Avis: Διπλασιασμός των καθαρών κερδών και αύξηση τζίρου το 2021

Με αύξηση μεγεθών ολοκληρώθηκε η χρήση του 2021 για την Avis

Σύμφωνα με την Avis, ο κλάδος της μακροχρόνιας μίσθωσης εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση, η οποία όμως δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως από την προσφορά νέων οχημάτων λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. [EPA]

Με αύξηση μεγεθών ολοκληρώθηκε η χρήση του 2021 για την Avis. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων οχημάτων (leasing) αυξήθηκε το 2021, σε ετήσια βάση, κατά 21,31%, σε 200,5 εκατ. ευρώ, με τον τομέα του leasing να έχει αυξήσει τον όγκο των συμβολαίων και τον αριθμό των πελατών κατά 13% και 21,5%, αντιστοίχως. Ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης (rent-a-car) κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 55% συγκριτικά με το 2020, που αποδίδεται στη μερική ανάκαμψη του τουρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς αίρονταν σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας στις κύριες χώρες προέλευσης. Σε ενοποιημένο επίπεδο, η Avis εμφάνισε αυξημένο μεικτό κέρδος κατά 36,53%, σε 54,8 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να ενισχύονται περαιτέρω σε ποσοστό 78%, σε 29,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 23%, σε 101,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 22,8 εκατ. ευρώ (από 11,8 εκατ.). Η Avis εμφανίζει συσσωρευμένα κέρδη 107 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 177 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο δανεισμό 28 εκατ. ευρώ.

Με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου της, η Avis άντλησε τον Αύγουστο του 2020 χρηματοδότηση 130 εκατ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης συμβολαίων leasing, έχοντας επενδύσει το 2021, από το ποσό αυτό, 60 εκατ. ευρώ σε οχήματα χαμηλών ρύπων. Η φετινή χρονιά, όπως αναφέρει η εταιρεία στην ετήσια οικονομική εκθεσή της, υπήρξε ιδιαίτερα θετική για τον κλάδο της βραχυχρόνιας ενοικίασης οχημάτων, που άγγιξε τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το 2021. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, οπότε εκτιμάται ότι οι αεροπορικές αφίξεις ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα του 2019.

Η κερδοφορία ανήλθε σε 22,8 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών στα 200,5 εκατ.

Σύμφωνα με την Avis, ο κλάδος της μακροχρόνιας μίσθωσης εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση, η οποία όμως δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως από την προσφορά νέων οχημάτων λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ανεκτέλεστες επιβεβαιωμένες παραγγελίες πελατών να ξεπερνούν τις 5.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στις έγκαιρες παραγγελίες οχημάτων εντός του 2021 αλλά και στις παραδόσεις προσωρινών οχημάτων στους πελάτες με παραγγελίες σε εκκρεμότητα, η εταιρεία κατέγραψε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στα έσοδα του leasing σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

H Avis εκτιμά πως ο ρυθμός παράδοσης νέων αυτοκινήτων αναμένεται να αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά προς τα τέλη του έτους, αλλά εκτιμάται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών θα παραμείνει υψηλό και το 2023, αλλά θα ακολουθήσει πτωτικούς ρυθμούς.

Πηγή: kathimerini.gr

Exit mobile version