Mε «προίκα» έσοδα, αλλά και νέα έργα και συμβάσεις αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η Byte Computer «αλλάζει χέρια» και εντάσσεται στην «ομάδα» της Ideal Holdings, μετά από την επιτυχή έκβαση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της ιστορικής εταιρείας πληροφορικής, η οποία ολοκληρώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα.
Πέρα από τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 (χρονικό διάστημα στο οποίο καταγράφηκε αύξηση περίπου 24% στον κύκλο εργασιών του ομίλου που ίδρυσε ο Σπύρος Βυζάντιος το 1983, στα 23.414.086,76 ευρώ με ισχυρή κερδοφορία), η Byte «φέρνει» μαζί της νέα projects προς υλοποίηση από τον δημόσιο τομέα με συνολικό προϋπολογισμό 9.509.453,11 ευρώ, αυτά δηλαδή τα οποία κατοχύρωσε μόνο στον πρώτο μισό του τρέχοντος έτους – και όχι μόνο.
Γιατί, παράλληλα, τρέχουν αντίστοιχα έργα και από τον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου, εκτός των άλλων συμβάσεων, μικρότερου οικονομικού αντικειμένου οι οποίες της ανατέθηκαν, υπέγραψε κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022 και 5 μεγαλύτερες συμβάσεις κατόπιν της αναδείξεως του ως αναδόχου σε δημόσιους διαγωνισμούς, είτε αυτόνομα, είτε σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.
Ξεχωρίζει, σαφώς, η συμπόρευση της Byte με τον όμιλο ΟΤΕ σε ορισμένα από αυτά τα έργα…
Συγκεκριμένα:
2. Την ίδια ημερομηνία ακολούθησε δεύτερη σύμβαση της ενώσεως εταιρειών Βyte Computer ABEE και COSMOTE ΑΕ» και της ΚΤΠ ΑΕ για Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης οικονομικού αντικειμένου για την εταιρεία 1.850.000 ευρώ.
3. Τον ίδιο μήνα, 24/2/2022, Τρίτη σύμβαση ήταν αυτή της κοινοπραξίας που σχημάτισε η Βyte Computer με «συμπαίκτες» τον ΟΤΕ ΑΕ και την Knowledge AE με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος για την προαίρεση του έργου Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρηματικότητας, οικονομικού αντικειμένου για την ίδια 1.439.658 ευρώ.
4. Στις 11/3/2022 Byte Computer και 01 Solutions Eλλάς ΕΠΕ υπέγραψαν με την ΚτΠ ΑΕ σύμβαση για την Υπηρεσία Λειτουργίας Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού – HRMS, με budget για αυτήν 2.750.677,71 ευρώ.
5. Τέλος, την 24-3-2022 η Βyte Computer και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σύναψαν σύμβαση για την Υλοποίηση της κεντρικής υποδομής του εθνικού Συστήματος Εισόδου-Εξόδου, αντί 2.058.651 ευρώ.
Εκτός από τον δημόσιο τομέα, η Byte διατηρεί ανάλογη δραστηριότητα και στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχει, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, συνεχής εξέλιξη σε έργα και συμβάσεις υποστήριξης σε πελάτες όπως:
Διατραπεζικά Συστήματα Τειρεσίας, Κaizen Gaming Int LTD, Vodafone, Τράπεζα Eurobank, Alpha Bank,Τράπεζα Πειραιώς, Παγκρήτια Τράπεζα, Μυτιληναίος, Αυτοκινητοδρομος Αιγαίου κ.ά.
Ο Σπύρος Βυζάντιος είχε αποκαλύψει στα τέλη Απριλίου ότι το ανεκτέλεστο της Byte ανερχόταν –με βάση τα τότε δεδομένα- στα 20+20=40 εκατ. ευρώ για την διετία 2022-23 και διεκδικούσε άλλα έργα 50 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά ο CEO της ως τώρα εισηγμένης (που μετρά αντίστροφα για την έξοδο της από το ΧΑ) δεν συμπεριέλαβε τον mega διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (καθαρής αξίας περί τα 400 εκατ. ευρώ) για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος ακυρώθηκε.
Σε μια από τις 3 κοινοπραξίες του «τελικού» – μαζί με τους ΟΤΕ και Veridos Matsoukis- η Byte συμμετείχε με ποσοστό 13% για την παροχή του λογισμικού και προσδοκούσε τα αντίστοιχα μελλοντικά έσοδα. Αν υπάρξει επαναπροκήρυξη του έργου, πιθανότατα η εταιρεία θα εκδηλώσει και πάλι το ενδιαφέρον της…
Ο περσινός ετήσιος τζίρος των περίπου 40 εκατ. ευρώ, κατά τα φαινόμενα θα ξεπερασθεί από τα φετινά μεγέθη της Byte, με ότι αυτό θα σημαίνει και για τα έσοδα του νέου ιδιοκτήτη, της Ideal Holdings.
Εκφράζεται δε και η αισιοδοξία για την συνέχιση αυτής της θετικής πορείας και για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Όπως είναι γνωστό, η Ideal Holdings κινείται για την απόκτηση του υπολοίπου 6,7% της Byte μέσω του ΧΑ με στόχο να συγκεντρώσει το 100% των μετοχών της και εν συνεχεία θα επιδιώξει την έξοδο της νέας θυγατρικής της από το χρηματιστήριο…
Πηγή: newmoney.gr