AXIA: Τι χάνουν οι τράπεζες, αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης – Οι ζημιές, ο κίνδυνος και ο άγνωστος X

Το τι ακριβώς σημαίνουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον τραπεζικό κλάδο προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει η AXIA, εν μέσω της διελκυστίνδας για τα νέα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών αλλά και το ύψος των χρεώσεων. 

Το υπουργείο Οικονομικών εδώ και ημέρες έχει προτείνει στις διοικήσεις των τραπεζών μια συγκεκριμένη δέσμη δράσεων, η οποία περιλαμβάνει:

Παρότι δεν έχουν καταστεί γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες, η AXIA προσπαθεί να κάνει μια πρώτη αποτίμηση του αντικτύπου αυτών των μέτρων. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

Συνοψίζοντας, ο συνολικός αντίκτυπος, σύμφωνα με τη γνώμη της AXIA, είναι απίθανο να εκτροχιάσει τους ούριους ανέμους της τραπεζικής κερδοφορίας. Όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και το τελικό πρόσημο των μέτρων θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Τι προβλέπεται για τον κίνδυνο νέων NPEs

Ειδική μνεία, μεταξύ άλλων, γίνεται στον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέους κύματος NPEs, με την AXIA να εξηγεί τα εξής:

Τα δάνεια που βρίσκονται στην κατηγορία 1 & 2 (δηλαδή είναι προς το παρόν εξυπηρετούμενα), κινδυνεύουν να επαναξιολογηθούν ως NPE (Κατηγορία 3), σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα χαμηλότερο επιτόκιο ή μια μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής, μειώνοντας την καθαρή τρέχουσα αξία (NPV) κατά τουλάχιστον 1%.

Ας σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν 9,3 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, τα οποία βρίσκονται στην «Κατηγορία 2», αλλά και 1,4 δισ. καταναλωτικών δανείων και 3,4 δισ. μικρο-επιχειρηματικών δανείων, τα οποία τελούν υπό τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ως NPEs.

Αύξηση επιτοκίων καταθέσεων, μείωση των χρεώσεων

Σύμφωνα με την ανάλυση της AXIA, η κερδοφορία των τραπεζών (EPS) θα συρρικνώνεται κατά 5% για κάθε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που καθιστά τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως μια κρίσιμη μεταβλητή.  

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των χρεώσεων, οι οποίες αφορούν τις μεταφορές χρημάτων και τα τέλη πληρωμών, η AIXA υπολογίζει ότι αντιστοιχούν στο 40% των εσόδων από τις συνολικές χρεώσεις και τέλη ανά τράπεζα ή αλλιώς από 7,5% έως 9,1% επί των εσόδων της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας. Μια ενδεχόμενη μείωση κατά 20% στις συγκεκριμένες χρεώσεις – τέλη, θα σημαίνει μείωση των EPS κατά 3% έως 4% για κάθε τράπεζα.  

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το συμπέρασμα της AXIA συνοψίζεται στην εκτίμηση ότι ο αντίκτυπος των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών κρίνεται ως διαχειρίσιμος, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τα NPEs.  

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version