Απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα περιμένει για τον επόμενο χρόνο η Capital Economics. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι τιμές δεν θα σημειώσουν πτώση από τα σημερινά, πολύ υψηλά επίπεδά τους, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει. Με το εργατικό κόστος να εξακολουθεί να αυξάνεται σημαντικά, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, η εκτίμηση της εταιρείας αναλύσεων είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα παραμείνει θετικός.
Πραγματικά, αφότου κορύφωσε στο 15,5% τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησε στη συνέχεια για δύο συνεχόμενους μήνες. Οι πρόδρομοι δείκτες, όπως οι τιμές παραγωγού και οι προσδοκίες των λιανεμπόρων για τις τιμές πώλησης, δείχνουν προς περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα τους επόμενους μήνες, όπως σημειώνει η Capital Economics.
Κοιτάζοντας τις βαθύτερες τάσεις που οδηγούν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, οι αναλυτές υπογραμμίζουν τη σημαντική πτώση στις τιμές των αγροτικών και ενεργειακών εμπορευμάτων. Σε σύγκριση με τα υψηλά που σημείωσαν τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο, η τιμή του μπρεντ πετρελαίου σε ευρώ (που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για το κόστος παραγωγής και μεταφοράς) έχει πέσει κατά ένα τρίτο και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου (που επηρεάζουν σημαντικά το κόστος των λιπασμάτων) έχουν σημειώσει βουτιά περίπου 90%.
Παρόλα αυτά, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα πέσει κάτω από το μηδέν (όπου δηλαδή θα έχουμε πτώση των τιμών των τροφίμων) για δύο βασικούς λόγους:
• Πρώτον, ιστορικά, ο αποπληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη είναι πολύ σπάνιος. Από το 1997, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία των τιμών στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού, ο σχετικός δείκτης έχει υπάρξει αρνητικός σε ετήσια βάση μόνο 13 από τους συνολικά 327 μήνες. Το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει πέσει ο πληθωρισμός των τροφίμων (σε ετήσια βάση) είναι το -0,4%.
Έτσι, η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων, ποτών και καπνού θα πέσει κάτω από το 5% έως το τέλος του έτους και κάτω από το 2% έως τα μέσα του 2024.
Αυτό, από μόνο του, θα είναι αρκετό για να μειωθεί ο δείκτης του πληθωρισμού πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά ακόμα και έτσι, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πτώση του δομικού πληθωρισμού θα είναι αργή. Συνεπώς, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της σφικτή για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους.
Πηγή: moneyreview.gr