Tuesday, May 13, 2025
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία.

in COVER STORY, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0
Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία.

Η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα είναι μικρή σε ορίζοντα έξι μηνών, όμως τα χρηματιστήρια μπορεί να σημειώσουν πτώση ακόμα και 20%, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics. Όλα θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του πολέμου –για το οποίο οι αναλυτές δίνουν ένα «καλό»,  ένα κακό και ένα ενδιάμεσο σενάριο- αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες.

·         Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε στρατιωτικό επίπεδο;

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ αβέβαιο, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η υπόθεση αυτή δεν περιορίζεται πια στις περιοχές των αυτονομιστών του Ντονμπάς. Στο ένα άκρο του εύρους των πιθανών αποτελεσμάτων, είναι ακόμα πιθανό η σύγκρουση να αποκλιμακωθεί γρήγορα, εάν η Ρωσία σταματήσει την επίθεση, αφότου έχει πλήξει βασικούς στρατιωτικούς στόχους. Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία θα κρατήσει τον έλεγχο των περιοχών των αυτονομιστών αλλά θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την υπόλοιπη Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια έστω και άβολη εκεχειρία.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται το σενάριο του να βρισκόμαστε μπροστά στον επανασχεδιασμό του χάρτη της Ευρώπης. Αυτό θα ανοίξει ένα νέο και πιο επικίνδυνο κεφάλαιο στη σύγκρουση, εφόσον εμπλακούν μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής.

Κάπου στη μέση βρίσκεται το σενάριο όπου αυτή η εισβολή στην Ουκρανία θα καταλήξει σε μία αλλαγή του καθεστώτος και της κυβέρνησης.

·         Ποια θα είναι η απάντηση της Δύσης;

Οι πιο σοβαρές κυρώσεις που εξετάζονται –και είναι αρκετά πιθανές σύμφωνα με την Capital Economics- είναι η απαγόρευση στις εξαγωγές κάποιων τεχνολογιών στη Ρωσία από τη Δύση καθώς και κυρώσεις στις μεγάλες ρωσικές τράπεζες, οι οποίες θα περιορίσουν την αλληλεπίδραση της Ρωσίας με το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα και την πρόσβασή της σε δολάρια.

Η «πυρηνική» λύση θα ήταν να αποκοπεί η Ρωσία από το χρηματοοικονομικό σύστημα SWIFT ή/και να επιβληθούν κυρώσεις σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, ώστε να μην μπορούν να κάνουν εξαγωγές. Αυτό θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ζημιά στη ρωσική οικονομία, αλλά θα υπάρξουν και παράπλευρες  απώλειες στην Ευρώπη, λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

·         Πώς θα επηρεάσουν οι κυρώσεις τη Ρωσία;

Η ρωσική οικονομία είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν το 2014 (όταν και πάλι επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω της Κριμαίας), όμως η ζημιά θα είναι πραγματική. Τα μέτρα θα πλήξουν το ρωσικό ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 1% και θα αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να ανεβάσει τα επιτόκια από το 9,5% τουλάχιστον στο 12%.

Εάν προκριθεί το «μπλόκο»  της Ρωσίας από το SWIFT και η απαγόρευση των εξαγωγών, το πλήγμα στο ΑΕΠ θα είναι 5% και τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 500 μονάδες βάσης επιπλέον.

·         Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές εμπορευμάτων;

Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, το πετρέλαιο θα φτάσει στα 120-140 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο κοντά στο υψηλό του Δεκεμβρίου των 180 ευρώ  ανά MWh. Η Capital Economics έχει αυξήσει, επίσης, τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα κατά 25%, ενώ υψηλότερες για περισσότερο προβλέπονται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

·         Ποια θα είναι η επίδραση στον πληθωρισμό;

Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί στα 130 δολάρια και το φυσικό αέριο στα 180 ευρώ τις επόμενες εβδομάδες, τότε ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις τρέχουσες προβλέψεις, στο 6% το β΄ τρίμηνο. Οι τιμές θα αποκλιμακωθούν αργότερα, όμως τώρα φαίνεται ότι ο πληθωρισμός των ανεπτυγμένων οικονομιών θα μπορούσε να είναι έως και στο 4% τον Δεκέμβριο.

·         Πώς θα απαντήσουν οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών;

Η σύγκρουση δεν θα αλλάξει τα σχέδια για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής φέτος, όμως οι κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να είναι προσεκτικές. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στην Ευρωζώνη, λόγω των στενών δεσμών με τη Ρωσία. Έτσι, η ΕΚΤ είναι απίθανο να δεσμευτεί με μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη λήξη του QE στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, ενώ θα διατηρήσει μεγαλύτερη ευελιξία και για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Για τη Fed, οι εξελίξεις κάνουν μία αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Μάρτιο ακόμα λιγότερο πιθανή, αν και η Capital Economics εξακολουθεί να περιμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

·         Ποια θα είναι η επίδραση στις αγορές;

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν κατά 20-25% όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, αλλά ανέκαμψαν όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν, δίνοντας ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο.  Με αυτή την εμπειρία, μία περαιτέρω πτώση 10-20% στα χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πιθανή, σύμφωνα με την Capital Economics.

Όμως, πέραν της πορείας που θα πάρει ο πόλεμος, ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τις επιπτώσεις για τα χρηματιστήρια είναι η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. Εάν το γεωπολιτικό ρίσκο αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιγξης, αυτό θα περιορίσει το πλήγμα στις αγορές.

·         Πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια οικονομία;

Παρότι δεν υπάρχει ένα ίδιο ιστορικό προηγούμενο, εντούτοις η εμπειρία δείχνει ότι αυτού του είδους τα γεγονότα έχουν μικρή επίδραση σε ορίζοντα έξι μηνών. Αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, σύμφωνα με την Capital Economics.

Πηγή: www.moneyreview.gr

Share8Tweet5Share1

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    818 shares
    Share 327 Tweet 205
  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    47 shares
    Share 19 Tweet 12
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    421 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Η ιταλική επιχείρηση κάθετης καλλιέργειας Planet Farms εξασφαλίζει 40 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 500 εκατ. δολαρίων

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    47 shares
    Share 19 Tweet 12
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    421 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    150 shares
    Share 60 Tweet 38
  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε στο 16% τα επιτόκια

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ