Μικρότερη ανάπτυξη 3,3% – 3,5% το 2023 και 2,5% το 2024, προβλέπει η Capital Economics καθώς ο πληθωρισμός εκτιμά ότι θα κλείσει 7% φέτος κάνοντας βουτιά στο 2% το 2023 και 0,8% το 2024.
Το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 185%, 180% και 182% στα τρία έτη αναφοράς. Το έλλειμμα στο 5,8%, 4,5% και 4%, αντίστοιχα τα έτη 2022-2024. Η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία σε 12,8% φέτος, 12,5% το 2023 και 12,3% το 2024.
Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες εξαρτώμενες από τον τουρισμό χώρες, το ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέκτησε τα επίπεδα προ πανδημίας πέρυσι, αλλά τώρα αντιμετωπίζει υψηλότερο πληθωρισμό από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης γεγονός που έχει επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές.
Στα επίπεδα του 2019 ο τουρισμός
Η Capital Economics πιστεύει ότι τα τουριστικά μεγέθη θα είναι κοντά στα επίπεδο του 2019 φέτος, καθώς ο αριθμός των διεθνών επιβατών που πετούν προς την Ελλάδα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του πανδημίας. Ωστόσο, καθώς ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας ανέκαμψε ιδιαίτερα ραγδαία πέρυσι, τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη είναι πιο περιορισμένο από ό,τι στην Ισπανία ή την Πορτογαλία.
Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά το 4ο τρίμηνο σε 0,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο (q/q), σε σύγκριση με 2,7% q/q το γ΄ τρίμηνο, εξαιτίας μιας σημαντικής συρρίκνωσης της κρατικής κατανάλωσης και της εξασθένησης της αύξησης των εξαγωγών.
Ενώ τα στοιχεία για την κινητικότητα υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα ανέκαμψε έντονα από την έξαρση των περιπτώσεων Covid τον Ιανουάριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συναφής αύξηση των τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν υψηλότερο μερίδιο του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας από ό,τι για την ευρωζώνη στο σύνολό της, οπότε η ηλεκτρική ενέργεια και ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι τώρα πάνω από τα επίπεδά στην ευρωζώνη.
Τα στοιχεία των ερευνών υποδηλώνουν ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να επηρεάσει τον (ομολογουμένως μικρό) μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Υποψιαζόμαστε ότι η κατανάλωση θα συρρικνωθεί τα επόμενα δύο τρίμηνα, τονίζει ο οίκος.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν συμπιέσει τα πραγματικά εισοδήματα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε το Μάρτιο. Για τα νοικοκυριά το ποσοστό αποταμίευσης έχει ήδη υποχωρήσει στο προ επίπεδο της πανδημίας, οπότε είναι απίθανο να πέσει πολύ περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καταλήγει.
Πηγή: imerisia.gr