Αυξάνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Σε αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως 0,7 και 0,5 ποσοστιαίες µονάδες προχώρησαν αντίστοιχα η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς για αναπροσαρµογές στα σταθερά επιτόκια µεγάλης διάρκειας, που εγκαινιάστηκε τον προηγούµενο µήνα τόσο από την Alpha Bank όσο και από την Eurobank.

Εκτός από τα αυξηµένα σταθερά επιτόκια οι τράπεζες εξετάζουν να επαναφέρουν το πέναλτι πρόωρης εξόφλησης του δανείου, ως αντιστάθµισµα στο υψηλό κόστος που συνεπάγεται το κλείδωµα του επιτοκίου για µεγάλες διάρκειες µε βάση τα interest rate swap. Την αρχή έκανε η Eurobank και σύµφωνα µε πληροφορίες την τάση αυτή εξετάζουν να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Μετά τις αυξήσεις, τα νέα σταθερά επιτόκια της Τράπεζας Πειραιώς ξεκινούν από 4,05% και φθάνουν έως και 5,05% (από 3,35% έως 4,80% πριν) για σταθερή διάρκεια από 3 έως 30 χρόνια. Μετά τη λήξη της σταθερής διάρκειας το δάνειο εκτοκίζεται µε κυµαινόµενο επιτόκιο µε βάση το euribor πάνω στο οποίο προστίθεται το επιτόκιο της τράπεζας, που ξεκινά σύµφωνα µε το νέο τιµολόγιο της Πειραιώς, από 2,45% και φθάνει έως και το 3,20% (από 2,65%-3,75% που ίσχυε πρόσφατα). Ετσι η αύξηση στα σταθερά επιτόκια που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς συνδυάζεται µε µείωση στα spreads των κυµαινόµενων επιτοκίων, ενώ ως βάση αναφοράς είναι το euribor 1 µήνα που σήµερα διαµορφώνεται στο 1,4%.

Τα νέα σταθερά επιτόκια της Εθνικής ξεκινούν –ανάλογα µε το προφίλ του πελάτη– από 3,80% ή 4,20% (από 3,30% ή 3,70% πριν) για διάρκεια 10 ετών και κλιµακώνονται έως 4,60% ή 4,90% (από 4,10% ή 4,40% πριν) για χρονική διάρκεια 30 ετών. Μετά τη λήξη της σταθερής διάρκειας το δάνειο εκτοκίζεται µε κυµαινόµενο επιτόκιο µε βάση το euribor 3 µηνών (σήµερα 1,8%) πλέον περιθωρίου που ξεκινά από 3,30% και φθάνει έως και 3,75%. Το νέο τιµολόγιο που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα προβλέπει και µικρές αυξήσεις κατά 15-20 µονάδες βάσης στα επιτόκια των προθεσµιακών καταθέσεων για ιδιώτες, ενώ λίγο υψηλότερες είναι οι αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσµιακών καταθέσεων για επιχειρήσεις.

Στο µέτωπο των στεγαστικών δανείων, είχαν προηγηθεί αυξήσεις κατά 0,40 τον περασµένο µήνα από την Alpha Bank, ανεβάζοντας το σταθερό επιτόκιο για 5 έτη στο 3,60% µε κλιµάκωση έως το 4,40% για σταθερή διάρκεια 20 ετών. Να σηµειωθεί ότι η τράπεζα κατήργησε το σταθερό επιτόκιο για 30 χρόνια, ενώ η τιµολόγηση προβλέπει προσαύξηση κατά 0,20% εφόσον το δάνειο ξεπερνάει το 60% της αξίας του ακινήτου. Μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου εφαρµόζεται κυµαινόµενο επιτόκιο, που διαµορφώνεται µε βάση το euribor 3µήνου πλέον περιθωρίου που ξεκινάει από 2,80% ή 3,10% (ανάλογα µε το ύψος του δανείου σε σχέση µε την αξία του ακινήτου) και φθάνει το 3% έως 3,30% ανάλογα µε το ύψος του δανείου.

Στην περίπτωση της Eurobank, η αύξηση που εφάρµοσε τον προηγούµενο µήνα η τράπεζα για τα επιτόκια σταθερής διάρκειας διαµορφώθηκε στις 50 µονάδες, ανεβάζοντας στο 3,10% το σταθερό επιτόκιο της 3ετίας, στο 3,60% της 5ετίας, µε κλιµάκωση στο 4% για τα 10 έτη και στο 4,70% για τα 30 έτη. Να σηµειωθεί ότι η Eurobank είναι η µόνη τράπεζα που διατηρεί την 3ετία ως βάση έναρξης για τα σταθερά επιτόκια, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον να κλειδώσει τη δόση του δανείου για τα 3 πρώτα χρόνια και στη συνέχεια να µεταπηδήσει σε κυµαινόµενο επιτόκιο. Η αύξηση στα σταθερά επιτόκια της Eurobank συνδυάστηκε µε µείωση του spread κατά µισή µονάδα στα κυµαινόµενα, διατηρώντας σε ελκυστικό επίπεδο το τελικό κυµαινόµενο επιτόκιο και αντισταθµίζοντας εν µέρει την άνοδο του euribor 3µήνου, που έχει αναρριχηθεί στο 1,8%. Να σηµειωθεί ότι για όσους δανειολήπτες επιλέγουν σταθερό επιτόκιο συγκεκριµένης διάρκειας, όπως 3, 5 ή 10 ετών, το spread που θα επιβαρύνει το κυµαινόµενο επιτόκιο στη συνέχεια συµφωνείται µε την υπογραφή της σύµβασης και δεν αλλάζει.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις από τις τράπεζες, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, παρά τη δειλή ανάκαµψή της τους πρώτους µήνες του έτους, αναµένεται να κλείσει κοντά στο 1-1,2 δισ. ευρώ για όλο το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 35% σε σύγκριση µε το 2021, αλλά µε µειωµένο ρυθµό τους τελευταίους µήνες τους έτους. Σοβαρός, ανασταλτικός παράγοντας για τα νοικοκυριά, που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά κατοικίας, αποτελεί το επίπεδο των επιτοκίων και η προοπτική περαιτέρω ανόδου σε συνδυασµό µε την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του διαθέσιµου εισοδήµατος, λόγω του υψηλού πληθωρισµού.

Πηγήγ: moneyreview.gr

Exit mobile version