Citi: Λιγότερο “σκληρή” η προσγείωση για την οικονομία το 2023 – Overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, underweight στις ΗΠΑ

Πιο αισιόδοξη για την πορεία την οικονομίας φέτος εμφανίζεται η Citigroup, αλλά είναι ξεκάθαρο, όπως τονίζει, ότι η εκστρατεία των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του πληθωρισμού έχει ακόμη πολύ δρόμο. Σε αυτό το πλαίσιο συστήνει επιλεκτικές τοποθετήσεις στις μετοχές και buy the dips, είναι Overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές και ειδικά τις τράπεζες και την ενέργεια, ενώ “κόβει” τη σύσταση για τις μετοχές των ΗΠΑ σε underweight.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, προβλέπει πλέον μία “λιγότερο σκληρή” προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος σε ρυθμό χαμηλότερο από την τάση και στο 2,2%, περίπου 0,25% ισχυρότερα από τις προβλέψεις της στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, ακόμη και με αυτήν την αναβάθμιση, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του μέσου όρου των τελευταίων σαράντα ετών. Εξαιρουμένης της επιτάχυνσης στην Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να κινηθεί με ακόμη πιο αργό ρυθμό, της τάξης του 1%.

Η Citi έχει μειώσει την πιθανότητα μιας συγχρονισμένης παγκόσμιας ύφεσης στο 30%. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να βλέπει “κυλιόμενες” υφέσεις και αδυναμία σε επίπεδο χωρών κατά τη διάρκεια αυτού του επόμενου έτους. Συγκεκριμένα, αναμένει πλήρη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νότια Κορέα και τη Ρωσία. Ωστόσο, ο χρόνος και η τροχιά αυτών των υφέσεων είναι πιθανό να ποικίλλουν.

Η ευρωζώνη συνολικά φαίνεται ότι θα αποφύγει οριακά την ύφεση, αλλά θα σημειώσει πολλά τρίμηνα με πολύ ήπιες επιδόσεις. Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να αποδεικνύει εκπληκτική ανθεκτικότητα. Το ενεργειακό σοκ, η αύξηση των μισθών, το άνοιγμα της Κίνας, οι πράσινες επενδύσεις και η ισχυρή αγορά εργασίας δείχνουν προς υψηλότερη ανάπτυξη (ζήτηση), θέτοντας το ερώτημα πότε η ΕΚΤ θα έχει “σφίξει” αρκετά τη νομισματική της πολιτική, όπως επισημαίνει η Citi.

Η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει μια περαιτέρω, σημαντική βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα, το σημείο εκκίνησης είναι και πάλι καλύτερο, καθώς η δραστηριότητα του δ’ τριμήνου του 2022 ήταν εκπληκτικά ανθεκτική, ειδικά στην Ιταλία. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024, η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης θα στηρίξει την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας η οποία, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της δυναμικής των μισθών και την πτώση του πληθωρισμού, αναμένεται να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση, ειδικά στη Γερμανία. Κατά την άποψη της Citi, οι αρνητικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής είναι ήδη ορατές, αλλά όχι συντριπτικές. Και μακροπρόθεσμα, η απάντηση της Ευρώπης στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις, αλλά και τον πληθωρισμό.

Ο ονομαστικός πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο από την κορύφωση του Οκτωβρίου, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει προς τα πάνω. Ο πληθωρισμός των τροφίμων επίσης δεν έχει επιβραδυνθεί ακόμη, αν και η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι σύντομα θα κορυφωθεί. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να “σφίγγουν”, με τους μισθούς να είναι πιθανό να επιταχυνθούν από το χαμηλό 3% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2022 σε 4,5% το α’ τρίμηνο του 2023 και πιθανώς 5% τους επόμενους μήνες.

Η Citi πάντως εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα λόγω (α) των πιο ανθεκτικών από το αναμενόμενο πραγματικών δαπανών που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ισχύ των τιμών των επιχειρήσεων και (β) των στοιχείων επιτάχυνσης των μισθών που πιθανότατα θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο. Επομένως, βλέπει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από το 2% τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024, ενώ θα υποχωρήσει ξανά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ το 2025. Ωστόσο, ενδεχόμενη αύξηση των μισθών πάνω από 4,5-5% φέτος και άνω του 3% το 2024 θα αυξήσει τους κινδύνους ο πληθωρισμός να γίνει ενδογενής και να υπερβεί τον στόχο το 2024-2025, τονίζει η Citi.

H Citi πάντως παραμένει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς, όπως τονίζει, ήδη αποτιμούν μία πτώση των κερδών ανά μετοχή τα τάξης του 10%, και είναι ιδιαίτερα θετική για τους αμυντικούς και φθηνούς κυκλικούς κλάδους (Ενέργεια, Τράπεζες) έναντι των πιο ακριβών κυκλικών κλάδων (Πληροφορική, Καταναλωτικά Αγαθά Πολυτελείας, Βιομηχανία). Κόβει ωστόσο τις μετοχές των ΗΠΑ σε σύσταση underweight, όπου οι προσδοκίες για την κερδοφορίας των εταιρειών εξακολουθούν να φαίνονται πολύ αισιόδοξες, ειδικά δεδομένης της ύφεσης του β’ εξαμήνου του 2023 που προβλέπει η Citi.

Η στρατηγική που συστήνει η Citi είναι αγορές στις βουτιές των μετοχών (buy the dips) και όχι το κυνήγι των ράλι. Μια πιθανή κορύφωση των επιτοκίων θα περιορίσει την περαιτέρω ζημιά αποτίμησης για τις αγορές μετοχών φέτος.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή εξακολουθούν να φαίνονται πολύ υψηλές δεδομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Citi αναμένει ότι αυτές οι δύο θεμελιώδεις δυνάμεις θα αφήσουν τις παγκόσμιες μετοχές σε περιορισμένο εύρος τιμών για το υπόλοιπο του έτους.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version