Axia Research: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες παρά το ράλι του Οκτωβρίου – Πολύ θετικά για την αγορά αναμένονται τα αποτελέσματα γ’ τρίμηνου

Ο “χορός” των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ξεκινά (και ολοκληρώνεται) την επόμενη εβδομάδα. Παρά το παγκόσμιο μακροοικονομικό “θόρυβο”, η Axia Research προβλέπει ένα ακόμη θετικό τρίμηνο το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανάπτυξη εσόδων, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού και οδηγώντας σε υψηλότερη κερδοφορία.

Όπως και σε όλες τις τράπεζες διεθνώς “ο παράγοντας x”, το x-factor, είναι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια της ΕΚΤ και η επέκταση των δανείων αρχίζουν να συσσωρεύονται.

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, αναμένεται οι διοικήσεις των τραπεζών να αναβαθμίσουν συγκεκριμένους στόχους για το τρέχον έτος, δηλαδή τα NII, τα βασικά λειτουργικά κέρδη και την επέκταση του δανεισμού. Η αγορά θα επικεντρωθεί στη μελλοντική ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, π.χ. τη μετάβαση στο Στάδιο 2 (εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα για τα οποία έχει υπάρξει σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου σε σύγκριση με την αρχική αναγνώριση), και τις ενημερώσεις σχετικά με τις ρυθμιστικές συζητήσεις σχετικά με την έκδοση MREL (SRB) και τα μερίσματα (SSM).

“Συνολικά, αναμένουμε ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ ευχάριστο για τους επενδυτές. Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα με τις μετοχές τους να έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν +20% τον περασμένο μήνα κατά μέσο όρο (+6% από τις αρχές του έτους), επωφελούμενες επίσης από την αλλαγή του κλίματος απέναντι στις τράπεζες, τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ”, τονίζει η Axia.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, παρά το ράλι, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών της Ελλάδας εξακολουθούν να φαίνονται πολύ ελκυστικές με τον εκτιμώμενο για το 2024 δείκτη λογιστικής αξίας P/TE στο 0,39x και τον δείκτη P/E στο 4x, έναντι 0,61x και 6,2x για τις τράπεζες της ΕΕ που έχουν και παρόμοια εκτιμώμενα επίπεδα κερδοφορίας (+10,4% για τις ελληνικές, έναντι +10,9% για την ΕΕ), ενώ συνεχίζουν να κλείνουν το κεφαλαιακό κενό (14,8% fully loaded CET1 έως το 2024).

Έτσι, διατηρεί τη σύσταση buy και για τις τέσσερις, καθώς και τις τιμές στόχους, που είναι το 1,6 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 74%, τα 1,6 ευρώ για την Eurobank επίσης με περιθώριο ανόδου 63%, τα 5,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα με περιθώριο ανόδου 43% και τα 2,2 ευρώ από 1,16 ευρώ για την Πειραιώς πριν με περιθώριο ανόδου 82%.

Η Axia Research δίνει στη συνέχεια τις εκτιμήσεις της για κάθε τράπεζες ξεχωριστά.

Alpha Bank (αποτελέσματα στις 8 Νοεμβρίου). Η Axia προβλέπει ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει “καλά μεγέθη” στο γ’ τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου NII (+4% διαδοχικά), καθώς ο εξορθολογισμός του κόστους συνεχίζεται (-5% σε ετήσια βάση), ενώ περισσότερα θα έρθουν μετά την ολοκλήρωση των Projects Sky και Skyline. Το κόστος κινδύνου θα παραμείνει σε περίπου 79 μονάδες βάσης, καθώς ο όμιλος συνεχίζει να διαχειρίζεται προληπτικά το χαρτοφυλάκιό του. Εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων θα αυξηθούν διαδοχικά στα 105 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ομαλοποιημένο RoTE του ομίλου θα φτάσει το 6%. Αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να υπερβεί τον στόχο RoTE του 6% για το σύνολο του 2022. Ο δείκτης NPE αναμένεται να έχει σημειώσει μικρή πτώση κατά 10 μ.β στο 8,1%. Παράλληλα ο δείκτης CET1 all-in pro-forma αναμένεται να φτάσει το 12% (+30μ.β σε επίπεδο τριμήνου), με το MREL σ το 20% μετά την πρόσφατη έκδοση ομολόγου. Και οι δύο αυτοί δείκτες αποτελούν σημαντικά ορόσημα μακροπρόθεσμα.

Eurobank (αποτελέσματα στις 10 Νοεμβρίου). Η Axia προβλέπει άλλο ένα καλό τρίμηνο με εκτιμώμενο RoTE στο 11,0% (+10μ.β διαδοχικά). Τα βασικά τραπεζικά έσοδα αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση και προβλέπεται διψήφια αύξηση το 2022 συνολικά. Θα υπάρξει ένας ελαφρύς πληθωρισμός κόστους και μια μικρή αύξηση του κόστους κινδύνου, καθώς ο όμιλος αυξάνει προληπτικά τα αποθέματα κάλυψης. Ο δείκτης NPE αναμένεται να κινηθεί στο 6%. Το all-in CET1 πιθανότατα θα αυξηθεί στο 14,1% (+10 μ.β), με το MREL να φτάνει το 20,8%. Και οι δύο αυτοί δείκτες υποστηρίζουν τις συζητήσεις της Eurobank με τον SSM για το μέρισμα της χρήσης 2022.

Εθνική Τράπεζα (αποτελέσματα στις 10 Νοεμβρίου). Η Axia προβλέπει άλλο ένα καλό τρίμηνο, με υψηλότερα διαδοχικά έσοδα (NII, τέλη & προμήθειες), περιορισμένο πληθωρισμό κόστους, χαμηλό κόστος κινδύνου που μεταφράζεται σε βελτιωμένο RoTE στο 8,1% (+140 μ.β σε ετήσια βάση). Ο δείκτης NPE αναμένεται να κινηθεί στο 6,1%. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων αναμένει: (α) νέους αναβαθμισμένους στόχους για το σύνολο του έτους τόσο για το NII όσο και για τα βασικά λειτουργικά κέρδη, (β) ενημερώσεις σχετικά με τη συζήτηση με τον SSM σχετικά με το μέρισμα της χρήσης 2022 και (γ) στοιχεία σχετικά με μια πιθανή έκδοση MREL.

Τράπεζα Πειραιώς (αποτελέσματα στις 11 Νοεμβρίου). Η Πειραιώς θα έχει ένα επίσης καλό τρίτο τρίμηνο, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα NII, λόγω των υψηλότερων περιθωρίων (δάνεια και τίτλοι) και όγκων. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, δηλαδή των κερδών αντιστάθμισης κινδύνου και των δαπανών της εθελούσιας εξόδου, το RoTE θα κινηθεί περίπου στο 5,5% λόγω υψηλότερου φορολογικού συντελεστή (ο “κανονικοποιημένος” φόρος θα το φέρει πιο κοντά στο 7%). Και για την Πειραιώς ο δείκτης NPE αναμένεται να έχει σημειώσει μόνο μικρή πτώση κατά 10 μ.β στο 9%. Η Axia αναμένει ότι η διοίκηση θα επαναλάβει τον στόχο RoTE του 8% για το 2022 αλλά να παρέχει αναβαθμισμένους στόχους για την επέκταση δανεισμού (καθώς τα 2 δισ. ευρώ φαίνονται χαμηλά) και για χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version