BlackRock: Αναμείνατε σοκ τύπου δεκαετίας ’70 στην ΕΕ, με έκρηξη τιμών και ύφεση

epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124

Τα υψηλά φορτία χρέους σε κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, σημαίνουν επιβράδυνση και σοκ τύπου δεκαετίας ’70, αναφέρει η BlackRock, που βλέπει περαιτέρω έκρηξη τιμών και ύφεση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία την εβδομάδα την οποία διανύουμε. Ωστόσο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed, προς το παρόν, καταπιέζουν την ανάγκη τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων, φοβούμενες μια απότομη ύφεση, δεδομένου ότι σοβεί γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την BlackRock, η ΕΚΤ πρώτη θα παγώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Γιατί; Διότι η ενεργειακή κρίση πιθανότατα θα αποτελέσει τροχοπέδη για την αναπτυξιακή τροχιά.

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, η ύφεση είναι προ των πυλών… ενώ τα υψηλότερα επιτόκια και η πολιτική αναταραχή μπορεί να αυξήσουν το κόστος δανεισμού των κρατών μελών της περιφέρειας.

Σε αυτή τη νέα εποχή αυξημένης αστάθειας, η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα «ανάπτυξη ή πληθωρισμό;» εν μέσω του ενεργειακού σοκ, με τους policy makers να μην το έχουν αποδεχτεί ακόμη αυτό.

Σημειώνεται πως η πρόβλεψή της είναι πως ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Κατά την BlackRock, αυτό είναι απίθανο να συμβεί – η ευρωζώνη θα περιπέσει σε ύφεση, ακόμα και αν τα επιτόκια αυξηθούν ελάχιστα.

Ο λόγος είναι ότι, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκλήθηκε ένα άνευ προηγουμένου ενεργειακό σοκ, το οποίο αναμένεται να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα.

«Βλέπουμε λοιπόν την ΕΚΤ να σταματά τις επιτοκιακές αυξήσεις όταν έλθει αντιμέτωπη με την ταχεία επιβράδυνση της ανάπτυξης» συμπληρώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν σημαντικές αυξήσεις το επόμενο έτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv. Η δε ισχύς του δολαρίου έναντι του ευρώ αντανακλά τις απαισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρώπη.

Να επισημανθεί πως η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι σχεδόν 1:1, επίπεδα στα οποία δεν είχε βρεθεί εδώ και 19 χρόνια.

Γιατί επιβράδυνση…

«Αλλά γιατί επιβραδύνεται η ανάπτυξη της Ευρώπης;» διερωτάται η BlackRock.Οι αυξανόμενες τιμές στην Ενέργεια προαναγγέλλουν ύφεση. Ο αντίκτυπος θα είναι παρόμοιος με το σοκ στην τιμή του πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.

Η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τις εισαγωγές σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητη σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος από τις ΗΠΑ – οι επίμονα υψηλές τιμές πιθανότατα θα συμπιέσουν τα πραγματικά εισοδήματα, θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και θα αυξήσουν το οικονομικό άγχος.

Η επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη εάν η Ρωσία περιόριζε την προσφορά, αναγκάζοντας τις χώρες της ΕΕ σε δελτίο και διακοπές παραγωγής.

Ειδικά στη Γερμανία, που είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής Οικονομίας, η ανησυχία είναι μεγάλη… καθώς η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά ως πρόφαση τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream για να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου.

Κατακερματισμός

Την ίδια στιγμή, η Ευρωζώνη έχει να αντεπεξέλθει σε ένα μείζον οικονομικό πρόβλημα: τον κατακερματισμό.

Τα υψηλά φορτία χρέους σε περιφερειακά κράτη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα σημαίνουν επιβράδυνση, με τα υψηλά επιτόκια να έχουν μείζονα συμβολή τη διεύρυνση των spreads μεταξύ των ομολόγων της περιφέρειας και των γερμανικών δεκαετών.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ σχεδιάζει ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού: ένα πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων από χώρες όπου το κόστος δανεισμού αποκλίνει σημαντικά από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Η ΕΚΤ πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να «σώσει» την κατάσταση. Βέβαια, η κεντρική εξετάζει ορισμένα μέτρα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

Ως εκ τούτου, η BlackRock αναμένει από την ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια εκτός αρνητικού εδάφους σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2013.

Ωστόσο, η επίπτωση του ενεργειακού σοκ και της πίεσης στα ομόλογα της Περιφέρειας θα την αναγκάσει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι η Fed. Αυτό σημαίνει τελικά ότι η ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να ζεί με πιο επίμονο πληθωρισμό.

Επενδύσεις

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τις επενδύσεις; Η BlackRock δίνει σύσταση «underweight» για τις ευρωπαϊκές μετοχές… με το ενεργειακό σοκ να καθυστερεί την ανάπτυξη. Ένα βασικό ερώτημα που πλανάται είναι εάν οι αγορές υπερκαλύπτονται ή υπονομεύονται από το εύρος και την ευελιξία του εργαλείου κατά του κατακερματισμού της ΕΚΤ.

Ωστόσο, «μεταξύ των παγκόσμιων ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, προτιμάμε την Ευρώπη» αναφέρει η BlackRock, προσθέτοντας πως «η αγορά υποτιμά την πίεση από την ενεργειακή κρίση».

Πηγή: fortunegreece.com

Exit mobile version