Bumble: Μία παρενόχληση, ένα IPO και ένα μωρό

Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εφαρμογής dating Bumble έγινε όχι μόνο μία από τις λιγοστές γυναίκες που κατάφεραν να βάλουν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο, αλλά και η νεότερη μέχρι στιγμής.

Η 31χρονη Whitney Wolfe Herd χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο Nasdaq κρατώντας στην αγκαλιά της στον ενός έτους γιο της, Bo Herd.

 

«Αυτή είναι η εικόνα ενός ηγέτη», τουίταρε η Bumble, ανεβάζοντας ένα GIF που δείχνει την CEO της να πατά το «ψηφιακό καμπανάκι» του Nasdaq από τα γραφεία της εταιρείας στο Ώστιν του Τέξας, μαζί με το γιο της.

Πρόκειται για ένα σπάνιο επίτευγμα, εάν σκεφτεί κανείς ότι από τις 550 εταιρείες που μπήκαν στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο, μόλις τρεις (συμπεριλαμβανομένης της Bumble), ιδρύθηκαν από γυναίκες.

Η Wolfe Herd ίδρυσε το Bumble, το μοναδικό dating app όπου οι γυναίκες κάνουν την πρώτη κίνηση, το 2014. Μετά την είσοδο στο Nasdaq έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter: «Αυτό έγινε δυνατό χάρη στις περισσότερες από 1,7 δισεκατομμύρια πρώτες κινήσεις που έκαναν οι γενναίες γυναίκες στην εφαρμογή μας και στις γυναίκες πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για εμάς στον επιχειρηματικό κόσμο».

Η μετοχή της Bumble εκτινάχθηκε κατά 76% στο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας πάνω από τα 13 δισ. δολάρια.

bumble-mia-parenochlisi-ena-ipo-kai-ena-moro0
φωτ.: Reuters/MIKE SEGAR

Καθώς το μερίδιο που διατηρεί η Wolfe Herd στην Bumble αξίζει  πλέον 1,5 δισ. δολάρια, η 31χρονη επιχειρηματίας γίνεται μία από τις λιγοστές δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Ενώ οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι αυτοδημιούργητες γυναίκες ευθύνονται για λιγότερο από το 5% των 500 μεγαλύτερων περιουσιών του κόσμου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Οι αυτοδημιούργητοι άνδρες, αντίθετα, αποτελούν τα δύο τρίτα του δείκτη.

Από τη σεξουαλική παρενόχληση στο success story 

Η Wolfe Herd συμμετείχε στη δημιουργία του Tinder, του γνωστότερου app για γνωριμίες, όμως αποχώρησε από την εταιρεία με μία αγωγή περί σεξουαλικής παρενόχλησης. Στην αγωγή της, ανέφερε ότι στελέχη του Tinder της μιλούσαν συχνά υποτιμητικά και υβριστικά, ενώ η εταιρεία της αφαίρεσε τον τίτλο της συνιδρύτριας, με το σκεπτικό ότι εάν έχει ένα «κορίτσι» στη θέση αυτή «η επιχείρηση μοιάζει γελοία».

Αφότου αποχώρησε από το Tinder, η Wolfe Herd ίδρυσε την ανταγωνιστική Bumble, το 2014. Αρχικά, ήθελε να δημιουργήσει μία κοινωνική πλατφόρμα μόνο για γυναίκες, όμως τελικά εστίασε σε μία εφαρμογή γνωριμιών, ακολουθώντας τις συμβουλές του Ρώσου δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας Andrey Andreev, ο οποίος έχει ιδρύσει το dating app Badoo.

Με τη στήριξη του Andreev, η Wolfe Herd δημιούργησε το Bumble σαν μία υπηρεσία «από γυναίκες, για γυναίκες». Στην πλατφόρμα, οι γυναίκες κάνουν το πρώτο βήμα για μια γνωριμία και η παρενόχληση εποπτεύεται αυστηρά. Το Bumble έγινε το δεύτερο δημοφιλέστερο dating app στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια σλόγκαν όπως το «γίνε εσύ ο CEO που οι γονείς σου πάντα ήθελαν να παντρευτείς».

 

Moneyreview.gr 

Exit mobile version