Η Blue Frontier παράγει ένα ένα νέο είδος κλιματιστικού που απαιτεί 50-90% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Τα βιώσιμα κλιματιστικά της Startup με έδρα την Φλόριντα, έχουν και την έγκριση και την υποστήριξη του Bill Gates και ίσως μπορέσετε να αγοράσετε μια μονάδα για το σπίτι σας ήδη από το 2026.
Το «μυστικό συστατικό» στην τεχνολογία της Blue Frontier είναι η χρήση ενός υγρού ξηραντικού, το οποίο είναι ένα είδος χημικού που τραβάει το νερό από τον αέρα.
Το υγρό ξηραντικό είναι ένα ιδιόκτητο διάλυμα θαλασσινού νερού που αποθηκεύεται σε μια μικρή δεξαμενή μέσα στο κλιματιστικό. Μια ηλεκτροκίνητη αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού του διαλύματος. Το νερό που εξατμίζεται ανακτάται και το αποξηραντικό μέσο παραμένει με υψηλότερη συγκέντρωση αλατιού.
Όταν το αποξηραντικό αφήνεται να έρθει σε επαφή με θερμό αέρα, τραβάει την υγρασία από αυτόν. Ο αφυδατωμένος αέρας ψύχεται στη συνέχεια στην ιδανική θερμοκρασία χρησιμοποιώντας το ανακτημένο νερό και μια διαδικασία που ονομάζεται «έμμεση ψύξη με εξάτμιση».
Ο ψυχρός αέρας απελευθερώνεται στο περιβάλλον και η αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για να εξατμιστεί ξανά το νερό στο υγρό ξηραντικό, προετοιμάζοντας το σύστημα για έναν ακόμη γύρο κλιματισμού.
Το πρόβλημα με τα συμβατικά κλιματιστικά
Μεταξύ 1990 και 2016, οι ετήσιες πωλήσεις κλιματιστικών (AC) υπερτριπλασιάστηκαν και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), 5,6 δισ. μονάδες θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως μέχρι το 2050 – μια τεράστια αύξηση από τις σημερινές περίπου 2 δισ. μονάδες.
Μάλιστα, ο κλιματισμός έχει συνδεθεί με την αύξηση της μάθησης στα σχολεία και της παραγωγικότητας στην εργασία τις ζεστές ημέρες.
Και όταν οι θερμοκρασίες είναι πραγματικά υψηλές, ο κλιματισμός σώζει ζωές – το CDC αποκαλεί τον κλιματισμό «τον ισχυρότερο προστατευτικό παράγοντα κατά των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη». Με τα κύματα καύσωνα που αναμένεται να επιδεινωθούν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το κλιματιστικό θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με την πάροδο του χρόνου.
Η IEA αναμένει σημαντική αύξηση των πωλήσεων κλιματιστικών μηχανημάτων.
Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι ενεργοβόρες συσκευές, και επειδή τα ηλεκτρικά μας δίκτυα εξακολουθούν να υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα, η χρήση τους απελευθερώνει άμεσα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Ακόμη και πριν από την ενεργοποίησή τους, η κατασκευή και η μεταφορά των κλιματιστικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα.
Ένα άλλο ζήτημα είναι εγγενές στον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού, χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες που απορροφούν τη θερμότητα και ονομάζονται ψυκτικά μέσα. Αυτά έχουν συχνά δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές υψηλότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, οπότε η διαρροή από τα κλιματιστικά είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο κλιματισμός συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.
Αφού συνυπολόγισαν όλες αυτές τις πηγές, οι επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) διαπίστωσαν ότι ο κλιματισμός είναι σήμερα υπεύθυνος για το 3,94% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Απαιτείται σοβαρή καινοτομία για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
«Έχουμε ήδη καταστήσει την υπάρχουσα, αιωνόβια τεχνολογία σχεδόν όσο το δυνατόν πιο αποδοτική», δήλωσε ο Jason Woods, ανώτερος ερευνητής μηχανικός στο NREL. «Για να επιτύχουμε μια μετασχηματιστική αλλαγή στην αποδοτικότητα, πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις χωρίς τους περιορισμούς της υπάρχουσας».
Το μέλλον της Blue Frontier
Η Blue Frontier μόλις συγκέντρωσε 20 εκατ. δολ.- με την Breakthrough Energy Ventures του Bill Gates να ηγείται του επενδυτικού γύρου – και σχεδιάζει να εγκαταστήσει τις πρώτες δοκιμαστικές μονάδες της σε κτίρια πριν από το τέλος του 2022.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο CEO της Startup, Daniel Betts υποστηρίζει ότι η εταιρεία αναμένει να έχει έτοιμο ένα προϊόν για εμπορικά κτίρια το 2025 και ένα για κατοικίες το 2026 ή το 2027 – που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των 5,6 δισ. κλιματιστικών του 2050 θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βιώσιμο από τις σημερινές μονάδες.
Πηγή: startupper.gr