Ακάθεκτοι οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι έως 5% στα blue chips

Ο Γ.Δ. συνεχίζει την ανοδική πορεία και φθάνει αισίως στην περιοχή των 1.200 μονάδων - Σε θετικό έδαφος τράπεζες, Mytilineos και Aegean - «Σβήνουν» οι απώλειες του Οκτωβρίου - Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται το ράλι αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επαναφέρουν την ελληνική αγορά άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.200 μονάδων, σβήνοντας το σύνολο των απωλειών του Οκτωβρίου και βελτιώνοντας εν μέρει την επενδυτική ψυχολογία.

Η μεγάλη διόρθωση του φθινοπώρου, όπως φαίνεται, καθιστά εκ νέου ελκυστικές τις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων, με αποτέλεσμα οι traders να «αγοράζουν την πτώση» και να αποκομίζουν γρήγορα και εύκολα κέρδη.

Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos τίθεται εκ νέου στο επίκεντρο των αγοραστών, καθώς εκτινάσσεται στο +4% και τα 35,5 ευρώ, με τη συνολική μεταβολή του 3ήμερου να ξεπερνά το +13%. Κέρδη κατά +2,5% εμφανίζουν και οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η Aegean «απογειώνεται» στο +3,5% και τα 10,8 ευρώ. Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΛΠΕ και Cenergy, επίσης, εκτινάσσονται έως το +5%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει δυναμική άνοδο κατά 2,40% και διαμορφώνεται στις 1.204,02 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 28 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.175,78 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 24 μονάδες (από 1.180,72 έως 1.204,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 44 εκατ. ευρώ.

Σε υψηλό 15 ημερών οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου, διευρύνεται αισθητά στο +2,75% και τις 954 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 2,15% και επιστρέφει στα 5,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινείται στο +2,6% και ανακτά το 1,3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +2% και τα 2,89 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να εκτοξεύεται στο +3,2% και το 1,3 ευρώ.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,24% και 2.940 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos κάνει άλμα 4% και επιστρέφει στα 35,5 ευρώ, μετρώντας κέρδη άνω του 13% στο τελευταίο 3ήμερο. Άνοδο έως 4% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Cenergy, ΕΛΠΕ, Lamda, Viohalco, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τιτάν και Quest αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2%. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, εκτινάσσεται στο +5,7%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, αυτήν την στιγμή, όλα τα blue chips βρίσκονται στο «πράσινο».

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,22% και 1.939 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +5% και τα 4,8 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, Intracom, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ και Epsilon να διευρύνονται από 2% έως 4%. Ideal, Profile, Αλουμύλ και Παπουτσάνης κερδίζουν πέριξ του 1,5%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Κέκροψ, η οποία ίπταται στο +14% και το 1,25 ευρώ, έχοντας τζίρο σχεδόν 50.000 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 81 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 82,1 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

Σβήνει τις απώλειες του Οκτωβρίου

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δίνει συνέχεια στη διήμερη ανοδική αντίδραση, ανακτώντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του Οκτωβρίου, αλλά και ένα μέρος της μεγάλης διόρθωσης του φθινοπώρου, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.111 μονάδες και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Μέσα στο προηγούμενο διήμερο, η ελληνική αγορά όχι μόνο κέρδισε σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες, αλλά κατάφερε να υπερβεί εκ νέου τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, καθιστώντας (και πάλι) ανοδική τη μακροπρόθεσμη τάση.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το ανοδικό ξέσπασμα διαδραματίζουν οι ελκυστικές τιμές στο ταμπλό, ως απόρροια της ισχυρής διόρθωσης από τα τέλη του καλοκαιριού. Τα υπερπουλημένα επίπεδα προσφέρουν την ευκαιρία στους αγοραστές να κάνουν τα «ψώνια» τους και να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική σταθερότητα -όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές- σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

Καταλυτική αναμένεται και η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διεθνείς -και όχι μόνο- προκλήσεις. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Ταυτόχρονα, παρά τη δρομολογούμενη «παύση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που διατηρεί την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει μικρή άνοδο στο +0,47% και τις 455 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,42%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,52%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,76%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones ενισχύονται κατά 60 μονάδες, οδεύοντας προς την 5η διαδοχική θετική συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,75% και τα 84,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,93% και τα 86,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,32% και τα 1.893 δολάρια ανά ουγγιά.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version