Σε νέα βάση τίθεται η προοπτική συμμετοχής της Thrivest Holdings στην Attica Bank, μετά την χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας να ξεκινήσει συζητήσεις για την προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η Τράπεζα, θα ακολουθήσει διαδικασία για «την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με τον ενδιαφερόμενο σε σχέση με τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ», ανοίγοντας το δρόμο για την διενέργεια due diligence από τον νέο υποψήφιο επενδυτή, που είχε εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για την Attica Bank στις 16 Ιανουαρίου. Με βάση την ίδια ανακοίνωση η Attica Bank θα υποβάλλει «πλήρες νέο επιχειρησιακό και κεφαλαιακό πλάνο της Τράπεζας στο πλαίσιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης στις αρμόδιες εποπτικές αρχές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Όπως σημειώνει η Attica Bank στην χθεσινή ανακοίνωσή της «μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της Τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», εννοώντας την Παγκρήτια τράπεζα. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί.
Η έναρξη των συνομιλιών με την Thrivest, υπό τους επιχειρηματίες Δ.Μπάκο, Γ.Καϋμενάκη και Α.Εξάρχου, δεν σημαίνει την πλήρη υποκατάσταση της Ellington στην νέα συμφωνία για την ΑΜΚ, η οποία, όπως διαμηνύεται, θα υλοποιηθεί στον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή έως τα τέλη του α’ τριμήνου του έτους. Στόχος είναι η συμφωνία να τροποποιηθεί προς το καλύτερο, ανοίγοντας τον δρόμο για την αλλαγή των όρων συμμετοχής της σε σχέση με ότι είχε συμφωνηθεί μέχρι σήμερα με το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington, που αποχωρεί οριστικά από την διεκδίκηση της Attica Bank. Στην βάση αυτών των όρων το Ellington είχε δεσμευθεί ότι θα επένδυε περί τα 70 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ (140 εκατ. ευρώ περίπου μαζί με το ΤΜΕΔΕ) αποκτώντας το 68% της Τράπεζας, όσο δηλαδή ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ.
Η αποχώρηση είχε επισφραγιστεί μετά την διαφωνία που είχε υπάρξει στο σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank από τα κόκκινα δάνεια, είχε όμως προδιαγραφεί από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην υποβολή του κεφαλαιακού πλάνου και το οποίο ήταν σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνταν για το ξεκαθάρισμα της Τράπεζας από τον όγκο των 2,6 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα δάνεια.
Η εξίσωση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχή της στο μετοχικό της κεφάλαιο της Τράπεζας με το μικρότερο δυνατό κόστος, που ήταν ο προφανής στόχος, συνδέθηκε με την χρήση των κεφαλαίων της ΑΜΚ, δηλαδή πόσα από τα 490 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των προβλέψεων. Η διαφωνία υπήρξε η θρυαλλίδα των εξελίξεων, που οδηγούν στο διαζύγιο μεταξύ Ellington και των υπολοίπων μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί να είναι βελούδινο, χωρίς δηλαδή παρατράγουδα για νομικές διεκδικήσεις και απαιτήσεις.
Πηγή: moneyreview.gr