπέζος είχε γράψει τότε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Η πρώτη παράδοση στους πελάτες της Amazon Prime Air είναι τα βιβλία. 13 λεπτά – κάντε κλικ για παράδοση».
Έχοντας δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια περίπου 25 drones για τη μεταφορά των προϊόντων της, η Amazon κατέληξε σε ένα αυτόνομο όχημα με έξι έλικες και έναν περιμετρικό προστατευτικό σκελετό.
Την υπόσχεση της Amazon να παραδίδει στο μέλλον περισσότερα αερομεταφερόμενα δέματα δεν άργησαν να υιοθετήσουν και άλλες εταιρείες λιανικού εμπορίου. Σήμερα, το σύνολο σχεδόν των εταιρειών ταχυμεταφοράς πειραματίζεται με drones που μεταφέρουν –ακόμα και παραδίδουν– προϊόντα κάθε είδους. Η UPS, για παράδειγμα,
Στοχεύοντας σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε μέρη όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την προσέγγιση των συμβατικών drones, η UPS τεστάρει ήδη τελευταίας τεχνολογίας drones, όπως είναι το HorseFly UAV, ένα ιπτάμενο όχημα με αυτονομία μισής ώρας που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δέματα βάρους έως πέντε κιλών και το Parcelcopter, ιδανικό για τις πιο απρόσιτες περιοχές.
Οι δοκιμές μεταφοράς προϊόντων με drones ξεπέρασαν τα σύνορα των ΗΠΑ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Rakuten, που σε συνεργασία με τον κολοσσό του λιανικού εμπορίου ΑΕΟΝ, δοκιμάζει στην Ιαπωνία νέα delivery drones. Η κινεζική JD.com ακολουθεί αντίστοιχα βήματα, με ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού τα drones της παραδίδουν δέματα βάρους έως 30 κιλών, με ταχύτητες που φτάνουν τα 100 χλμ./ώρα. Οι δύο εταιρείες, μάλιστα, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες τη συνεργασία τους στον συγκεκριμένο τομέα.
Τα drones στη βιομηχανία
Ένας τομέας στον οποίο έχει εδώ και πολλά χρόνια αποδειχθεί πως η χρήση drones παίζει καταλυτικό ρόλο είναι η άμυνα. Η ευρεία χρήση τους στην αμυντική βιομηχανία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι αυτή θα εντατικοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Αποτελούν μια πολύτιμη προσθήκη σε κάθε βιομηχανική εγκατάσταση, επιτρέποντας τη χρήση τους σε καινοτόμες εφαρμογές.
Τα drones προσφέρουν νέες ευκαιρίες αλλά και μεγαλύτερη απόδοση σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξόρυξη, τα λιμάνια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Έχουν αναδειχθεί ως απίστευτα ισχυρά, ευέλικτα βιομηχανικά εργαλεία ικανά να ολοκληρώσουν ένα ευρύ φάσμα εργασιών.
Οι επαγγελματίες του κλάδου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα drones για τη βελτιστοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών καθώς και της λειτουργικής απόδοσης. Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής της εγκατάστασης. Η σχεδόν απεριόριστη ορατότητα, οι δυνατότητες συλλογής δεδομένων και ανάλυσης καθιστούν τα αυτοματοποιημένα drones πολύτιμα για αρκετούς κλάδους της βιομηχανίας.
Τα drones διαθέτουν μοναδικά πλεονεκτήματα στη λήψη εναέριων δεδομένων για συνεπή χρήση σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, επιτρέποντας την ταχεία και απρόσκοπτη συλλογή στοιχείων, που τροφοδοτεί τις τεκμηριωμένες διαδικασίες επιχειρηματικών αποφάσεων. Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα drone αυξάνει την αποτελεσματικότητα, εξαλείφοντας την ανάγκη για χειριστή drone, ενώ παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε δεδομένα ρουτίνας, συχνά και σε πραγματικό χρόνο.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα αεροσκαφών Airbotics συλλέγει εναέρια δεδομένα και χρησιμεύει ως πολύτιμο εργαλείο για οργανισμούς που εισάγουν μεγάλης κλίμακας αυτοματοποίηση λειτουργιών. Το σύστημα Airbotics είναι πάντα διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας και έτοιμο για λειτουργία.
Τα αυτοματοποιημένα drones είναι ικανά να ολοκληρώσουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για ασφάλεια, επιτήρηση, απόκριση έκτακτης ανάγκης και επιθεώρηση υποδομής.
Στα λιμάνια τα drones εκτελούν εφαρμογές όπως χαρτογράφηση, τοπογραφία, επιχειρησιακή επίβλεψη, παρακολούθηση εγκαταστάσεων και έλεγχο κυκλοφορίας. Στις εργασίες εξόρυξης τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαχείριση αποθεμάτων, σε φράγματα απορριμμάτων, επιθεωρήσεις και πολλά άλλα.
Εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιούνται ήδη από στρατιωτικές μονάδες σε όλο τον κόσμο κυρίως για επιτήρηση, αλλά και για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Ο ελληνικός στρατός χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη εδώ και δεκαετίες, με πιο γνωστά τα UAVs «Πήγασος Ι & ΙΙ», που κατασκευάζονται από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία συμμετέχει μάλιστα στην κοινοπραξία η οποία αναπτύσσει το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό UAV nEUROn. Προ των πυλών βρίσκεται, επίσης, το αντι-drone σύστημα «Πανόπτης», ο σχεδιασμός του οποίου «απαντά» στα ζητήματα που έχουν προκύψει παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας από τα drones, τα οποία χρησιμοποιούνται από διάφορες ομάδες ως εργαλεία, μεταξύ άλλων, κατασκοπείας, διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου και διακίνησης παράνομων ουσιών. Με τη χρήση μιας πρωτοποριακής μεθόδου παρακολούθησης, που βασίζεται «στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες», καθίσταται ασπίδα προστασίας σε όποιο κακόβουλο σχέδιο.
H «εισβολή» των drones στα ΕΛΤΑ
Σε νέα εποχή στη διανομή της αλληλογραφίας φιλοδοξούν να εισέλθουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Πρόκειται για τη μέγιστη αξιοποίηση των drones, ώστε οι επιστολές και τα δέματα να προσεγγίζουν ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Τα ΕΛΤΑ, εξάλλου, συμμετέχουν ήδη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FlyVETUp», που στόχο έχει τη χρήση drones στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, μαζί με άλλους πέντε εταίρους.
Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2023. Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ θα μπορούν μέσω των drones να μεταφέρουν σε απόσταση έως 20 χλμ., πέραν της αλληλογραφίας και μικρά δέματα που θα περιέχουν εφημερίδες, έγγραφα ή και φάρμακα.
Το νομοθετικό πλαίσιο που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη χρήση drones στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, ετοιμάζει ήδη ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, βασική επιδίωξη του οποίου είναι η όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και της οικοδόμησης ενός σύγχρονου και διαρκώς εξελισσόμενου κράτους.
Πηγή: startupper.gr